Pastiprināta ķermeņa svīšana: kā ar to cīnīties un novērst

Pastiprināta ķermeņa svīšana: Jāmeklē iemesls

Kā stāsta “Vese***as centra 4” Estētiskās dermatoloģijas kl**ikas dermatoloģe Līga Jaceviča, visbiežāk raizes sagādā padušu, plaukstu un pēdu svīšana, kas pastiprinās stresa brīžos nestabilas veģetatīvās nervu sistēmas dēļ, piemēram, daudziem, uzstājoties auditorijas priekšā, paduses un plaukstas kļūst mitras. Jo lielāks uztraukums, jo bagātīgāk līst sviedri. Lai tā nenotiktu, var līdzēt iekšķīgi lietojami nomierinoši medikamenti vai psihoterapija.

Pastiprinātu svīšanu izraisa drudzis un saindēšanās, vielmaiņas Sli**bas, it īpaši vairogdziedzera kaites, un citas saslimšanas. Problēmas iemesls var būt atsevišķu medikamentu lietošana. Dažas zāles spēj mainīt sviedru krāsu, piemēram, iekrāsot tos sarkanīgus.

Sviedri vairāk izdalās pusaudža gados un menopauzes laikā, kad organismā notiek hormonālas svārstības. Nebūtu pareizi to uzskatīt tikai par kosmētisku problēmu, jo mitrā un siltā vidē attīstās sēņu infekcija un rodas izsutumi.

Svarīgi ne tikai censties novērst pastiprinātu svīšanu, bet arī noskaidrot tās iemeslu, tāpēc jādodas pie ģimenes ārsta, jāveic As**sanalīzes un dažkārt papildu izmeklējumi. Ja nepieciešams, jāmeklē dermatologa, neirologa vai endokrinologa palīdzība.

 

Pastiprināta ķermeņa svīšana: Līdzekļi pret svīšanu

Pret sviedru plūdiem palīdz antiperspiranti, kuru sastāvā esošie metālu sāļi nosprosto sviedru dziedzeru atveres, samazinot vai bloķējot svīšanu. Tie var būt gan zīmulīšu, gan rullīšu, gan krēmu, gan aerosolu veidā. Aptiekās nopērkami augstākas koncentrācijas līdzekļi, kuri lietojami retāk – parasti reizi nedēļā. Daudziem tas šķiet lielisks risinājums, taču citiem izraisa kairinājuma sajūtu. Šie antiperspiranti nav piemēroti cilvēkiem, kuriem mēdz rasties sviedru dziedzeru iekaisums hidradenīts. Protams, tos nevajadzētu lietot, ja izpaužas alerģiskas reakcijas, un klāt uz svaigi skūtas, vaksētas vai epilētas ādas.

Lasi arī: 5 padomi, kā rūpēties par padusēm un mazināt svīšanu

Patīkamam aromātam var lietot dezodorantus, kas satur smaržvielas, bet neietekmē sviedru dziedzeru darbību. Tāpat ir pieejami antibakteriāli līdzekļi, kas parasti gatavoti no dabiskām izejvielām un nomāc baktērijas.

Lokālie līdzekļi ir piemēroti izmantošanai ne tikai padusēs, bet arī uz plaukstu un pēdu ādas.

Pēdām un plaukstām iespējams veikt fizikālās terapijas procedūras sonoforēzi vai jonoforēzi, ievadot sviedru dziedzeros vielas, kas tos uz laiku aizver. Var arī gremdēties relaksējošās vannās ar jūras sāli vai citām piedevām. Pēdām labi palīdz ozolu mizu novārījuma vanniņas.

Ja problēma ir ļoti akūta, plaukstu, pēdu un padušu ādā var veikt botulīna toksīna injekcijas, kas pašlaik ir pasaulē visplašāk izmantotā un efektīvākā metode pret svīšanu. To ietekmē sviedru dziedzeri neizdala sekrētu aptuveni pusgadu, un pēc tam procedūru var atkārtot. Kā atzīst Līga Jaceviča, nav novērots, ka botulīna toksīns izraisītu blaknes vai alerģiskas reakcijas.

Drastiskāka ir ķirurģiska metode, kad veic anestēziju un ādas slāni, kurā atrodas sviedru dziedzeri, likvidē ar speciālu instrumentu – kireti. Šī metode ir ļoti nepatīkama, un tās efekts saglabājas tikai pusgadu, tāpēc to plaši neizmanto.

Avots:

aLA

COMMENTS

Leave a Comment