Sievietēm kājas jutīgākas pret vēnu kaitēm. Noderēs dabas līdzekļi pret varikozi

Viens no biežākajiem vēnu varikozes cēloņiem ir saistīts ar iedzimtību: daudziem cilvēkiem ir iedzimta vēnu vārstuļu nepietiekamība (vēnu vārstuļi regulē As**sriti un As**s spiedienu vēnās), kas provocē As**s atteces traucējumus, vēnu sieniņu deformāciju un arī dažādas pašu vēnu izmaiņas. Agri sasirgt ar vēnu varikozi riskē arī visi tie, kuriem ir stāvošs vai sēdošs darbs.

Kāpēc sievietes saslimst biežāk nekā vīrieši? Kā liecina jaunākie pētījumi, vēnu stāvokli negatīvi var ietekmēt hormonālie pretapaugļošanās līdzekļi un mūsdienās tik populārā hormonu aizvietošanas terapija klimaktērija periodā. Varikozes attīstības risks palielinās arī grūtniecības laikā: auglim attīstoties tiek saspiesti lielie venozie pinumi un līdz ar to tiek traucēta As**s attece no kāju vēnām. Arī pats dzemdību process rada papildu slodzi As**svadu sistēmai.

Lasi arī: Svarīgi! Ievēro, kādas zāles un ēdieni nesader

Palīdzēt vēnām var, izmantojot arī netradicionālās metodes. Par visnotaļ efektīvu tiek uzskatīta dēļu dziedniecība jeb hiridoterpija, tikai, pirms to praktizēt, nepieciešams iztaisīt As**sanalīzes un pārbaudīt As**sreci.
Labs tonizējošs līdzeklis, kas palīdz mazināt vēnu nogurumu ir ūdens procedūras ar jūras sāli. Ieteicamas ir arī kāju vanniņas ar kumelīšu, piparmētru, salviju un parasto pelašķu uzlējumu. Pozitīvu efektu dod arī kontrasta duša kājām vakarā pirms gulētiešanas.

Ja kājas pret vakaru pietūkst, tās ieteicams ierīvēt ar zaļo tēju vai zirgkastaņas, fenheļa, gurķu ekstraktu saturošiem krēmiem vai geliem.

avokado-augli-veseligs-uzturs-45748004

Svarīga nozīme ir arī uzturam: tajā biežāk jāiekļauj zirņi, pupiņas, lēcas, zaļie lociņi, liellopu aknas, olas dzeltenums, avokado, kukurūzas un olīvu eļļa. Visi šie produkti satur E vitamīnu, kas vēnas padara elastīgākas. Nepieciešams ir arī C vitamīns, kas vēnas stiprina.

Ir ļoti daudz ārstniecības augu, kam piemīt antikoagulanta (As**is šķīdinoša) iedarbība, kas ir ļoti svarīga venozās As**srites uzlabošanai un trombu veidošanās profilaksei. Ir arī augi, kam piemīt pretiekaisuma iedarbība un kas novērš flebīta (vēnas iekaisuma) attīstību un normalizē vēnu tonusu.

Lūk, dažas efektīvas receptes.
piladzis2-e1419867511637

* Sajauc pa 100 g vanagvīķu (vanagzirņi) un madaru, 30 g tīruma kosas, pa 10 g ancīti un meža zemenes. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar ½ litra verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš. Izdzer 3 reizēs 20 minūtes pirms ēšanas. Ār*tniecības kurss – viens mēnesis.

* Līdzīgās daļās sajauc pīlādžu un arniku ziedus un ložņu vārpatas saknes. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 20 minūtes, tad izkāš Dzer pa 2-3 glāzēm dienā neatkarīgi no ēdienreizēm. Kurss – viens mēnesis.

* Litra pudeli līdz pusei piepilda ar sasmalcinātām kalanhojas lapām un līdz kakliņam aplej ar 70% spirtu. Pudeli stingri aizkorķē un nedēļu, ik pa laikam sakratot un apmaisot, nostādina tumšā vietā. Lieto kāju ierīvēšanai. Pēc pāris mēnešiem problēma izzudīs vai arī mazināsies (atkarībā no tā, cik ļoti varikoze ielaista).

kastani-664x442
Ļoti efektīvi ir izvilkumi spirtā un augu sulas:
– zirgkastaņas (ziedu vai augļu) izvilkums – pa 30-40 pilieniem 3-4 reizes dienā, kā arī ārējo bojāto vēnu vietu ierīvēšanai. Kurss – viens mēnesis.
– baltās akācijas ziedu izvilkums – lieto vēnu mezglu ierīvēšanai.
– kalanhojas sula – ārīgai ierīvēšanai.

* Tromboflebīta ārstēšanai pirms gulētiešanas var sagatavot kāju vannu ar dumbrāju zaķpēdiņām: uz 10 litriem verdoša ūdens ņem 150 g zaķpēdiņu, stundu nostādina. Procedūras ilgums 20-30 minūtes.

Vēnu varikozes profilakses nolūkos jāizvairās no ilgstošas stāvēšanas vai sēdēšanas vienā pozā. Katru dienu jāpilda fiziskie vingrojumi kājām: biežāk jāpaceļas pirkstgalos, jākāpj pa kāpnēm, jāpeld, jāveic 2-3 km garas pastaigas. Lai neradītu kājām pastiprinātu fizisko slodzi, jācenšas atbrīvoties no liekā svara. Sievietēm nav vēlams valkāt augstpapēžu kurpes (ja ir aizdomas par vēnu varikozi, kurpju papēžiem vajadzētu būt ne augstākiem par 4-5 cm).

Leave a Comment