Lai vecāki ir ērču gudri. Kā rīkoties, ja bērnam piesūkusies ērce?

erce_Shutterstock-664x484

 

No lasītājas vēstules: “Mūsu meitiņai piesūcās ērce. Nebijām mazo vakcinējuši, jo pa mežiem neklīstam. Bijām Botāniskajā dārzā, bet vakarā skatāmies – ērce! Uzlikām spirta kompresi, kā ieteica pazīstama mediķe. Kukaini uzmanīgi noņēmām, ielikām burciņā, pa nakti nobeidzās. Nākamajā dienā gribējām to vest pārbaudīt, taču laboratorijā teica, ka tam der tikai dzīva ērce. Vieni apgalvo, ka meitai tagad jādod remantadīns, citi rosina meklēt imūnglobulīnu. Vai mēs visu darījām pareizi, un kā tagad rīkoties?”

 

 

“Vispareizāk ir bērnu laikus vakcinēt pret ērču encefalītu. To var darīt jau kopš viena gada vecuma. Jaunākus mazuļus vajadzētu īpaši pieskatīt, pārbaudīt, vai kaut kur uz apģērba vai ratiņiem nerāpo ērce, nepieļaut, ka tā piesūcas ķermenim,” uzsver infektoloģe Velga Ķūse.

* Vai vecāki drīkst paši noņemt ērci? Drīkst, ja ir pārliecināti, ka to izdarīs pareizi. Kukaini nedrīkst saspiest!

Ja ērces noņemšanai izmanto diegu, tas jāuzsien pēc iespējas tuvāk ādai ap ērces snuķīti, nevis vēderu. Ja noņem ar pinceti, jāspēj kukaini satvert tā, lai nesaspiestu tā vēderu.

Nereti ērce ir piesūkusies jau vairākas dienas, vēderiņš pilns asinīm. Tad ir lielāka iespēja kukaini nejauši saspiest, pieaug risks, ka koduma brūcē var nokļūt borēlijas (baktērijas), kas ierosina Laimas slimību.

Ērču encefalīta vīruss atrodas ērces siekalu dziedzeros, tātad nokļūst asinīs barošanās laikā. Savukārt borēlijas mīt ērces gremošanas traktā un tiek koduma brūcītē, piemēram, kukaini saspiežot.

* Spirtotu šķīdumu drīkst izmantot, bet ne kā kompresi. Pirms ērces noņemšanas ar spirtotu vates tamponiņu samitrina piesūkšanās vietu. Neberž, nespiež, vien mirkli viegli patur virs ērces. Pēc noņemšanas šo vietu dezinficē.

! Nedrīkst ņemt talkā eļļu vai citu eļļainu šķidrumu, tas ērcei var izraisīt smakšanas sajūtu un vemšanas refleksu, kukaiņa gremošanas trakta saturs uzreiz nonāks brūcē.

* Pirms ērces noņemšanas vajadzētu uzvilkt cimdus. Ja pirkstos ir kāda mikrotrauma, organismā var nonākt ērces pārnēsātie mikroorganismi. Arī noņemt ērci sunim vai kaķim – tikai cimdos!

* Ja neesat pārliecināti, ka mācēsiet ērci noņemt, var doties uz Latvijas Infektoloģijas centru (LIC) Rīgā, kur palīdzību var saņemt arī brīvdienās un nakts stundās. Ja dzīvojat citur, piezvaniet uz tuvāko medicīnas iestādi vai vaicājiet ģimenes ārstam.

* LIC arī laboratoriski pārbauda, vai ērce ir encefalīta vīrusa nēsātāja, un tas ir maksas pakalpojums – 15,65 eiro. Borēlijas nenosaka, tātad nevar uzzināt, vai, iespējams, sasirgsiet ar Laimas slimību.

Beigtu ērci nogādāt laboratorijā nav vērts, jo šādā gadījumā speciālists nevarēs dot korektu atbildi, it īpaši tad, ja kukainis jau ir sažuvis. Ja noņemat ērci mājās, ielieciet to mitrā salvetītē – šādi būs iespējama gana ticama pārbaude, pat ja kodēja nobeigusies.

* Ja bērns nav vakcinēts, divas nedēļas līdz pat mēnesim ilgi uzmanīgi jāvēro viņa Vese***a. Ja ērču encefalīts būs skāris, sāks paaugstināties temperatūra, sāpēs galva, mazais būs saguris, raudulīgs. Simptomi līdzīgi kā gripai. Tie var izzust, bet, piemēram, pēc 5–6 dienām atkal parādīties, turklāt daudz intensīvāk. To dēvē par ērču encefalīta divu viļņu gaitu.

* Iespējama arī Laimas Sli**ba, tāpēc katru dienu rūpīgi jāpārbauda, vai neparādās sārts gredzenveida plankums – sākumā apmēram 5 cm diametrā, ar tendenci izplesties lielākam, parasti ar neregulārām robežām. Tas var parādīties 3–30 dienu laikā pēc ērces piesūkšanās, turklāt ne tikai ērces koduma vietā, bet arī citur uz ķermeņa. Borēlijām nokļūstot zem ādas un izplatoties, rodas zemādas audu iekaisums – jau aprakstītais sārtais plankums. Nav sāpju vai citu nelāgu sajūtu. Šādā gadījumā uzreiz jādodas pie ģimenes ārsta vai infekcijas slimību speciālista.

Ār*ts izrakstīs antibakteriālo medikamentu, ar ko veiksmīgi izārstē Laimas slimību. Sarkanais plankums parasti izzūd pēc trim četrām dienām, taču antibiotiku lietošanu gan vēl nedrīkst pārtraukt!

Vecākiem nevajag uzstāt, lai ārsts nosūta uz analīzēm. Specifiskās antivielas pret borēlijām uzreiz neparādās. Diagnozi nosaka pēc tipiskās eritēmas (sārtā plankuma), un ar to pietiek, lai nozīmētu ārstēšanu.

* Ja ērce piesūkusies sejā vai galvas matainajā daļā, pēc laika bērnam uz auss ļipiņas var parādīties sarkans un sāpīgs sabiezējums, nereti paaugstinās temperatūra. Ļipiņas apsārtums gan ir sastopams visai reti, tomēr der zināt, ka arī par to jākonsultējas ar ārstu.

Līdzīgi, ja ērce piesūkusies krūts galā – uz tā vai blakus var parādīties zilgani sarkanīgs un sāpīgs veidojums. Ja kodums bijis vīrietim sēklinieku maisiņa apvidū, šī vieta satūkst un sāp.

Lasi arī: Septiņi dabīgi līdzekļi, kas palīdzēs no piemājas dārza atbaidīt ērces

* Jau aptuveni piecus gadus arī Latvijā vairs neizmanto pretērču imūnglobulīnu. Eiropā tika veikti klīniski pētījumi, kas pierādīja – tā lietošana nepasargā no saslimšanas, turklāt bieži mēdz izraisīt alerģisku reakciju.

* Infektologi neiesaka lietot remantadīnu, jo patlaban nav pietiekamu datu, kas pilnībā pierādītu šā pretvīrusu līdzekļa efektivitāti ērču encefalīta profilaksē.

* Pēc ērces koduma var pastiprināti lietot organismu spēcinošo C vitamīnu. Tas gan nepasargās no Sli**bas, ja vīruss būs iekļuvis organismā.

* Ja pagājis mēnesis kopš ērces piesūkšanās un šajā laikā neviena cita nav iekodusi, ja bērns ir vesels, viņu var vakcinēt pret ērču encefalītu pēc paātrinātās shēmas, jo ērces būs aktīvas līdz pat vēlam rudenim.

Jāsaņem divas potes ar divu nedēļu intervālu. Ja šajā laikā ērce piesūksies, aizsardzība būs lielāka, jo organisms jau būs paspējis izstrādāt noteiktu daudzumu aizsargvielu. Pēc 5–12 mēnešiem jāsaņem trešā vakcīna. Pirmā revakcinācija jāveic pēc trim gadiem.Vakcinēties pret Laimas slimību nav iespējams.

36,6 konsultante VELGA ĶŪSE, infektoloģe, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Slim**cas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs virsārste

 

Avots: aLA

Leave a Comment