Neizrādi pretenzijas partnerim – pievērs uzmanību šim nosacījumam un Tava dzīve noteikti uzlabosies

“Kādēļ tu biji prom līdz pusnaktij? Es nevarēju tevi sazvanīt. Vai tad tu nevarēji mani pabrīdināt?”

“Kad tu mani beidzot beigsi aiztikt? Tu man jau esi apnikusi!”

“Tu kaut reizi mūžā spēj izdarīt to, ko es tev prasu?! Cik reizes var atgādināt?!” 

Piemērus var uzskaitīt bezgalīgi. Pretenziju jēga ir tāda: “Tu vienmēr…!”, “Tu nekad…!”. Tādu tekstu apmaiņa neizbēgami izraisa savstarpēju agresiju. Rodas konflikti, kas liek abām pusēm ciest. 

Padomāsim – kas slēpjas zem šīm aizvainojumiem un pretenzijām? Kāda ir to doma? Ja tikt skaidrībā – tad parasti tas skan šādi: “Kļūsti tāds (tāda), kā es gribu”. 

Tas nozīmē, ka jūs nepieņemat cilvēku tādu, kāds viņš ir un jūs vēlaties viņu izmainīt pēc savām prasībām. Izvirzot pretenzijas, jūs tā kā cenšaties cilvēku mudināt uz to, lai viņš saprot, ka jūs ar viņu nesamierinieties, un ka viņš ir slikts. Lai viņš kļūtu labāks, pēc jūsu domām, viņam vajag mainīties. Jūs ne uz sekundi nešaubieties, ka jūsu viedoklis – ir vienīgais patiesais, un jums ir tiesības izteikt savus novērtējumus. 

Taču paklausieties – tā taču ir pati īstākā agresija! Kam tā var patikt? Taču paši mēs gribam, lai mūs pieņemtu un mīlētu tādus, kādi mēs esam, un neprasītu, lai mēs kaut ko sevī mainītu. Mēs apvainojamies, ja mūs nepieņem un tas ir sāpīgi. 

Kāda ir izeja no šīs grūtās situācijas? 

Par laimi ir viens paņēmiens, ar kuru var pateikt partnerim daudz vairāk, neaizskarot viņu un neuzbrūkot viņam.

Šis paņēmiens ir šāds – izpaudiet savas jūtas. Kad tuvs cilvēks liek jums ciest, tad jūs jūtat noteiktas jūtas. Jums ir par to jāpasaka. Ticiet mums, tas uz viņu iedarbosies daudz labāk nekā aizvainojumi.

Aizvainojumu vietā vienkārši pasakiet to, ko jūs jūtiet, kad jums tuvs cilvēks neattaisno jūsu gaidīto. Piemēram, tā vietā, lai teiktu: “Kādēļ tu biji prom līdz pusnaktij? Vai tad nevarēja pabrīdināt?”, pasakiet: “Kad kaut kas tāds notiek, es jūtos vientuļa un nevajadzīga, un man tā dēļ ir grūti”. 

Pastāstiet tieši par to, ko jūs jūtiet. Bet cilvēka personību neiejauciet, nevērtējiet viņu. Runājiet tikai par sevi. 

Ko tas dod?

Kad jūs runājiet par savām jūtām, konflikts uzreiz “izgaist”. Precīzāk, tas pat nesākās – tam trūkst iemeslu. Līdz ar to tas acīmredzami atvieglo dzīvi. 

 

Avots: myjane.ru  

Leave a Comment