Lai aukstums nekaitē skaistumam! Mājas recepšu apkopojums sejas kopšanai

Vispārējam tonusam

 

Vanna ar augu maisījumiem ir patīkama procedūra, kas lieliski mīkstina un izlīdzina ādu, noņem nogurumu un tonizē (pat, ja 2-3 sastāvdaļu iztrūkst).

* Sajauc kumelītes, salvijas, lavandu, rozmarīnu, parastos pelašķus, dilles, liepu ziedus, piparmētras un arniku. Ņem 250 g maisījuma, aplej ar 1 litru verdoša ūdens, pusstundu nostādina zem cieši pieguloša vāciņa, tad pielej 35 grādus siltai vannai.

 

Lasi arī: Svarīgi! Ievēro, kādas zāles un ēdieni nesader

Ļoti drīz katrs sapratīs, ka šāda vanna aukstā laikā, kad āda cieš no aukstuma un vitamīnu trūkuma, ir vairāk nekā nepieciešama.

Maskas ar alvejas sulu

Lai pasargātu sejas ādu no izžūšanas, mazgāties vēlams nevis ar parasto krāna ūdeni, bet gan aukstu kumelīšu, liepu ziedu, salviju, bērza lapu vai piparmētru (pēc izvēles) tēju. Pēc mazgāšanās mitro ādu ieziež ar barojošu krēmu un pēc 5-7 minūtēm krēma pārpalikumu noņem ar salveti.

Daudzas sievietes jau sen būs ievērojušas, ka teicama ādu mitrinoša iedarbība ir alvejas sulai. Izvēlei dažu masku receptes, kuru sastāvā iekļauta alveja un kuras katra daiļā dzimuma pārstāve var pagatavot pati, ja vien mājās ir šis augs.

* Divas ēdamkarotes svaigi spiestas alvejas sulas sajauc ar olas baltumu un uz 15 minūtēm uzziež sejai. Īpaši veselīga šī maska ir iekaisušai, ar izsitumu elementiem skartai ādai.

* Divas ēdamkarotes alvejas sulas sajauc ar ēdamkaroti stipru kumelīšu uzlējumu un ēdamkaroti medus. Maisījumu, kuram ir tonizējoša un pretiekaisumu iedarbība, uz 10-15 minūtēm uzziež sejai. Kumelīšu vietā var izmantot arī citus augus – kliņģerītes, As**szāli vai piparmētru.

* Vienādās daļās sajauc alvejas sulu un saldo krējumu (var izmantot arī skābo krējumu). Maisījumā samitrina vairākās kārtās salocītu marles salveti un uz pusstundu uzklāj sejai. Šis maisījums atsvaidzina ādu un uzlabo sejas krāsu, tāpēc to ne velti sauc par jaunības masku.

* Tīru alvejas sulu var izmantot ādai ap acīm: ar sulā samitrinātu tamponu to uzmanīgi apslauka no rīta un vakarā.

Kur ņemt vitamīnus?

Saglabāt veselīgu sejas ādu palīdz ar vitamīniem pietiekami bagāts uzturs, jo tieši vitamīnu trūkuma dēļ āda kļūst sausa un sāk lobīties. Īpaši svarīgi ādai aukstajā laikā ir vitamīni A, E un C.

Visvairāk vitamīna A ir žāvētos augļos, svaigos rīvētos burkānos, skābajā un saldajā krējumā, mežrozītēs. Šis vitamīns neļauj ādai kļūt sausai un lobīties.

Vitamīnu E satur rieksti, saulespuķu, kukurūzas un olīvu eļļa, svaigas auzu pārslas. Tas bremzē un novērš dažādu, ar aukstumu saistītu, ādas slimību, piemēram, piņņu izsitumu saasināšanos.

Ar vitamīnu C bagāti ir citrusaugļi, paprika, kivi, kāposti un daudzi citi augļi un dārzeņi. Vitamīns C paaugstina ādas imunitāti, proti, tās spēju sevi aizsargāt. Tāpat tas ir pirmais palīgs cīņā pret vasarraibumiem. Starp citu, uzveikt tos ziemā un agrā pavasarī ir daudz vieglāk, nekā tad, kad saule tiem liek „uzziedēt” visā košumā.

Kombinējot minētos produktus, var pagatavot daudzus ar vajadzīgajiem vitamīniem bagātus gardus ēdienus un dzērienus.

Radikāli pasākumi
Vēja appūstai sejai noderēs augu maisījumu novārījums.

* Pa tējkarotei sajauc malvas saknes, liepu ziedus un medu. Maisījumu aplej ar glāzi auksta ūdens, uzkarsē līdz viršanai, 10 minūtes vāra zem vāciņa, 10 minūtes nostādina, tad izkāš un pārlej burciņā. Izmanto vairākas reizes dienā pēc mazgāšanās. Uzglabā vēsā vietā.
Sausai un vēja appūstai ādai noderēs rīcineļļas komprese.

* Plānu vates kārtiņu piesātina ar siltu rīcineļļu. Uzklāj to sejai un kaklam, pārsedz ar pergamenta papīru, kurā izgriezti caurumi acīm, nāsīm un mutei, bet tam virsū uzliek biezu sausas vates kārtu, lai siltums saglabātos ilgāk. Kompresi noņem tikai tad, kad eļļa atdzisusi. Eļļu, kas nebūs iesūkusies ādā, noslauka ar vates tamponu.
Maisiņus zem acīm novērš salviju uzlējums.

* Tējkaroti salviju aplej ar ½ glāzi karsta ūdens, nostādina un izkāš. Samitrinot tamponus kā karstā, tā aukstā uzlējumā, tos 10 minūtes pamīšus liek uz plakstiņiem Pēc tam ādu ap acīm ieziež ar mitrinošu krēmu. Procedūru atkārto katru otro vakaru pirms gulētiešanas. Kurss – viens mēnesis.

Leave a Comment