Logu mazgāšana – vienkārši ieteikumi izcilam rezultātam

ecobaltia

Logu mazgāšana ir neatņemama ikviena mājokļa vai biroja uzkopšanas sastāvdaļa. Neatkarīgi no tā, vai esi ieplānojis logus mazgāt pavasara tīrīšanas ietvaros, vai rudenī, lai likvidētu siltajā sezonā uzkrājušos putekļus, ir daži priekšnoteikumi, kas Tavas tīrīšanas aktivitātēs padarīs daudz efektīvākas.

Turpini lasīt un uzzini, ko ievērot, lai iegūtu spodrus logus! 

 

Logu mazgāšanas ABC –7 padomi, ko darīt un ko nedarīt

Logu mazgāšana var šķist laikietilpīga nodarbe, taču, pielietojot atbilstošas mazgāšanas tehnikas, pie vēlamā rezultāta iespējams tikt salīdzinoši ātri. Ķeroties pie logu mazgāšanas, ņem vērā šos padomus:

1. izvēlies tīrīšanai piemērotāko laiku – lai darbs nebūtu velts, speciālisti iesaka gada pirmo logu mazgāšanu veikt, kad nolijuši pavasara lieti (tie palīdzēs noskalot ziemas putekļus). Tāpat logus ieteicams mazgāt, kad beidzies pavasara ziedonis un putekšņi vairs nevarēs nosēsties uz Taviem skaisti nospodrinātajiem logiem;

2. ņem vērā gaismu – lai labāk saskatītu netīrumus, logus vislabāk mazgāt gaišajā diennakts laikā. Tomēr ar tīrīšanu nevajadzētu aizrauties brīžos, kad uz stikliem spīd tieši saules stari. Pretējā gadījumā, pēc nožūšanas, uz stikla būs redzamas ūdens un tīrīšanas līdzekļa atstātās pēdas;

3. sāc no pareizās puses – vispirms nomazgā loga ārpusi, tad iekšpusi, tīrot to no augšas uz leju;

4. neaizmirsti par pārējām detaļām – pirmos vienmēr notīri loga rāmjus un ailes un tikai tad ķeries pie stikliem, lai „pa ceļam” tos nenosmērētu no jauna. Ja zini, ka, tīrot nāksies pakāpties uz palodzes, noteikti noklāj to ar avīzēm;

5. ievēro tīrību – maini netīro ūdeni iespējami biežāk un logu mazgāšanai izmanto tikai tīrus piederumus;

6. nebaidies mazgāt atkārtoti – izteikti netīras loga rūtis ieteicams nomazgāt divas reizes;

7. neaizraujies ar ķīmiskajiem līdzekļiem – ne vienmēr vairāk ir labāk. Uzklājot uz logiem pārāk daudz ķīmiskā līdzekļa, tas var izveidot kārtu, kas kalpos par „nosēšanās laukumu” putekļiem. Atceries, ka tīrīšanas līdzekli labāk izsmidzināt uz mazgājamās virsmas un tikai tad ķerties pie tīrīšanas ar lupatu, avīzi vai citu darbarīku.

Eco-Baltia-VIDE-logu-mazgasana

Foto: Pixabay / mrganso

Logu mazgāšana un aprīkojums – kādus piederumus izvēlēties?

Lai augstākminētie padomi nestu cerētos rezultātus, logu mazgāšana jāveic, izmantojot atbilstošu aprīkojumu. Piemēram:

  • lupatiņas vai sūkļus, kas ražoti no mikrošķiedras – logu rāmjiem un palodzei izvēlies lupatiņas, rūtīm – sūkļus. Ja vēlies, lai jaunās lupatiņas būtu vieglāk lietojamas, pirms izmantošanas vari tās nedaudz paskalot siltā ūdenī, apmēram 60 °C temperatūrā. Atceries, ka logu tīrīšanas drāniņas izmantojamas tikai logu mazgāšanai, ne citiem mājsaimniecības darbiem;
  • avīzes  logu mazgāšana, izmantojot avīzes, jau kopš senām dienām ir iecienīta, jo piešķir stikliem īpašu spīdumu;
  • ar gumijām aprīkota logu mazgāšanas sliede – lielisks palīgs, ja nepieciešams piekļūt šķietami neaizsniedzamām vietām, kā arī savākt mazgāšanas laikā uzkrājušos ūdeni;
  • ūdens bļoda un pulverizators – lai uzglabātu un efektīvi izmantotu tīrīšanas līdzekli. Vai zini, kāds līdzeklis būs piemērotākais logu mazgāšanai?

Logu mazgāšanas līdzekļi – ķīmiskie vai dabiskie?

Mūsdienās veikalos ir pieejams plašs tīrīšanas līdzekļu klāsts. Ķīmiskie līdzekļi var sniegt labus rezultātus, it īpaši, ja paredzēts mazgāt ne sevišķi netīrus logus.

Tomēr vienlīdz efektīvas ir arī videi draudzīgākas, gadu gaitā pārbaudītas „tautas” metodes, kas paredz izmantot mājās atrodamas sastāvdaļas. Piemēram:

  • ziepes – ļoti netīrus logus, pirms tīrīšanas ar veikalos nopērkamo līdzekli, vari nomazgāt ar visparastāko ziepjūdeni. Tas izšķīdinās visu uz rūtīm uzkrāto;
  • etiķis – sajaucot etiķi vienādās devās ar ūdeni, iegūsi šķīdumu, kas ne tikai nomazgās logus, bet būs arī efektīvs palīgs cīņā ar pelējumu. Vēl kāda tautas recepte iesaka sajaukt divas ūdens krūzes ar ½ tējkaroti šķidro ziepju un ¼ krūzi galda etiķa, un pēc mazgāšanas logus nospodrināt ar avīzi;
  • sīpoli – šis universālais dārzenis noderēs, ja logus izraibinājuši mušu atstāti traipi. Pārgriez sīpolu, notīri ar to pleķus, noskalo rūtis ar tīru ūdeni un noslauki tās sausas;

Lasi arī: Ložņu vārpata – šī auga neticamās dziednieciskās spējas

  • kartupeļu ciete – ja logi nav sevišķi netīri, tīrīšanai sajauc 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes ar 1 litru ūdens. Šī recepte piešķirs stikliem spīdumu.

logu mazgāšana

Foto: Shutterstock.com

Kā notīrīt grūti aizsniedzamas vietas?

Lai mājokļa vai biroja telpas izskatītos sakoptas, nepietiek vien ar spodriem logu stikliem. Tīrīšanas laikā neaizmirsti par citiem elementiem un nomazgā arī:

 

Palodzes

Plastikāta palodžu tīrīšanā noderēs, piemēram:

  • mitrās salvetes;
  • izsmidzināms tīrīšanas līdzeklis (ja traipi ieēdušies, vari atstāt to uz palodzes ilgāku laiku);
  • veikalā iegādājamā tīrīšanas pasta;
  • mājās gatavota tīrīšanas pasta (dzeramā soda, kas sajaukta ar nelielu daudzumu ūdens).

Atkarībā no tā, cik tīras vai netīras ir palodzes, vari izmantot mikrošķiedras drāniņu vai beržamo birsti.

 

Radiatorus

Radiatoru tīrīšanai piemērots būs putekļu sūcējs ar šauru uzgali, kā arī garš, ar mitru lupatiņu aptīts kāts, kas palīdzēs piekļūt grūti aizsniedzamām spraugām.

Savukārt radiatora apmazgāšanai no visām pusēm noderēs mikrošķiedras drāniņa un ziepjūdens. Atceries, ka tīrīšanas laikā sildierīcēm jābūt atslēgtām un atdzisušām!

logu mazgāšana(1)

Foto: Shutterstock.com

Žalūzijas

Plastikāta žalūzijas no putekļiem vislabāk atbrīvot, izmantojot ūdenī samitrinātu lupatiņu vai pat mitru zeķi, ko uzvilkt uz rokas (tādējādi iespējams piekļūt grūti aizsniedzamajām žalūziju loksnēm). Pēc slapjās tīrīšanas neaizmirsti nopulēt žalūzijas ar sausu lupatiņu, lai aizkavētu jaunu putekļu veidošanos.

Savukārt, ja Tev nepieciešams notīrīt auduma žalūzijas, ieteicams izmantot putekļu sūcēju vai pat ķīmiskās tīrīšanas pakalpojumus.

 

Kādos gadījumos labāk uzticēties speciālistiem?

Lai gan logu mazgāšana šķiet ikdienišķa telpu tīrīšanas sastāvdaļa, ir situācijas, kad uzkopšana paša spēkiem var šķist nepaveicama. Piemēram, ja:

  • nepieciešams notīrīt logus sabiedriskā vietā – birojā, uzņēmumu telpās utt.;
  • mazgāšanu apgrūtina augsti izvietoti vai grūti aizsniedzami logi;
  • tīrāmā platība ir ļoti liela vai ļoti „ielaista”;
  • Tu nevēlies ziedot logu mazgāšanai savu brīvo laiku;.

logu mazgāšana(2)

Foto: Shutterstock.com

Šādos gadījumos Tev noderēs speciālistu palīdzība. Piemēram, vides apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia VIDE, kas pakalpojumus veic, izmantojot videi draudzīgus tīrīšanas līdzekļus, piedāvā profesionālu logu un to furnitūras mazgāšanu gan Rīgā, gan Salaspils, Mārupes, Ādažu un Babītes novados, tīrīšanas laiku pilnībā pielāgojot klienta vajadzībām.

Turklāt, profesionāla logu mazgāšana cenas ziņā būs izdevīga – samaksa variēs, atkarībā no tīrāmo logu daudzuma un novietojuma.

Vai arī Tava mājokļa vai uzņēmuma logiem nepieciešama kvalitatīva logu mazgāšana? Ietaupi laiku, enerģiju un cilvēkresursus – izvēlies profesionālus logu mazgāšanas pakalpojumus! Vairāk informācijas meklē Eco Baltia VIDE interneta vietnē!

 

Pirmais foto: Shutterstock.com*

Leave a Comment