Atviļņa sindroms. Kā ar to cīnīties? Atbild uztura speciāliste

Atviļņa sindroms

Atviļņa sindroms: Veselam.lv lasītājs Gints jautā uztura speciālistei Lindai Federai:

Cīnos ar atviļņa slimību jau vairāk kā gadu. Esmu lietojis desmitiem dažādu omeprazolu, tad vēl pa starpai Motilium. No tā visa nepalika labāk. Tad kādus trīs mēnešus nelietoju neko. Sāka palikt ar katru mēnesi labāk. Tagad palikušas divas traucējošas pazīmes – paēdot liekas, ka kaklā ir kamols un, ja fiziski vairāk pastrādā, šķiet, ka starp krūtīm grib sāpēt. Gastroenterologs uzsvēra, ka tā varētu būt, jo pastiprināti izdalās kuņģa skābe. Jo darbā sanāk locīties un kustēties. Tā sajūta atgādina vairāk pēc fiziskas pārslodzes un treniņa. Ar ēšanu pa lielam sliktāk jūtos no visa ceptā. Kādi būtu jūsu ieteikumi, lai pilnīgi atveseļotos?”

Atbild uztura speciāliste Linda Federa: “Sveiks, Gint. Paldies par jautājumu. Ļoti bieži ir saikne starp atviļņa slimību un uzturu. Visbiežāk nepatīkamās sajūtas izraisa taukaini un cepti ēdieni, pikantas garšvielas, daudz skābi saturoši augļi un gāzētie dzērieni. Tādu pārtikas produktu sagremošanas process ir daudz ilgāks un tie var izraisīt pastiprinātu kuņģa skābes izdalīšanos, kā rezultāts ir “grēmas”.

 

Atviļņa sindroms: ietekmē arī pārtika

Atviļņa slimību ietekmējušie pārtikas produkti ļoti atšķiras, katrs reaģē ļoti individuāli. Viens cilvēks var brokastīs apēst baltmazi ar ievārījumu, uzdzerot apelsīnu sulu, kamēr citam tas izraisīs spēcīgu dedzināšanas sajūtu. Šī iemesla dēļ ikdienas ēdienkartes sastādīšana katram būs ļoti individuāla. Ikvienam, kas cieš no šīs problēmas, būtu pašam jāizzin, kuri pārtikas produkti rada nepatīkamās sajūtas un kuri nē. Palīdzēt varētu dienasgrāmatas ieviešana, kur precīzi norādīts, kad jūs ēdat, ko jūs ēdat un kā uz tiem reaģē jūsu gremošanas sistēma (Vai jūtat dedzinošu sajūtu aiz krūšu kaula? Kāda ir dedzināšanas intensitāte? Varbūt reflukss šodien ir īpaši izteikts? u.c.).

Sīki uzskaitiet pārtikas produktus, garšvielas un dzērienus. Dienasgrāmatu ieteicams rakstīt vismaz divas nedēļas, lai varētu izdarīt kādus secinājumus. Rezultātu izvērtēšanai ieteiktu konsultēties arī ar speciālistu.
Jāņem vērā, ka nozīme ir ne tikai uzturam. Šajā procesā ir jāizvērtē arī citi faktori. Piemēram, ja jūs ēdat liesus vistas salātus, bet esat uzvilcis pārāk ciešas bikses ar pārāk cieši savilktu jostu. Šajā gadījumā, parādoties dedzināšanas sajūtai, vainīgais var nebūt meklējams vistiņā. Dedzināšanu tātad var izraisīt arī noteikti citi apstākļi.

Lasi vēl: Kuņģa atvilnis un citi iemesli balss aizsmakumsam. Kā veseļoties: lēnais variants un ātrā glābšanas metode

Noderīgi būtu uzdot sev arī sekojošus jautājumu

1)Varbūt pēdējā laikā esat bijis pakļauts lielākam stresam?
2) Vai jūs smēķējat?
3) Vai lietojat alkoholu?
4) Vai bieži velkājat cieši piegulošas drēbes, jostas, zeķubikses?
5) Vai jums ir liekais svars?

Parādoties dedzināšanas sajūtai, dienasgrāmatā ir jāfiksē arī šie faktori. Tikai tādā veidā Jūs noskaidrosiet sūdzību izraisītāju.

Avots:

Leave a Comment