Gadsimtiem ilgi rāceņi tika uzskatīti par galvenajiem dārzeņiem, ko ēdienreizēs lietoja mūsu priekšteči, taču viņu pārtikas sarakstā vēl bija arī kartupeļi.
Šis dārzenis ir nepelnīti aizmirsts, tāpēc piedāvājam jums pagatavot garšīgus un veselīgus salātus ar rāceņiem. Rāceņi – ļoti garšīgas un veselīgas saknes. Tos var cept, sautēt, vārīt un tvaicēt. Pēc kulinārās apstrādes tie kļūst saldāki un mīkstāki. Tomēr, visveselīgākie ir termiski neapstrādātie rāceņi, jo tie satur lielu daudzumu C vitamīna, kas savukārt augstas temperatūras apstākļos spēj izzust. Rāceņi ļoti labi piestāv ziemas vitaminizētajiem salātiem. Lai noņemtu rūgtumu uzlejiet verdošu ūdeni uz saknēm un atstājiet tās uz 2-3 minūtēm.
Mums būs nepieciešams:
- 1 rācenis
- 1 burkāns
- 1 saldais pipars
- 1 ābols
- 2 ēdamkarotes dzērveņu
- 1 buntīte pētersīļu
- Aromātiskā augu eļļa salātu pilnveidošanai
- Sāls, pipars (pēc garšas)
Dzērvenes izmazgājiet un atsaldējiet (ja tās ir iesaldētas). Rāceni nomazgājiet un ievietojiet dziļā bļodiņā un pielejiet verdošu, atstājiet to uz 2-3 minūtēm tur, pēc tam tos notīriet. Notīrīto burkānu, ābolu un rāceni sasmalciniet uz rīves.
Saldo piparu ar nazi sagrieziet pēc iespējas plānāk, garšaugus (pētersīļus) vajag sīki sakapāt.
Salātu bļodā savienojiet dārzeņus, pievienojiet garšaugus un dzērvenes. Uzberiet sāli un piparus, uzsmidziniet ar aromātisko augu vai olīvu eļļu.
Šis ar vitamīniem bagātais salāts – īsts atradums cīņā ar beriberi slimību.
Avots: passion.ru