Nelieciet šajā vietā sagrieztu arbūzu, tas sabojāsies gandrīz acumirklī! Pieredzējušās mājsaimnieces mums pastāstīja, kā to izdarīt

Arbūzs tiek uzskatīts par gaidītāko vasaras gardumu, taču tā lielā apjoma dēļ to var būt grūti apēst uzreiz.

Šī iemesla dēļ cilvēki to atstāj “vēlākam laikam”, bet neievēro uzglabāšanas noteikumus, kas palielina saindēšanās risku.

Arbūzs (Citrullus lanatus) ir viens no populārākajiem augļiem pasaulē, īpaši vasaras mēnešos. Tā sula, saldums un atsvaidzinošās īpašības padara to par iecienītu uzkodu karstās dienās.

Tomēr arbūzs ir ne tikai garšīgs, bet arī ļoti veselīgs. Šajā rakstā aplūkosim arbūza uzturvērtību, veselības ieguvumus un dažādus veidus, kā to izmantot.

Uzturvērtība

Arbūzs ir bagāts ar vitamīniem, minerāliem un antioksidantiem, padarot to par uzturvielām bagātu pārtikas produktu. Zemāk ir minēti daži no galvenajiem uzturvērtības faktiem par arbūzu (100 gramos):

Kalorijas: 30 kcal

Ūdens saturs: 90%

Ogļhidrāti: 7,6 g

Cukurs: 6,2 g

Šķiedrvielas: 0,4 g

Olbaltumvielas: 0,6 g

Tauki: 0,2 g

C vitamīns: 8,1 mg (14% no ieteicamās dienas devas)

A vitamīns: 569 IU (11% no ieteicamās dienas devas)

Kālijs: 112 mg (3% no ieteicamās dienas devas)

Arbūzs ir arī labs antioksidantu, piemēram, likopēna un beta-karotīna avots. Likopēns ir pigmenta viela, kas dod arbūzam tā sarkano krāsu un ir saistīta ar dažādiem veselības ieguvumiem.

Ieguvumi

Hidratācija: Ūdens saturs arbūzā ir ļoti augsts (apmēram 90%), kas padara to par lielisku hidratācijas avotu. Arbūza ēšana palīdz uzturēt ūdens līdzsvaru organismā, īpaši karstā laikā.

Antioksidantu avots: Arbūzs ir bagāts ar antioksidantiem, piemēram, likopēnu, kas palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa un samazina hronisku slimību risku, piemēram, sirds slimības un vēzi.

Sirds: Kālijs un magnijs arbūzā palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu un sirds veselību. Turklāt likopēns var samazināt holesterīna līmeni un uzlabot asinsvadu funkciju.

Pretiekaisuma efekts: C vitamīns un citas fitoķīmiskās vielas arbūzā darbojas kā pretiekaisuma līdzekļi, palīdzot samazināt iekaisuma procesus organismā.

Gremošana: Šķiedrvielas arbūzā veicina veselīgu gremošanu un regulāru zarnu darbību, palīdzot novērst aizcietējumus.

Acis: Arbūzs satur beta-karotīnu un A vitamīnu, kas ir svarīgi labas redzes uzturēšanai un acu veselībai.

Lietošanas veidi

Arbūzs ir ļoti daudzpusīgs auglis, ko var izmantot dažādos veidos:

Svaigs arbūzs: Visbiežāk arbūzu ēd svaigu, sagrieztu šķēlēs vai gabaliņos. Tas ir lielisks deserts vai uzkoda.

Arbūza sula: Arbūza sulu var viegli pagatavot, blendējot arbūza gabaliņus un pēc tam izkāšot šķidrumu. Arbūza sula ir atsvaidzinošs dzēriens, kas palīdz uzturēt hidratāciju.

Smūtiji: Arbūzu var izmantot smoothie pagatavošanā, sajaucot to ar citiem augļiem, piemēram, ogām, banāniem un spinātiem, lai iegūtu uzturvielām bagātu dzērienu.

Salāti: Arbūzu var pievienot salātiem, lai piešķirtu tiem saldumu un svaigumu. Tas lieliski sader ar fetas sieru, piparmētru un riekstiem.

Grilēts arbūzs: Jā, arbūzu var arī grilēt! Grilējot arbūza šķēles, tās iegūst unikālu garšu un tekstūru, kas var būt interesanta piedeva grilētai gaļai vai dārzeņiem.

Arbūza deserts: Arbūzu var izmantot dažādos desertos, piemēram, sorbetos vai saldējumos. Arbūza saldējums ir lieliska un veselīga alternatīva tradicionālajiem saldējumiem.

Lasi vēl:Veiksme, nauda un mīlestība: zvaigznes nosauca 3 zvaigžņu zīmju pārstāvjus, kurām pēc 14. jūlija veiksies it visā – tās ir izredzētās

Arbūza kodols: Arbūza sēklas var izžāvēt un grauzdēt, lai iegūtu kraukšķīgu un uzturvielām bagātu uzkodu. Tās ir bagātas ar olbaltumvielām, veselīgajiem taukiem un minerālvielām.

Sagriezts arbūzs

Sagriezts arbūzs var sabojāties īsā laika periodā, ja neievērosiet tā uzglabāšanas noteikumus. Saindēšanās simptomi ir ļoti nepatīkami – sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana un nespēks, kā arī drudzis.

Sagrieztu arbūzu nevajadzētu atstāt uz galda ilgu laiku, pat istabas temperatūrā. Tomēr visbīstamākā vieta tai ir logs, pa kuru iekļūst saules stari. Šajā gadījumā ogas ātri saskābs un sabojāsies.

 

Tāpat arbūzu nav ieteicams likt ledusskapī bez pārtikas plēves, jo uz tā var nokļūt sveši mikroorganismi. Centieties arī kārumu ātri apēst, lai tajā nevairotos baktērijas, un pirms ēšanas rūpīgi nomazgājiet. Uzglabāšana ilgāk par dienu ir pārāk ilga.

Ja jums priekšā ir vesels arbūzs, tad izvairieties no temperatūras izmaiņām un nepārvietojiet to no vienas vietas uz otru. Tāpat neatstājiet to saulē vai siltuma avotu tuvumā.

Zīmīgi, ka nomazgāts arbūzs bojājas ātrāk, tāpēc pirms ēšanas to nomazgā un sagriež, bet veselu var uzglabāt istabas temperatūrā.

Vēl viens svarīgs punkts ir tuvums produktiem, kuriem ir spēcīga smarža. Izvairieties no tā, jo arbūzs spēj tos absorbēt.

Leave a Comment