Kur noder tējas biezumi un dažādas miziņas? Izlasi šo, lai tās vairs nekad nemestu ārā!

Kafijas biezumi un sīpolu mizas

Kafijas cienītājiem nevajadzētu steigties kanniņā vai krūzītē atlikušos biezumus izmest – tos pietaupot, lieliska dabīga produkta maska sejai nodrošināta. Bet, sakrājot biezumus ledusskapī stikla burciņā, var palutināt ādu no galvas līdz kājām.

Pievienojot kafijas biezumus hennai, tie piešķirs matiem skaistu kastaņu toni, vienlaikus pabarojot tos ar daudzām vērtīgām vielām. Līdzīgas īpašības piemīt arī sīpolu mizu novārījumam, kas teicami spēj aizstāt jebkuru sintētisko matu krāsu. Tāpēc, ja gribas kuplu galvas rotu un brūnganie toņi ir tas, kas vajadzīgs, sīpolu mizas jākrāj ne tikai pirms Lieldienām. Turklāt sīpolu mizas noder ne tikai kosmētiskiem, bet arī dziednieciskiem mērķiem – to uzlējumu dziednieki iesaka lietot imunitātes paaugstināšanai un onkoloģijas profilaksei.

Tēja – spilvenam
Līdzīgi kafijas cienītājiem rīkojas arī tējas piekritēji: kad tēja izdzerta, biezumi gandrīz vienmēr taisnā ceļā dodas atkritumos. Bet to var arī nedarīt, jo biezumi var itin labi noderēt. Pirmkārt, tie, kā zināms, noder kompresēm uz acīm: ja acis ir nogurušas, zem tām parādījušies maisiņi vai, nedod Dievs, sākušas strutot. Otrkārt, tos var pakošļāt, lai novērstu nepatīkamo smaku no mutes. Treškārt, izlietotos biezumus var apliet vēlreiz un uzlējumu izmantot matu skalošanai. Ceturtkārt, eksotisko virtuvju cienītāji tos pēc ķīniešu vai taizemiešu receptes var ieskābēt. Pirms lietošanas šo „uzkodu” vāra nedaudz salītā ūdenī , tad pievieno ķiploku, garšvielas un apslaka ar augu eļļu. Tie, kas baudījuši, saka, esot gardi. Visbeidzot, ar izžāvētiem tējas biezumiem var piepildīt spilvenu. Tā dara ķīnieši un guļ saldā miegā kā mazi bērni.

Vīnogu kauliņi
Vīnogas garšo visiem un tā vien šķiet, ka šis augs tiek izmantots pilnībā – ēdam ne tikai ogas, bet izmantojam arī lapas. Un vēl zinām, ka aptiekā var nopirkt vīnogu kauliņu ekstraktu, kas atjaunina organismu, ir efektīvs antioksidants un pretiekaisumu līdzeklis, uzlabo As**sriti, bremzē aterosklerozes, varikozes un kariesa attīstību, tāpēc nav arī tik lēts. Taču atjautīgāki ļaudis jau sen sapratuši, ka šie paši kauliņi, kurus, ogas ēdot, parasti izspļaujam, var pievienot tējai, un tas pats ekstrakts vien sanāks. Turklāt daudz dabīgāks un, kas nebūt nav mazsvarīgi, neradot papildus izdevumus.

Citrusaugļu miziņas
Par citrusaugļu miziņām, šķiet, viss sen jau labi zināms: tās tiek izžāvētas un ieliktas skapī par biedu kodēm vai arī pataupītas virtuvē, lai pieliktu gaļas sautējumam vai kādam citam ēdienam garšai. Bet to, ka svaigā veidā tās satur pretvēža fitosavienojumus, novērš gāzu veidošanos zarnās un labvēlīgi ietekmē gremošanu, zina tikai retais. Savukārt miziņu izvilkums spirtā rosina apetīti un novērš sliktu dūšu, bet no izmērcētām miziņām var vārīt ievārījumu. Tikai jāpatur prātā, ka citrusaugu miziņas ir ļoti bagātas ar ēteriskajām eļļām, tāpēc ēst šo ievārījumu tādos daudzumos, kā to darīja populārais grāmatas varonis Karlsons, nebūtu prātīgi.

Starp citu, ievārījumu var vārīt arī no… ābolu serdēm. Vienīgais, sēkliņas gan jāizņem, jo tās, lai arī niecīgā daudzumā, bet zilskābi satur. Un vēl serdes, nemaz jau nerunājot par mizām, lieti noder ābolu etiķa pagatavošanai. Bet sēkliņas izmantojamas su-džok terapijā – tās uz diennakti ar plāksteri piestiprina uz roku delnu un kāju pēdu akupunktūras punktiem.

Atkritumos tiek izmestas arī riekstu čaumalas, kas tāpat varētu dot savu labumu Vese***ai. No ciedru un lazdu riekstu čaumalām, valriekstu starpsieniņām (un pat samtainās kivi miziņas) var gatavot izvilkumus un novārījumus, kam piemīt baktericīdas un citas īpašības, kas palīdz pret As**s kaitēm, hemoroīdiem un citām saslimšanām

Leave a Comment