Liepāju iepazīšanās vizītē apmeklē Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības preses un kultūras atašejs

Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijā iepazīšanās vizītē otrdien, 10. aprīlī, viesojās Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecības preses un kultūras atašejs Čads Tvitijs (Chad Twitty), lai tiktos ar Liepājas domes vadību, Izglītības un kultūras pārvaldes pārstāvjiem un pārrunātu sadarbības jautājumus kultūras un izglītības jomās.

Vizītes laikā preses un kultūras atašejs tikās ar Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieku izglītības, kultūras un sporta jautājumos Ati Deksni, priekšsēdētāja vietnieku tūrisma un investīciju jautājumos Ģirtu Kronbergu, Izglītības pārvaldes vadītāju Kristīni Niedri-Latheri, Kultūras pārvaldes vadītāju Juri Jirgenu un vadītāja vietnieku Nauri Lazdānu.

Tikšanās laikā ASV vēstniecības pārstāvji tika iepazīstināti ar aktualitātēm Liepājas pilsētas kultūras dzīvē un dažādām sabiedriskās dzīves sfērām, sociālekonomisko situāciju, pilsētas attīstību, speciālās ekonomiskās zonas, lidostas attīstības un uzņēmējdarbības aktualitātēm, kā arī investīciju iespējām Liepājas pilsētā.

Liepājas kultūras pārvaldes pārstāvji pārrunāja plānotās Latvijas valsts simtgades svētku aktivitātes Liepājā un konceptuāli vienojās par ASV vēstniecības līdzdalību 2019. gadā plānotajā pasākumā “Kuģa “Saratov” sagaidīšana Liepājā”. Tas tiek organizēts, atzīmējot simts gadus, kopš Liepājā ar kuģi “Saratov” atgriezās Tautas Padomes ieceltā Latvijas Pagaidu valdība, tādējādi uz sešiem mēnešiem padarot Liepāju par Latvijas galvaspilsētu. Ikvienam būs iespēja izdzīvot 1919. gada 27. jūnija notikumus, piedaloties svētku gājienā un vērojot vienreizēju uzvedumu ar precīzu notikuma rekonstrukciju.

Preses un kultūras atašejs Č. Tvitijs tikšanās laikā papildus kultūras jautājumiem pastiprināti interesējās arī par izglītības aktualitātēm un tikšanās laikā tika runāts arī par sadarbību izglītības jomā. Pašlaik Liepājā Fulbraita stipendijas programmas ietvaros strādā divas angļu valodas vieslektores no ASV: Elisa Stīla (Elisa Steel) no Prinstonas Universitātes pasniedz angļu valodu Liepājas Raiņa 6. vidusskolā, savukārt Ketlīna Lafertija (Kathleen Lafferty) no Minesotas Metropolitēnas Valsts universitātes – Liepājas Universitātē.

Kā vizītes noslēgumā norādīja Preses un kultūras atašejs Čads Tvitijs, šī ir viņa pirmā vizīte Liepājā. Č. Tvitijs ļoti pozitīvi novērtēja pirmos iespaidus par pilsētu un daudzpusīgajām iespējām, ko Liepāja nodrošina iedzīvotājiem un viesiem.

Informācijai:

10. aprīlī domē viesojas arī Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības sociālo tīklu koordinatore Inga Grīnfelfe, Izglītības programmu speciāliste Ingrīda Bodniece, ASV vēstniecības praktikante Laura Kazaine.

ASV vēstniecības delegācija Liepājā viesojās arī 9. aprīlī un piedalījās piemiņas ceremonijā par godu kritušajiem ASV pilotiem, kurus 1950. gada 8. aprīlī militārās operācijas laikā virs Baltijas jūras notrieca PSRS iznīcinātāji. Vakardienas vizītes laikā vēstniecības pārstāvji apmeklēja Nacionālo Bruņoto spēku vienības un koncertzāli “Lielais dzintars”.

Darba vizītes ietvaros ASV delegācija viesojās arī Liepājas Universitāte un tikās ar universitātes rektori Daci Markus. 10. aprīlī delegācija plāno apmeklēt arī Liepājas Raiņa 6. vidusskolu un Liepājas Jauniešu māju.
Kopš 1992. gada Liepājai ir sadraudzība ar Belvjū pilsētu Vašingtonas štatā, ar kuru ir izveidojusies laba sadarbība izglītības, kultūras, sociālās aizsardzības jomās. Liepājas skolēni regulāri dodas pieredzes apmaiņās uz sadraudzības pilsētu Belvjū.

Leave a Comment