“Latvijas Gāze” dalās ar svarīgu ziņu mājsaimniecībām: ”Mēs ņemam vērā šo”

Valsts atbalsts tiks piešķirts arī daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekam vai apsaimniekotājam, ja tajā dabasgāzi lieto mājsaimniecības. Tādējādi valsts atbalstu saņems arī iedzīvotāji, kuri dabasgāzi izmanto apkures nodrošināšanai un kuri par komunālajiem pakalpojumiem norēķinās ar apsaimniekotāju starpniecību.

Šajā gadījumā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekam vai apsaimniekotājam (līgumslēdzējam) līdz katra mēneša pēdējam datumam būs jāpiesakās “Latvijas Gāzē”, lai saņemtu valsts piešķirto kompensāciju un to piemērotu, atkarībā no iedzīvotāju patēriņa. Pieteikties var, aizpildot un iesniedzot pieteikumu “Latvijas Gāzes” mājaslapā.

Kompānijā arī norāda, ka dabasgāzes cenas Latvijā ir piesaistītas Rietumeiropas dabasgāzes tirdzniecības biržu indeksiem un šajos tirgos notiekošajiem ekonomiskajiem un ģeopolitiskajiem notikumiem.

Lasi vēl: Pamestā mājā es atradu kastīti, sāku to pētīt un ieraugot šo man pat sāka trīcēt rokas!

Tāpat kompānijā min, ka aukstā ziema 2021.gada pirmajā ceturksnī, kā arī ekonomikas atkopšanās pēc Co**d-19 krīzes ir radījusi strauju dabasgāzes pieprasījuma pieaugumu ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē, jo īpaši Āzijas tirgos, tādējādi paaugstinot dabasgāzes cenas līdz rekordaugstiem līmeņiem.

Sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) ražotāji iepriekšējos gados Eiropas tirgiem piegādātās LNG kravas realizē Āzijas tirgos, kur dabasgāzes cena ir vēl augstāka nekā Eiropā, tādējādi radot resursa deficītu. Arī Eiropas Savienības sāktais “zaļais kurss”, lai mazinātu CO2 izmešus un globālo sasilšanu, ir mazinājis fosilo kurināmo – akmeņogļu, naftas un lignīta izmantošanu Eiropas enerģētikā, pieprasījumu pēc dabasgāzes palielinot vēl vairāk. Savukārt atjaunojamo energoresursu saražošanas jaudas joprojām ir nepietiekamas.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 27.janvārī galīgajā lasījumā pieņēma Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu, kas nosaka atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem apmēram 250 miljonu eiro apmērā energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai.

COMMENTS

Leave a Comment