Šis jaunais alkoholiskais dzēriens ir maģisks, jo nerada nekādas paģiras. Kad viņu varam gaidīt veikalos

Londonas Impērijas koledžas profesors Deivids Nats apgalvo, ka atrodas uz gadsimta atklājuma sliekšņa – jau drīzumā, pēc viņa teiktā, tikšot radīts alkoholisks dzēriens, no kura nekad nebūs paģiru.

Nats, kas ir eksperts jautājumos par narkotiku ietekmi uz smadzenēm, apgalvo, ka esot iespējams radīt tā dēvēto veselīgo alkoholu.

Profesors ir sintezējis alkoholisko dzērienu, kuru lietojot tu sajutīsi patīkamu reibumu, it kā mērenās devās būtu iemalkojis “parasto” alkoholu. Kad šis stāvoklis apniks, tev vienkārši būs jāiedzer tablete-antidots, kas burtiski vienā mirklī atgriezīs tevi skaidrā prātā.

Tagad profesors Nats strādā Londonas Impērijas koledžā. Lielāko dzīves daļu viņš pavadījis, ārstējot cilvēkus no alkohola atkarības. 2009.gadā viņš tika atlaists no valdības galvenā padomnieka amata narkotiku jautājumā, jo apgalvoja, ka kaņepes, “ecstasy” un LSD ir mazāk kaitīgas nekā alkohols un cigaretes. Patiesībā viņš pauda, ka “ecstasy” lietošana nav bīstamāka par jāšanu ar zirgu.

Savu izgudrojumu – vielu, kas imitē alkohola ietekmi uz vienu no smadzeņu ķīmiskajām sistēmām, Nats pārbaudīja pats uz sevi. Šo sistēmu sauc par gamma-aminosviestskābi, un alkohols, iedarbojoties uz to, izraisa atslābuma sajūtu. Problēma ir tāda, ka alkohols arī var izraisīt agresiju un atkarību, jo īpaši tāpēc, ka tas ļauj uz laiku aizmirsties no ikdienas problēmām.

Nuts paziņojis, ka “teorētiski” varētu radīt  alkoholam līdzīgu vielu, “lai cilvēki justos mierīgi un sabiedriski un tiktu novērstas nevēlamās sekas”, kas rodas pēc parasto reibinošo dzērienu lietošanas. Tomēr veikala plauktos šis dzēriens tuvākajos gados netiks ieraudzīts. Ir jāveic rūpīgas un ilgas pārbaudes.

Leave a Comment