Pasaules Vese***as dienā aicina neaizmirst ikdienas rūpes par savu veselību

Pasaules Vese***as diena – 7. aprīlis ir kā atgādinājums ikvienam no mums, ka par savu veselību ir jārūpējas ne tikai tad, kad saslimstam, bet regulāri. Par ko vajadzētu atcerēties ikdienā un īpaši aizdomāties Pasaules Vese***as dienā stāsta BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Vese***as pārbaude

Būtu svarīgi paturēt prātā, ka vismaz reizi gadā jāapmeklē ģimenes ārsts, kurš veiks profilaktisko Vese***as pārbaudi, ja šāda izmeklēšana jau netika veikta Sli**bas laikā. Tāpat pie ģimenes ārsta ir iespēja pārrunāt nepieciešamību vērsties pie citiem ārstiem un speciālistiem, atbilstoši Jūsu Vese***as stāvoklim.

Zobārsta vai higiēnista apmeklējums pieaugušajiem nav noteikts, un to katrs veic pēc saviem ieskatiem, lai gan reizi gadā apmeklēt zobārstu un/vai zobu higiēnistu nenāktu par ļaunu. Savukārt bērniem no 7 līdz 18 gadiem zobu higiēnists ir jāapmeklē reizi gadā, bet bērniem 7, 11 un 12 gadu vecumā – divas reizes attiecīgajā vecuma grupā.

Pārbaudes un mērījumi

Reizi gadā būtu ieteicams veikt ķermeņa sastāva pārbaudes, kas ļaus noteikt svaru, ĶMI (ķermeņa masas un auguma samēru), ķermeņa tauku masas procentuālo attiecību pret ķermeņa kopējo masu, ūdens procentuālo saturu ķermenī, ķermeņa muskuļu masu, kaulu masu, ķermeņa bioloģisko vecumu un viscerālo tauku daudzumu. Balstoties uz šādām pārbaudēm, varam saprast, vai un kādas izmaiņas ir nepieciešamas mūsu dzīvesveidā.

Tik svarīgā cukura līmeņa noteikšana

Vienkāršs Vese***as paškontroles tests ir cukura līmeņa noteikšana asinīs, tas ļauj secināt, vai pacientam ir nepieciešamas turpmākās konsultācijas pie speciālista. Cukura diabēts ir bīstams, jo tam nav specifisku, brīdinošu pazīmju. Gadiem ilgi var nebūt pat sūdzību, tādēļ svarīgas ir periodiskas Vese***as pārbaudes. Agrīna cukura diabēta diagnostika un efektīva ārstēšana ir svarīga, lai aizkavētu un/vai novērstu iespējamo cukura diabēta komplikāciju rašanos. Vecuma grupā pēc 50 gadiem būtu ieteicami arī regulāri As**sspiediena mērījumi un holesterīna līmeņa noteikšana.

Pavasara kodīgā saulīte

Pavasaris liek sarosīties arī pacientiem ar ādas problēmām, tāpēc ieteicams lietot saules aizsargkrēmus tiem pacientiem, kam āda veido pigmentāciju, kā arī iekaisīgu procesu gadījumos izvairīties no tiešiem saules stariem, jo no sākuma var likties, ka stāvoklis ir uzlabojies, taču pēc tam ir brīdis, kad ādas stāvoklis strauji var pasliktināties. Pacientiem ar neregulārām dzimumzīmēm ieteicams vērsties pie speciālista, tiklīdz ir redzamas vizuālas izmaiņas vai jūtama nieze, vai parādās citas izmaiņas. Būtu vēlams veikt arī ādas pārbaudi – sejas un galvas ādas pārbaudes ir pieejamas aptiekās, kur arī ir iespējams saņemt konsultāciju un ieteikumus atbilstošas kosmētikas lietošanai vai nepieciešamībai vērsties pie dermatologa.

Neaizmirst par fiziskām aktivitātēm

Farmaceite uzsver, ka noteiktas Vese***as formulas nav, bet pavasarī īpaši būtu vēlams pievērst lielāku uzmanību garīgajai Vese***ai, jo pacientiem ar hroniskām saslimšanām var būt novērojami saasinājumi. Tāpat jāatceras, ka jebkura fiziska aktivitāte palīdz uzturēt organismu veselu!

BENU Aptiekas ir daļa no Eiropas mēroga aptieku tīkla, kas apvieno aptuveni 700 aptieku Čehijā, Šveicē, Nīderlandē, Ungārijā, Serbijā, Slovākijā, Igaunijā un Lietuvā. BENU Aptieku tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kas apvieno vairāk nekā 73 aptiekas visos lielākajos valsts reģionos. BENU Aptiekās Latvijā strādā vairāk nekā 400 darbinieku.

Leave a Comment