7 atbildes uz populāriem darba intervijas jautājumiem, kas palīdzēs dabūt kāroto darbu!

 

1. “Pastāstiet par sevi”

Atbilde:

a) “Mana karjera sākās, kad 2 (3, 4, 5) gadu mācījos universitātē”, – ja sāki strādāt specialitātē. Tālāk nosauc uzņēmumus, kuros strādāji un īsumā pastāsti par savām funkcijām.

b) “Es pabeidzu ____ ____ universitāti un mana specialitāte ir_______. Mans pirmais darbs bija uzņēmumā ____ “. Tad atkārto punktu “a”.

c) “Savas karjeras laikā esmu strādājis kompānijā _____, _____ un _____. Es varu īsi pastāstīt par savām funkcijām, vai sīkāk pastāstīt par savu darbu pie pēdējā darba devēja. Ko jūs vēlētos dzirdēt?”. Tad veido savu stāstījumu, pamatojoties uz personāla atlases speciālista vēlmēm.

Nedrīkst: runāt par personīgo dzīvi, skolu, hobijiem. Koncentrējies tikai uz savu karjeru.

Ar piesardzību: runā par darba pieredzi, kura neattiecas uz vēlamo darbavietu. Stāstīt par to var tikai tad, ja, veicot šo darbu, ieguvi prasmes un zināšanas, kas būs noderīgas vēlamajā amatā.

Atceries: uzmanīgi tevī klausās tikai pirmo minūti. Mēģini jau sākumā saistīt sarunas biedra interesei ar noderīgiem faktiem.

2. „Kādas ir jūsu stiprās puses”

Atbilde:

Nosauc tikai tās īpašības, kas būs noderīgas darba uzdevumu veikšanai. Piemēram, programmētājs var teikt, ka viņam ir analītisks prāts, izcilas zināšanas matemātikā un precizitāte. Grāmatvedim stiprās puses būs neatlaidība, cītīgs darbs, veselīgs perfekcionisms.

Nedrīkst: stāstīt par visām spējām, ieskaitot personiskās (piemēram, meistarīga boršča pagatavošana vai savaldzināšanas prasme).
Ar piesardzību: atbildi šabloniski (“sabiedrisks, punktuāls, atbildīgs”). Ja nu pajautā, kāpēc saki, ka esi tik “sabiedrisks”, bet “Facebook” tev ir tikai 20 draugi.

Atceries: Darba devēja pārstāvis vēro tevi, tavu pašapziņu un pašnovērtējumu. Pārāk ilga sevis slavēšana izskatīsies kā lielība un pašslavināšanās.

3. “Kādi ir jūsu trūkumi”

Atbilde:

a) Nosauc kādu trūkumu, vājo vietu, kura nekādi netraucēs veikt darba pienākumus. Piemēram, grāmatvedis varētu teikt, ka slikti runā angliski. Autovadītājs var teikt, ka slikti pārzina datoru.

b) Standarta atbilde: “Es esmu darbaholiķis un pat nepamanu, kā darbā aizskrien laiks” vai “Esmu briesmīgs perfekcionists”

Nedrīkst: runāt par būtiskiem trūkumiem profesionālajā jomā vai būt atklātam par personīgām tēmām (“Man patīk iedzert”, “Es esmu vāja rakstura gļēvulis,” “Man nav piekrišanas pie pretējā dzimuma”).

Ar piesardzību: atbildi pārāk šabloniski, to var viegli identificēt kā iepriekš sagatavotu atbildi. Var sekot papildjautājumi: “Kāpēc jūs domājat, ka tā ir slikta īpašība” “Kā izpaužas jūsu perfekcionisms”.

Atceries: visām nosauktajām negatīvajām īpašībām kaut kādā veidā jāpauž pozitīva nozīme, lai cik neloģiski tas var likties. “Jā, mana angļu valoda nav tik laba, kā es gribētu, bet es zinu šo problēmu un nākamajā mēnesī plānoju iestāties valodu kursos.” Tā demonstrēsi, ka spēj atzīt savus mīnusus un veic pasākumus, lai novērstu problēmu.

4. “Pastāstiet par jūsu hobijiem”

Atbilde:

Ja tev tiešām ir hobiji, nosauc tos un īsi pastāsti par rezultātiem (uzvaras konkursos, medaļas utt.).

Nedrīkst: runāt par neeksistējošu hobiju. Jau pēc pirmā jautājuma par šo tēmu tevi var pieķert melos.

Ar piesardzību: runā par neviennozīmīgu vai pārāk neparastu hobiju. Piemēram, ja esi kaislīgs mednieks, tāda aizraušanās uzņēmumā, kurš seko “zaļo” principiem, diez vai tiks pozitīvi novērtēta. No otras puses, varbūt nemaz nevajadzētu strādāt uzņēmumā, kura vērtības nav tev pieņemamas.

Atceries: nerunā par saviem hobijiem gari un plaši – var padomāt, ka hobiji tev ir ļoti svarīgi un darbs vienmēr būs otrajā vietā. Ja nav hobiju, vari stāstīt par savām interesēm (lasīšana, pastaigas, sports).

5. “Pastāstiet par saviem sasniegumiem”

Atbilde:

“Savā pēdējā darbavietā es palielināju peļņu / sasniedzu pozitīvus rādītājus / pabeidzu projektu.” Jebkādi apgalvojumi jāpamato ar faktiem un skaitļiem (palielināju peļņu par tik un tik procentiem, sasniedzu maksimālos pieauguma tempus, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, projekts saņēma apstiprinājumu no klientiem un ir veiksmīgi īstenots). Ja darbā nav bijuši nekādi ievērojami sasniegumi, pastāsti par prasmēm un zināšanām, kuras ieguvi šajā darbā.

Nedrīkst: stāstīt par personīgiem sasniegumiem (nozvejota lielākā zivs, dēls teicamnieks).

Ar piesardzību: runā par sasniegumiem un nepārvērt tos par personiskiem varoņdarbiem. Pastāsti, kā citi darbabiedri palīdzēja gūt šos panākumus, tas nemazinās to nozīmi.

Atceries: jebkuru nosaukto sasniegumu var pārbaudīt tikai ar dažiem papildus jautājumiem. Te var lūgt nosaukt instrumentus un tehnoloģijas, pateicoties kuriem ir sasniegti izcili rezultāti, kā arī pavaicāt, kāpēc tas izdevās tieši tev, nevis citiem.

6. “Kāpēc jūs domājat, ka esat labāks nekā citi kandidāti uz šo vietu?”

Atbilde:

“Manuprāt, mana kompetence precīzi atbilst amata prasībām. Jo īpaši… (tālāk mini savas stiprās puses). ” Šis jautājums rezonē ar jautājumu par sasniegumiem un uzņēmuma darbības izpratni.

Nedrīkst: pazemot vai negatīvi runāt par iepriekšējiem kandidātiem. Nesalīdzini sevi ar viņiem: koncentrējies uz to, ka ideāli atbilsti šim amatam.

Ar piesardzību: stāsti par savām labajām īpašībām un piemērotību vakancei. Tas ir ļoti viegli – pārkāpt robežu, pēc kuras beidzas efektīva sevis prezentācija un sākas lielīšanās.

Atceries: jo augstāks amats, uz kuru pretendē, jo vairāk te jāzina par uzņēmuma struktūru un darbību. Atbildot uz šo jautājumu, tev vajadzētu likt darba devēja pārstāvim iztēloties “Kā pozitīvi izmainīsies uzņēmuma darbs pēc tavas pieņemšanas.”

7. „Kurš varētu sniegt rekomendāciju?”

Atbilde:

Jau dodoties uz darba interviju tev jābūt līdzi sarakstam ar potenciālajiem rekomendācijas devējiem. Tie var būt gan tiešie vadītāji, gan citi speciālisti, ar kuriem esi sadarbojies. Ja tie vairāku iepriekšējo darbavietu vadītāji, personāla atlases speciālists zinās, ka ar iepriekšējiem darba devējiem esi saglabājis labas attiecības.

Nedrīkst: atbildēt “Nav neviena.” Tas ir līdzvērtīgi atbildei “Visas mana darba pieredzes laikā vairākos uzņēmumus neatradīsies neviens cilvēks, kurš apliecinās, ka es strādāju labi.”

Ar piesardzību: vari teikt, ka tie var būt biznesa partneri un klienti, ar nosacījumu, ka tu iepriekš apspriedīsi ar viņiem šo jautājumu. Un ja nu darba devējs dzirdēs sarunu, kurā uz tavu nosaukto vārdu sarunas biedrs vaicās: “Kas jūs esat?”

Atceries: jo augstāks amats, uz kuru piesakies, jo lielāka iespēja, ka personāla atlases speciālists lūgs rekomendācijas tavai kandidatūrai. Tāpēc iekļauj sarakstā tikai tādus cilvēkus, kuri garantēti sniegs pozitīvu atsauksmi.

la.lv

COMMENTS

Leave a Comment