Sevi cienoša saimniece nekad neceps bietes borščam, jāgatavo savādāk

Biešu borščs ir jebkurš ēdiens, ko var pagatavot katra sevi cienoša saimniece. Bet ne visi to dara pareizi. Galu galā šāda sarežģīta ēdiena pagatavošanai ir milzīgs skaits nianšu. Un ne vienmēr ir viegli visu ņemt vērā.

Borščs ir zupa, kas iecienīta daudzās Austrumeiropas valstīs, arī Latvijā. Biešu boršču gatavo ar bietēm kā galveno sastāvdaļu, kā arī citiem dārzeņiem, piemēram, burkāniem, sīpoliem un kartupeļiem. Zupa bieži tiek aromatizēta ar etiķi vai citronu sulu, lai tai piešķirtu nedaudz skābenu garšu, un to var arī dekorēt ar skābo krējumu vai dillēm. Latvijā biešu borščs ir tradicionāls ēdiens, ko parasti pasniedz kā pamatēdienu vai kā uzkodu. Bieži vien to papildina rupjmaize vai vārīti kartupeļi. Biešu borščs ir labs vitamīnu un minerālvielu, īpaši C vitamīna, folātu un kālija, avots.

Šodien pastāstīsim, kādas kļūdas visbiežāk pieļauj pat pieredzējušas saimnieces. Uzziniet, kas jums nepieciešams, lai borščs katru reizi kļūtu garšīgāks un garšīgāks. Varbūt jūs vēl vairāk iemīlēsit šo brīnišķīgo ēdienu.

BIEŠU BORŠČS

Boršča svarīgākā sastāvdaļa ir bietes. Ne pupiņas un pat ne gaļa, proti, bietes. Bet ko daudzas mājsaimnieces dara ar bietēm? Viņi sasmalcina sakņu kultūru ar rīvi, pēc tam apcep iegūto masu pannā. Un tad mēs skatāmies, kā šie ceptie biešu gabaliņi peld pannā.

Vai esi kādreiz pievērsis uzmanību tam, kādus borščus pasniedz labos restorānos? Šāds bagātīgas rubīna krāsas ēdiens pēc izskata ir apetīti rosinošs. Tas ir tāpēc, ka pieredzējis pavārs nerīvēs bietes un neapcep tās pirms gatavošanas.

Lasi arī: Mans vīrs tikko tika apglabāts, kad mana vīramāte ieradās, es uzreiz nesapratu, kas viņai no manis vajadzīgs

Viņš vienkārši nomizo dārzeni un ieliek katlā. Tad viņš no katla izņems gan bietes, gan gaļu, iegūto buljonu izkāš. Un tikai 10 minūtes pirms vārīšanas beigām viņš ieliks rīvētas bietes borščā. Un, tiklīdz buljons vārās, uguns izslēdzas. Mēģiniet rīkoties tāpat, lai redzētu, kādā maģiskā krāsā šoreiz būs borščs.

Citas kļūdas

Boršča buljonu nevar pagatavot tikai uz kauliem bez gaļas. Klasiskā skatījumā boršču vajadzētu vārīt ar liellopa vai cūkgaļu. Ja tiek nolemts atteikties no gaļas, tad buljonā jābūt sēnēm vai pākšaugiem. Gatavošanas laikā putas rūpīgi jānoņem un pēc tam jāfiltrē. Ja mēs runājam par liesu boršču, tad pirmais šķidrums tiek notecināts un pagatavots otrajā.

Dažas mājsaimnieces ir pārliecinātas, ka visas garšvielas jāpievieno gatavošanas pēdējā posmā. Bet tas tā nav, jo lauru lapas, pipari un sāls ir jāizmanto agrāk – apmēram gatavošanas vidū.

Kas attiecas uz bietēm, tad borščā to vajadzētu būt vairāk, citādi boršča vietā sanāks parastā kāpostu zupa. Ir svarīgi pareizi rīkoties ar kāpostiem. Ja kāposti ir jauni, tad tos liek katlā 5 minūtes pirms vārīšanas beigām. Ja kāposti ir veci, varat tos pievienot kopā ar kartupeļiem.

Nesteidzieties ēst boršču, tiklīdz tas ir pagatavots. Galu galā šis ēdiens būs daudz garšīgāks, ja ļausiet tam nostāvēties 20 minūtes. Tāpat neaizmirstiet katru svaigi pagatavotā boršča šķīvi pasniegt ar smalki sagrieztiem zaļumiem un dāsnu karoti skābā krējuma. Labu apetīti!

Informācijai:
Bietes ir sakņu dārzenis, kas ir pazīstams ar savu dziļi sarkano krāsu un saldo, zemes garšu. Tajos ir daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu, un tos bieži izmanto ēdiena gatavošanā un sulu spiešanā. Latvijā bietes ir iecienīta tradicionālo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, borščs, salāti, marinēti dārzeņi. Tos var grauzdēt, vārīt, tvaicēt vai rīvēt neapstrādātus un izmantot dažādās receptēs. Biešu sula ir populārs dzēriens arī Latvijā, un to bieži lieto, lai uzlabotu veselību, piemēram, uzlabotu gremošanu un mazinātu iekaisumus. Bietes ir labs folātu, kālija un C vitamīna avots, kā arī satur antioksidantus, ko sauc par betalainiem, kuriem var būt pretiekaisuma un vēža apkarošanas īpašības.

 

COMMENTS

Leave a Comment