Saaukstēšanās sezona sākusies agrāk nekā ierasts

Šogad jau septembrī sākusies saaukstēšanās sezona – aptiekās strauji audzis pieprasījums pēc dažādiem medikamentiem saaukstēšanās novēršanai. Vispieprasītākie ir kombinētie saaukstēšanās līdzekļi jeb preparāti, kas vienlaikus novērš vairākus simptomus, piemēram, temperatūru, sāpes, un klepus zāles – to pieprasījums trīskāršojies. Savukārt vajadzība pēc kakla un pretiesnu līdzekļiem divkāršojusies, liecina aptieku tīkla Apotheka dati*. Farmaceiti norāda, ka saaukstēšanās sezonas “pīķis” vēl tikai priekšā, tāpēc aicina iedzīvotājus profilaktiski parūpēties par savu veselību, lai izvairītos no saaukstēšanās slimībām.

“Šogad saaukstēšanās sezona sākusies agrāk nekā ierasts, jo pēc karstās vasaras salīdzinoši strauji pienāca rudens ar tam raksturīgiem laikapstākļiem. Gaisa temperatūras pazemināšanās, mitrums un zemāka saules aktivitāte ir labvēlīga vide dažādu vīrusu izplatībai. Sava ietekmi devusi arī jaunā mācību gada sākšanās, kas kā pieaugušajiem, tā bērniem rada papildu stresu, bet stress negatīvi ietekmē imunitāti,” stāsta Apotheka sertificētā farmaceite un Sortimenta vadības daļas vadītāja Nora Krauja.

Trīs padomi, lai izvairītos no saaukstēšanās

#1 Uzņemt vitamīnus un minerālvielas

Vitamīni un minerālvielas stiprina imunitāti, tāpēc, lai izvairītos no saaukstēšanās, ēdienkartē vairāk jāiekļauj dažādi augļi un dārzeņi. Profilaktiskos nolūkos pieaugušam cilvēkam jāuzņem no 200 mg līdz 500 mg C vitamīna. Ja rodas aizdomas, ka ikdienā tiek uzņemts nepietiekams vitamīnu daudzums, īpaši akūtajā saaukstēšanās sezonā, vitamīnu klāstu ieteicams papildināt ar uztura bagātinātājiem, koncentrētā veidā uzņemot gan C vitamīnu, gan dažādus augu ekstraktus.

#2 Uzturēties svaigā gaisā un vēdināt telpas

Svaigs gaiss veicina imūnšūnu veidošanos, kas cīnās ar vīrusiem. Atrašanos svaigā gaisā ieteicams apvienot ar mērenām fiziskām aktivitātēm – aktīvs un kustīgs dzīvesveids stiprina organisma dabīgās aizsargspējas. Tāpat nepieciešams uzturēt svaigu gaisu arī iekštelpās, regulāri tās vēdinot.

#3 Izvēlēties laikapstākļiem piemērotu apģērbu

Izplatīts klupšanas akmens, sākoties gada vēsajai sezonai, ir nepiemērota apģērba izvēle. Laikapstākļi dienas laikā mēdz mainīties, un bieži tas apģērbs, kas no rīta bija atbilstošs, vakarā vairs nepilda savas funkcijas. Apģērbam jānodrošina ķermenim siltums un sausums – pārāk plānas drēbes un slapjas kājas bieži veicina saaukstēšanos. Tāpat nav ieteicams siltāko ziemas mēteli mugurā jau rudenī – pārāk siltas drēbes var izraisīt svīšanu, kas savukārt palielina saaukstēšanās risku.

Kā rīkoties, ja esi saaukstējies?

Ja saaukstēšanās tomēr ņēmusi virsroku, svarīgākais ir ievērot ārsta vai farmaceita ieteikumus un ļaut ķermenim atpūsties, atgūt spēkus. “Ja cilvēks ir saaukstējies, prātīgāk ir palikt mājās un savlaicīgi izārstēties, nevis doties ikdienas gaitās ar cerībām, ka saaukstēšanās pāries pati no sevis. Tādā veidā var panāk tieši pretēju efektu – vēl vairāk novārdzināt organismu un iedzīvoties nopietnākās saslimšanās. Turklāt jāatceras, ka saaukstēšanās ir lipīga, un to viegli var iegūt arī draugi. paziņas un darbabiedri,” norāda N. Krauja.

*Apotheka tirdzniecības dati 2018. gada septembris vs. augusts

Leave a Comment