Padomi, lai neatliktu ieplānotos darbus un laiks neaizietu vējā

Mums visiem pieder 24 stundas. Kamēr daži cilvēki tajās izdara ļoti daudz, citi smagi cīnās, lai kaut kas no iesāktā tiktu pabeigts. Ja vēlaties paveikt darāmos darbus, jums jātiek pāri prokrastinācijai jeb darbu atlikšanai.

Portāls “lifekack.org” piedāvā desmit vienkāršus veidus kā ar šo paradumu tikt galā:

1. Uzstādiet sev mērķus

Ja jūs tiešām vēlaties pabeigt lielus darbus, uzstādiet sev mērķus. Un nedomājiet tikai par mērķiem vien. Patiesībā jums no savas galvas jāizvelk ārā savi sapņi un jāuzraksta tie uz papīra. Uzrakstiet savus mērķus. Padariet tos pēc iespējas konkrētākus.

Septiņdesmitajos gados pētījumā Hārvarda Universitātes Biznesa administrācijas maģistra programmas studentiem jautāja: “Vai jūs esat noteikuši skaidrus, uz papīra definētus mērķus savai nākotnei un izveidojuši plānus, kā tos sasniegt? Tikai trīs procenti no absolventiem bija uzrakstījuši uz papīra savus mērķus un plānus. Pēc desmit gadiem absolventus aptaujāja vēlreiz. Tie trīs procenti absolventu, kam bija skaidri, uz papīra definēti mērķi, pelnīja vidēji par desmit reizēm vairāk nekā pārējie 97 procenti no kursa.

Neatkarīgi no tā, vai jūsu mērķis ir pelnīt lielu naudu, mērķu uzrakstīšana uz papīra ir sevi pierādījusi kā līdzeklis, kurš cilvēkiem palīdz paveikt iecerēto. Kad jūs uzrakstāt uz papīra konkrētus, izmērāmus mērķus, jums būs kāds virziens, uz kuru tiekties. Piemēram, tā vietā rakstītu, ka “Es uzrakstīšu grāmatu”, labāk rakstiet: “31. decembrī es uzrakstīšu 20 lapaspušu garu grāmatu bērniem un iesniegšu to pieciem izdevējiem.”

2. Sadaliet savus mērķus sīkos, paveicamos darbiņos

Ja jums ir lieli mērķi, ir viegli kļūt pārkrautam un prokrastinēt jeb atlikt darāmās lietas, dodoties pretim mērķim. Lai šo situāciju atrisinātu, jums jāsadala katrs no jūsu lielajiem mērķiem vairākos mazos mērķos. Jums nav jāsasniedz viss šodien. Jums tikai vajag veikt vienu nelielu soli pretim jūsu mērķim ik dienu. Izmantosim piemēru ar bērnu grāmatu – jūs varat sev noteikt vienu mazu mērķi: uzrakstīt tai dienā divus teikumus.

3. Katru vakaru uzrakstiet savu nākamās dienas plānu

Ja jūs vēlaties būt produktīvāki, jums jāspēj pārvaldīt savu laiku. Jūsu grafika plānošana ir neticams ierocis. Tas palīdz jums izmantot efektīvāk katru nomoda stundu. Ir viegli tapt atrautam no dažādiem laika zagļiem, kuri jūs ikdienā bombardē. Tomēr grafika izveidošana, jums palīdzēs paveikt darāmo.

4. Nosakiet sev termiņus

Vai kādreiz esat brīnījušies par to, ka spējat savu māju padarīt spodru, kad kāds jums piezvana un pasaka, ka atnāks ciemos pēc 15 minūtēm? Vai arī cik grūti jums ir “iekalt vielu” eksāmenam, kurš jums paredzēts nākamajā rītā? Atbilde ir Pārkinsona likums. No tā izriet, ka paveicamais darbs izplešas līdz ar laiku, kas paredzēts tā paveikšanai.

Tādēļ, jo jums ir mazāk laika, lai paveiktu uzdevumu, jo lielākas pūles jūs pieliksiet, lai to paveiktu. Kad jūs rakstāt savu dienas plānu, izmantojiet Pārkinsona likuma priekšrocības. Nosakiet sev termiņus, lai paveiktu uzdevumus. Zinot, ka jums priekšā ir izpildes termiņš, dos jums uzrāvienu un palīdzēs pabeigt darāmo. Kādā eksperimentā atklājās, ka ārējie termiņi, kurus mums uzliek citi, dod lielāku atdevi nekā mūsu pašu noteiktie. Jebkurā gadījumā termiņi palīdzēs jums virzīties pretim mērķiem.

5. Apēdiet vardi!

Rakstnieks Marks Tvens savulaik ir teicis: “Apēdiet dzīvu vardi ikrītu, un nekas slikts nenotiks atlikušajā dienas laikā.” Ja jums ir uzdevums, ko jūs intensīvi atliekat, tādēļ, ka jums tas izraisa riebumu vai arī ir milzīgs, tad ziniet, ka tā ir jūsu “varde”. “Apēdiet” to uzreiz no rīta un virzieties tālāk.

6. Samaziniet traucēkļus

Mēs visi esam mēģinājuši padarīt darbus, kamēr mūsu viedtālruņi nemitīgi san. Atcerieties par draugu, kurš jums piezvanīja, par kuru ir minēts raksta sākumā. Kā viena atraušana no darba noveda pie nākamās un drīz vien jūsu diena bija vējā? Kāds pētījums liecina, ka vidēji nepieciešamas 23 minūtes un 15 sekundes, lai jūs atkal būtu spējīgs sēsties pie darba pēc tam, kad jūs tikāt no tā atrauts. Tas ir liels laika sprīdis! Ja jūs tiešām vēlieties koncentrēties uz darāmo uzdevumu, atslēdzieties, fokusējaties un ķerieties pie darba!

7. Savienojiet uzdevumu, kurš jums nepatīk ar ko izbaudāmu

Jūs atliekat treniņus, taču jums patīk pusdienas ar draugiem? Pusdienu vietā izvēlieties satikt savus draugus agri no rīta un kopā uzspēlēt tenisu vai veikt citu sporta aktivitāti. Jūs ne tikai būsiet veicis treniņu, bet arī iegūsiet sev iespēju izbaudīt laiku, kas pavadīts ar draugiem.

8. Iemācieties pateikt “nē”

Kad jūsu diena ir piepildīta ar lietām, kuras jūs bīstaties paveikt, ticamākais, ir, ka jūs izvēlēsities prokrastināciju. Kad vien iespējams, sakiet “nē” pienākumiem, kuri jums nepatīk. Dienas grafika izveide ar jūsu prioritātēm un kaislībām, padarīs jūs enerģiskāku. Izvēlieties dzīvot savu dzīvi, nevis kāda citu, sakot “jā” jūsu vērtībām atbilstošām nodarbēm.

8. Automatizējiet uzdevumus, cik viens iespējams

Paļauties tikai uz motivāciju, lai tiktu galā ar dienas darbiem, nav gudra doma. Risinājums ir padarīt savus uzdevumus pēc iespējas automātiskus un regulārus. Jo vairāk jūs tā darīsiet, jo būs mazāk iespēju prokrastinācijai. Piemēram, jūs varat likties gulēt tīrā treniņtērpā un nolikt pie mājokļa durvīm skriešanas apavus un mūzikas atskaņotāju. Kad būsiet pamodies, jūs jau būsiet gatavs rīta skrējienam.

Avots: 

aLA

Leave a Comment