Petroleja, amonjaka šķīdums, jods… vai ar tiem var apstrādāt dārzu? Vai dīvainās lauku receptes darbojas?

Dārznieku iztēlei nav robežu. Dārznieku vidū ir daudz receptes tautas brīnumlīdzekļiem, kas palīdz cīņā pret kukaiņu kaitēkļiem, kalpo augu barošanai un augsnes auglības palielināšanai.

Šodien mēs noskaidrosim par petroleju, jodu un amonjaka šķīdumu.

Petrolejas izmantošana dārzā

Ir karstas diskusijas par petrolejas ieguvumiem un kaitējumu augiem. Pretinieki tā izmantošanai dārza dobēs runā par naftas produktu smaržu, kas caurstrāvo ražu, un par kaitējumu augsnei.

Petrolejas lietošanas atbalstītāji apgalvo pretējo: tas ir nekaitīgs un dārzam noderīgs produkts. Tātad, vai petroleja ir izdevīga dārzā?

Kopš seniem laikiem burkānu dobes ir apsmidzinātas ar petroleju. Šādas apsmidzināšanas rezultātā tika iegūti dubulti rezultāti.

Pirmkārt, dobe tika ātri iztīrīta no nezālēm. Un, otrkārt, tāds bīstams kaitēklis kā burkānu muša izvairījās (pareizāk sakot, lidoja apkārt) no burkāniem.

Tomēr, lai gūtu labumu no burkānu apsmidzināšanas ar petroleju un nekaitētu augiem, jums jāievēro daži noteikumi:

1.Burkāni aug lēni, bet nezāles dārzā parādās acumirklī, pat pirms parādās pirmie dzinumi. Bez regulāras ravēšanas tie vienkārši “iznīcinās” vājos augus.

Lai atbrīvotos no nezālēm, dobes apsmidzina ar petroleju ar daudzumu 60 g uz 1 kv.m.

2.Tīras petrolejas vietā varat izmantot atšķaidītu: 10 litru spainim jums vajadzēs glāzi petrolejas.

Abus šķidrumus ar ļoti smalku smidzinātāju lej lejkannā un, nepārtraukti kratot (nepārtraukti kratot, petroleja izšķīst ūdenī un veidojas suspensija), dobi aplaista.

3.Ar petroleju dobes tiek apstrādātas tikai saulainā laikā. Jāapstrādā dienas laikā, no pulksten 12 līdz 14, kamēr saule ir zenītā.

Šādā laikā petrolejas pilieni, kas nokrīt uz nezālēm, tās nekavējoties sadedzina. Bet pilieni vienkārši noripo no plānām burkānu lapām, tās nemaz nesabojājot.

Lasi vēl: Neticami garda pica ar kabaču mīklu un pildīti kabači ar gaļu un sieru: 2 brīnišķīgas receptes

Turklāt tas nekaitē augsnei, jo Saulē petroleja nekavējoties iztvaiko no augsnes virsmas, bez laika nokļūt zemē.

4.Dobes apsmidzināšana ar burkāniem ar petroleju tiek veikta maija beigās – jūnija sākumā 4-6 īsto lapu fāzē.

Šajā gadījumā no burkānu apstrādes līdz ražas novākšanai paiet apmēram trīs mēneši, tāpēc izraktās saknes nesmaržo pēc petrolejas.

Neievērojot norādītos termiņus un izsmidzinot vēlāk, burkāni var kļūt piesātināti ar naftas produktu smaku.

5.Burkānu stādījumu apstrāde ar petroleju, kā minēts iepriekš, palīdz ne tikai atbrīvot dobi no nezālēm, bet arī aizsargāt burkānus no burkānu mušas.

Pirmā burkānu mušu paaudze sāk lidot maija vidū – tieši tajā laikā, kad nezāļu iznīcināšanai ieteicams burkānus apstrādāt ar petroleju.

Lai aizsargātos pret otro paaudzi, var izmantot arī petroleju, kuras smarža kaitēklim ļoti nepatīk. Lai to izdarītu, samitriniet smiltis ar petroleju un izklājiet to starp rindām. Kaitēklis lidos ap šādu dobi ar lielu līkumu.

Lai aizsargātu pret burkānu mušām, petroleju var izmantot ne tikai ražas pārstrādē, bet arī burkānu sēklu mērcēšanai.

Ievietojiet burkānu sēklas 20 minūtes petrolejas šķīdumā, pēc tam noskalojiet tīrā ūdenī un nedaudz nosusiniet. Pēc šīs apstrādes burkāni uzdīgst ļoti ātri, un burkānu muša tiem neuzbruks.

Ja esat pret petrolejas lietošanu dārzā, tad mēģiniet cīnīties ar kaitēkli citos veidos. Taču, pirmkārt, jāparūpējas par profilaksi, jo atbrīvoties no kaitēkļa ir diezgan grūti: pašlaik nav efektīvu rūpniecisku preparātu burkānu mušām, kas apstiprinātas lietošanai privātās saimniecībās.

Šķir nākošo lapu un lasi par jodu un amonjaka šķīdumu….

Leave a Comment