Šie produkti spēj radīt atkarību– labāk izvairīties no tiem!

1. Šokolāde 

Vilkme pēc šokolādes tiek izskaidrota ar to, ka šis deserts spēj uzlabot noskaņojumu. Kā gan var apstāties, ka pēc aromātiskas šokolādes tāfelītes apēšanas Tevi piemeklē laimes sajūta?! Šī eiforija tiek izskaidrota ar to, ka šokolāde satur kofeīnu un teobromīnu – vielu, kas piedalās aktīvā serotonīna (laimes hormona) izstrādē. Melnā šokolāde, starp citu, dod daudz izteiktāku efektu kā piena šokolāde. Pēc noteikta šī “antidepresanta” lietošanas perioda Jūs noteikti pamanīsiet, ka nespējat vairs atteikt šai savai vājībai. Lai novērstu atkarības draudus, centieties apēst ne vairāk par 1 – 2 šokolādes gabaliņiem dienā, bet savu garastāvokli uzlabojiet ar citiem paņēmieniem.

2. Cukurs

Visi pārtikas produkti, kas satur glikozi, ir spējīgi ātrā veidā apgādāt organismu ar ogļhidrātiem un īstermiņā dāvāt mundruma sajūtu, taču šajā faktā arī slēpjas visa problēma – enerģijas rezerves, kuras cukurs dod ķermenim, pazūd tikpat ātri, cik parādās, rezultātā Jums diezgan ātri vajag jaunu šokolādes tāfelīti, kūkas gabaliņu vai kādu dzērienu. Pārsteidzošākais ir tas, ka kļūt atkarīgiem no produktiem, kuriem ir augsts glikozes līmenis, vislielākās iespējas ir tieši tiem cilvēkiem, kas ievēro pareizas ēšanas principus, jo, saņemot 1200 kcal dienā vai pat mazāk, organisms sāk ciest no enerģijas trūkuma un cenšas to iegūt ātrā veidā no uzticama avota. Tas arī ir iemesls tam, kāpēc sievietes, kuras piekopj kādas diētas, ātri vien “noraujas” un pastiprināti sāk ēst saldumus.

3. Čipsi

Vai tiešām Jūs, nopērkot paciņu čipsu, ierobežosiet sevi tikai ar pāris šķēlītēm?! Sālītie ceptu kartupeļu kumosiņi ir tikai pievilcīgi garšas kārpiņām, ka apstāties nav iespējams un visa čipsu paka pazūd kā nebijusi. Nav svarīgi – esat Jūs izsalkuši vai neesat, čipsi tik un tā tiks notiesāti pāris minūtēs. Lietas būtība ir tajā, ka ražotāji čipsiem pievieno vielas, kuras stimulē galvas smadzeņu daļas, kas atbild par baudu. cilvēkam gribas paildzināt šo eiforijas sajūtu, tāpēc viņš turpina lietot šīs “pārtikas” narkotikas. Ko darīt, lai tiktu galā ar šo briesmīgo atkarību?! Atbilde ir pavisam vienkārša – neēst čipsus, jo nav jau nekāds noslēpums, ka šis produkts ir kaitīgs ne tikai kuņģim, bet visam organismam kopumā.

4. Ātrās ēdināšanas produkti 

Šo produktu stāsts ir tāds pats kā čipsiem. Ēdot kartupeļus frī un burgerus, mēs mānām organismu, dodot tam savā ziņā mākslīgu pārtiku. Šo produktu sastāvā ietilpst garšas pastiprinātāji, kas liek cilvēkam ēšanas brīdī izjust eiforiju. Daži produkti, piemēram, kartupeļi frī, ne tikai nerada sāta sajūtu, bet gluži otrādi – stimulē vēl lielāku apetīti, līdz ar to liekot Jums sniegties pēc nākamās porcijas. Zinātnieki ir pārliecināti, ka ātrās ēdināšanas produkti izraisa pilnīgu atkarību un beigās vēl katrs apēstais burgers pārvērtīsies par liekajiem kilogramiem. Ja nevēlaties kļūt atkarīgs no šiem produktiem, tad nekavējoties pārejiet uz dabīgiem produktiem, jo ķīmijai Jūsu uzturā noteikti nevajadzētu būt.

5. Cietais siers

Esiet uzmanīgi  – kļūt atkarīgam no produktiem, kas izgatavoti no piena, nav joka lieta, jo kā šokolāde, tā arī cietais siers ir spējīgs atrisināt slikta noskaņojuma problēmu. Tikai daži gabaliņi šī produkta vienā acumirklī dāvās Jums enerģijas pieplūdumu un pozitīvas emocijas, stimulējot laimes hormona izstrādāšanos. Tikai šoreiz par to neatbild kofeīns, bet gan triptofāns, kas var pat palīdzēt cīņā ar depresiju un stresu. Zinātnieki, protams, neaizliedz lietot uzturā cieto sieru, jo tas ir ļoti veselīgs, taču būtu vēlams sevi ierobežot ar nelielām šī produkta devām – līdz 20 g dienā.

Leave a Comment