Senioru diena “Svēto tēli Rīgā un viduslaiku rīdzinieku dzīvē cauri laikiem” Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Svētdien, 30. decembrī pulksten 14.00, atskatoties uz aizejošo gadu un ar jaunām iecerēm gaidot atnākošo, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina ikvienu interesentu uz Senioru dienas programmu “Svēto tēli Rīgā un viduslaiku rīdzinieku dzīvē cauri laikiem”. Viduslaiku rīdzinieku dzīvē īpaša vieta bija atvēlēta pielūgsmei, sadzīviskiem rituāliem, kuru iemītās pēdas ir būtiskas arī mums ikvienam, šodien dzīvojošajiem. Jau esot uz Jaunā gada sliekšņa, muzeja Senioru dienas apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties aiz vēsturisko faktu un leģendu priekškara.

Pulksten 14.00 uz ekskursiju “Viduslaiku Rīga un rīdzinieku pielūgsmes objekti – svēto tēli” aicinās muzeja gids, vēsturnieks Vidvuds Bormanis. Ekskursijas dalībnieki, iepazīstot Rīgas veidolu viduslaikos, uzzinās, kādas dzīves norises bija raksturīgas viduslaiku Rīgas iedzīvotājiem, kā arī to, kas mūsu šodienas dzīves reālijās ir saglabājies no it kā sen pagātnē grimušajiem laikiem. Viduslaiku Rīgas iedzīvotāju un ieceļotāju ikdienā būtiska vieta bija reliģijai, ticībai, pielūgsmei, kas ir veidojusi un arī mūsdienās veido cilvēku kultūrtelpas, asociatīvās uztveres būtisku komponenti. Ekskursijas gaitā varēs ieklausīties faktos un leģendās par viduslaiku svēto tēliem un to ietekmi sabiedrībā, par vēsturiskām personībām, kas virzīja procesus, kā arī par amatniekiem un tirgotājiem Rīgā. Piemēram, kāpēc Lielais Kristaps bija tik nozīmīgs, kas bija bruņinieks Rolands, kā kristīgā ticība nonāca Livonijā, kā tapa Rīgas ielu nosaukumi, kas notika Melngalvju namā, Lielajā ģildē un Mazajā ģildē, utt. Kristīgā baznīca pilsētnieku dzīvē ieņēma svarīgu vietu un ietekmēja jo daudzas dzīves jomas.

No 11.00 – 16.00 ikvienam būs iespēja Kolonnu zālē pie lielās svētku egles rast īpašo svētku noskaņu, pārdomāt atnākošā jaunā gada ieceres, bet visā muzejā – apskatīt pastāvīgo ekspozīciju un izstādes – valsts simtgadei veltīto izstādi “Kur gūšu Latvijas spēku?” (A.Brigadere), izstādi “Lietots Rīgā. 19.gs. otrā puse – 1918.gads”, “Dziesmu svētku relikvijas. 1873 – 2013″, izstādi “Doma muzejs Rīgā – templis zinātnei un mākslai”.

Senioru dienas programmas apmeklētājiem – kundzēm un kungiem pensijas gados – īpaši draudzīgā ieejas maksa: EUR 1.50

Informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā, tel.: 67356676. www.rigamuz.lv, Facebook: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs/Museum of Riga History and Navigation , Draugiem.lv: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Twitter: RVKM.

“Kāds sens indiāņu sakāmvārds saka, ka ikviens cilvēks ir kā māja ar 4 istabām – fizisko, mentālo, emocionālo un garīgo istabu. Vairums no mums lielāko daļu laika mēdzam pavadīt tikai vienā no šīm telpām. Bet, ja mēs katru dienu neieejam visās istabās – kaut vai lai tās tikai izvēdinātu – mēs noniecinām savu Radītāju un arī paši sev ļoti nopietni nodarām pāri”, atzinis kāds domātājs. Savukārt, māte Terēze, dalījusies pārdomās: “Kur sākas mīlestība? Mājās… Mācīsimies mīlēt savā ģimenē. Varbūt mūsu pašu ģimenē ir ļoti nabadzīgi cilvēki, bet mēs viņus neievērojam. Mums nav laika uzsmaidīt viņiem, nav laika parunāties vienam ar otru. Ienesīsim šo mīlestību, šo sirsnību paši savās mājās, un jūs redzēsiet pārmaiņas”.

Leave a Comment