Padomi, kā izvēlēties savu īsto velosipēdu vasaras sezonai


“Ikvienam velosipēda pircējam parasti jau sākotnēji ir skaidrs, kādam mērķim viņš to vēlas izmantot – vai tiek plānots braukt pa pilsētu, pa meža ceļiem vai sacensībās, vai divritenis tiks izmantots ikdienā vai tikai brīvdienās, tāpat katram prātā ir arī vēlamā cenu kategorija. Mēs varam tikai palīdzēt izdarīt pareizo izvēli,” pieredzē dalās veikalu tīkla “FANS” eksperts Juris Mikulens. Šeit iepazīstināsim ar pieprasītākajiem velosipēdu veidiem un to funkcijām.

Pilsētas velosipēdu popularitāte pieaug

Vispopulārākie joprojām ir kalnu velosipēdi, kas paredzēti braukšanai pa kalniem, mežiem un pludmalēm. Tiem ir platākas, rievotākas riepas un vairāk ātrumu, kas palīdz labāk pielāgoties dažādiem braukšanas apstākļiem – ceļa segumam, stāvumam un vēja plūsmai. Kalnu velosipēds nav piemērots braukšanai pa pilsētu, jo parasti komplektācijā nav dubļu sargu, gaismu un citu ērtību, kas nepieciešamas pilsētas satiksmē, taču tas ir visvieglāk pielāgojams jebkuram ceļa segumam. Kalnu velosipēdus visbiežāk izvēlas tie, kuriem braukšana ar velosipēdu ir hobijs savā brīvajā laikā, un kuri labprāt ar velosipēdu izbrauc savās lauku mājās, gar jūras krastu vai meža celiņu.

Vienlaikus, mainoties braukšanas kultūrai, aizvien vairāk cilvēku izvēlas velosipēdu ne tikai hobijam, bet arī kā ikdienas transportlīdzekli, lai nokļūtu no mājām uz darbu un pārvietotos pa pilsētu. “Arvien lielāku popularitāti iekaro pilsētas velosipēdi, jeb klasiskie divriteņi ar šaurām, gludām riepām, kas ir aprīkoti ar dažādām ērtībām, Pilsētas velosipēdi parasti ir aprīkoti ar gaismām, dubļu sargiem un bagāžnieku, un tiem viegli pielāgot arī citu papildaprīkojumu – groziņu pirkumiem, bērnu sēdeklīti un citus. Šāds velosipēds ir piemērots urbānai videi un labam ceļa segumam. Savukārt tiem, kuri ar vienu velosipēdu vēlas pārvietoties gan pilsētā, gan pa meža ceļu, vislabāk derēs tā sauktie hibrīda jeb krosa velosipēdi – pieskaitāmi pie pilsētas velosipēdiem, taču to riepas ir nedaudz platākas, padarot braukšanu ērtāku,” stāsta Juris Mikulens.

Jaunieši bieži iegādājas velosipēdus, vadoties pēc stila vai izskata, un viena no modes tendencēm pašlaik ir lietoti vintāžas divriteņi. Te gan jāpatur prātā, ka tiem ļoti drīz var būt nepieciešams remonts, kas nereti izmaksā vairāk par pašu braucamrīku. Lai gan senatnīgais skats vilina daudzus, nevajadzētu aizmirst arī par drošības apsvērumiem – noteikti jāpārliecinās, ka velosipēds ir aprīkots atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem, citādi var nākties maksāt sodu. Pats galvenais – iegādāties velosipēdu tikai un vienīgi no droša pārdevēja, nevis sludinājuma vai šaubīgas garāžas, lai nepiedzīvotu nepatīkamus mirkļus, uz ielas satiekot velosipēda īsto īpašnieku vai atpazīstot savu jauno draugu Facebook sludinājumā!

Ar ko braukt sacensībās?

Šobrīd jau sākusies velosacensību sezona, un daudzi domā par braucamrīka atbilstību konkrētajām sacensībām – īpaši tie, kuri šogad nolēmuši izmēģināt spēkus savā pirmajā velomaratonā. “Gan parastajā velomaratonā, gan MTB velomaratonā ir piemērotas distances gan profesionāliem sportistiem, gan amatieriem,” stāsta Jūrmalas velomaratona organizētājs Kaspars Tupiņš. “Velomaratonā dalībnieki brauc pa asfalta segumu, turpretī MTB velomaratonā distanci veic arī pa meža ceļiem.” Ja ir iegādāts kalnu velosipēds, taču vēlies izmēģināt spēkus pilsētas velosacensībās pa šoseju, nav obligāti pirkt jaunu divriteni. Pietiks nomainīt standarta riepas pret segumam piemērotām – šai gadījumā pret gludajām asfalta riepām (sauktas arī par slikiem). Tādējādi samazināsies pretestība, braukšana būs klusāka, un, pateicoties lielākam spiedienam riepās, velosipēds labāk ripos, kas pozitīvi atsauksies arī uz sacensību rezultātu.

Kad izdarīta izvēle par piemērotāko velosipēda veidu, noteikti jāpievērš uzmanība arī tā izmēram, jo pārāk liels velosipēds būs grūtāk vadāms un tāpēc nedrošs, savukārt, pārāk mazs – traucēs un neļaus ērti kustēties. Neatkarīgi no divriteņa tipa, svarīgi pirms sacensībām novērtēt velosipēda tehnisko stāvokli – parādīt meistaram vai pakonsultēties ar ekspertiem sacensību vietā, lai braucienā iztiktu bez nepatīkamiem pārsteigumiem, atgādina Juris Mikulens.

Ekipējums – drošībai un ērtībām

Kā ikdienā, tā sacensībās liela nozīme ir arī ekipējuma izvēlei – ikvienam velosipēdistam būtu ieteicams iegādāties aizsargķiveri, atstarojošos elementus divritenim, kā arī kvalitatīvu velo saslēdzēju. Savukārt velosacensībās aizsargķivere ir obligāta visiem braucējiem, tāpat labi noderēs aizsargbrilles, velocimdi, ērts apģērbs braukšanai ar velosipēdu, kā arī piemēroti apavi. Atšķirībā no treniņiem, velomaratonā varēsi iztikt bez ūdens pudeles. “Visos profesionāli organizētos velomaratonos būs pieejami dzirdināšanas punkti, kuros atveldzēties, lai spēka pietiktu līdz pašam finišam,” stāsta Jūrmalas velomaratona organizētājs Kaspars Tupiņš.

Ja nu gadījumā māc šaubas par pareizo izvēli, ikviens var pieteikties dalībai Jūrmalas velomaratonā, kas ir viens no vērienīgākajiem velo pasākumiem sezonā. Šogad tas norisināsies 7.jūnijā, piedāvājot dažādas trases gan ģimenēm un bērniem, gan arī rūdītiem sportistiem. Veikalu tīkla „FANS” speciālisti palīdzēs izvēlēties savu īsto velosipēdu un nodrošinās bezmaksas servisu pirms starta.

Avots:

aLA1

COMMENTS

Leave a Comment