Latvija noslēdz prezidentūru Baltijas jūras valstu padomē

2019.gada 30.jūnijā noslēgsies Latvijas prezidentūra reģionālās sadarbības organizācijā – Baltijas jūras valstu padomē (BJVP), kuras darba koordināciju un vadību Latvija pildīja kopš 2018.gada 1.jūlija. Sadarbība Baltijas jūras reģionā ir svarīga Latvijas ārpolitikas prioritāte, un šajā sadarbībā BJVP pilda nozīmīgu starpvaldību sadarbības instrumenta funkciju. BJVP prezidentūra Latvijai deva iespēju uzraudzīt un virzīt starpvaldību sadarbību Baltijas jūras reģionā, noteikt reģiona praktiskās sadarbības virzienus, sekmēt kopēju interešu un mērķu īstenošanu.

Pildot BJVP prezidējošās valsts pienākumus 2018.-2019.gadā, Latvija fokusējās uz reģionam nozīmīgu un praktisku projektu īstenošanu Latvijai prioritārās jomās: 1) reģiona sabiedrības drošība; 2) ilgtspējīga attīstība, teritoriālā attīstība, klimata pārmaiņas; 3) kultūras mantojums. Latvijas prezidentūras BJVP koordinējošo lomu uzņēmās Ārlietu ministrija, kuras vadībā notika sešas BJVP valstu Ārlietu ministriju vecāko amatpersonu komiteju sanāksmes. Latvijas nozaru ministriju un padotības iestāžu pārstāvji prezidentūras gada laikā vadīja un organizēja BJVP darba un ekspertu grupu sanāksmes. Vienlaikus Latvija prezidēja arī tādos reģiona attīstībai nozīmīgos formātos kā Baltijas jūras reģiona kultūras mantojuma komitejā, Baltijas jūras reģiona telpiskās plānošanas un attīstības komitejā, sadarbības formātā “VASAB-Vīzija un stratēģijas apkārt Baltijas jūrai”, Baltijas jūras valstu arodbiedrību sadarbības tīklā BASTUN.

Latvijas prezidentūras BJVP noslēdzošā sanāksme noritēja 3.jūnijā Jūrmalā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča vadībā. Sanāksmes noslēgumā BJVP dalībvalstu ārlietu ministri un augstie pārstāvji pieņēma divus Latvijas prezidentūras vadībā tapušus dokumentus – “Jūrmalas deklarāciju” un “BJVP reformu rīcības plānu 2018–2020″. BJVP reformu rīcības plāna īstenošanu plānots pabeigt nākamajā BJVP prezidentūrā, kas no 2019.gada 1.jūlija līdz 2020.gada 30.jūnijam noritēs Dānijas vadībā.

Ārlietu ministrija izsaka pateicību nozaru ministrijām un to padotības iestādēm, BJVP sekretariātam Stokholmā un citiem partneriem par lielisko sadarbību un augsti profesionālo ieguldījumu Latvijas prezidentūras BJVP prioritāšu un aktivitāšu sekmīgā īstenošanā.

Par Latvijas prezidentūras BJVP laikā notikušajiem pasākumiem un aktivitātēm plašāka informācija pieejama: https://www.mfa.gov.lv/arpolitika/latvijas-prezidentura-baltijas-juras-valstu-padome/aktualitates-prezidentura-bjvp

Leave a Comment