Priekšnieka rāšanās mazina motivāciju strādāt

Daži “Bosi”, ieņemot kāroto posteni, cenšas ar visām patiesībām un nepatiesībām pakļaut sev darbiniekus un nostādīt tos efektīvākam darbam. Lietā tiek likti skarbi paņēmieni, smagi izteikumi par katru sīkumu, paskaidrojumu rakstīšanas. Reizēm priekšnieks atļaujas uzkliegt uz pakļauto, lai citi saprastu, kas ir kas. 

Taču amerikāņu psihologi žurnālā Work & Stress uzskata: rāšanās no vadības puses, pat ja to acīs ir tieksme sasniegt kādu noteiktu mērķi, vienmēr noved pie protestiem un darbaspēju samazināšanās. Pat ja pateicoties “bosa” kliedzieniem, kā mums visiem zināmas slavenās teleseriāla personības, cenšas uzstādīt pakļautos uz efektīvāku darbu, tie, tieši otrādi, sāk veikt sabotāžas procesu: ilgāk pusdieno un dzer tēju, “ieķeras” uz kaut kā, kas nav nemaz saistīts ar darbu. Pietam situācijas upuri mēdz to darīt netīši. 

Savus secinājumus psihologi izdarīja apkopojot interneta aptaujas rezultātus, kurā piedalījās 80 tūkstoši cilvēku, tāpat arī veica eksperimentu, lai pārliecinātos par rezultātiem. Viņi paprasīja 268 brīvprātīgajiem, kuru vidējais darba stāžs 9 gadi, novērtēt, cik bieži viņi tiek pakļauti pazemošanai no vadības puses, norādīt, kas ir iemesls – vai tas ir slikta garastāvokļa faktors vai arī īpaša taktika, lai paaugstinātu “cīņas sparu”. Pēc mēneša tos pašus cilvēkus aptaujāja sakarā ar iemesliem sabotāžas darbībām.

Izrādījās, ka vairumā gadījumu protesti ir tieši saistīti ar to, cik bieži notiek rāšanās no vadības puses, neņemot vērā to iemeslus. 

 

 

Avots: passion.ru 

Leave a Comment