Skūpstu prakse un nozīme 7 dažādās kultūrās: no Itālijas līdz Arktikai

1. Francija

Francūžiem jau ir romantiskākā pilsēta un tās neapšaubāmi pievilinošais akcents pasaulē, un vēl viņi uzskata, ka ir dziļā skūpsta, kurā saskaras mēles, izgudrotāji. Tomēr tas nebūt netiek aprakstīts kā franču skūpsts. Kopumā neviena cita nācija neskūpstās tik daudz kā francūži, piemēram, satiekoties partneris ir jānoskūpsta gan uz labā un kreisā vaiga. Intensitāte atkarīga no reģiona – tie var būt divi vai četri, arī mazi skūpstiņi uz vaidziņiem. Francūži vienkārši zina, kā tas notiek.

2. Indija

Daudzi antropologi uzskata, ka Indija varētu būt “dzimšanas vieta” skūpstam, kuru mēs pazīstam mūsdienās. Senās Indijas skulptūras ir vecākie kultūras artefakti, kas vizuāli attēlo skūpstīšanos. Arī senākais literārais apraksts par skūpstīšanos cēlies no Indijas – tas atrodams Sanskrita tekstos vēl 1500 gadā p.m.ē. Nav nekāds pārsteigums, ka erotikas mācīblīdzeklī “Kamasutra” uzskaitīti 30 skūpstu veidi – sākot no saraustīta skūpsta līdz pat cīņai ar mēlēm. Tas sevī ietver daudz vairāk kā tikai pieķeršanos, tādēļ, ka hinduismā skūpstu uzskata par kosmisku atšķirīgo polu – sievietes un vīrieša savienošanos. Indijā uz ielām ļoti reti redzēsiet pārīšus, kas skūpstās, jo intimitātes izrādīšana publiski šajā kultūrā joprojām ir tabu. Arī Bolivudas filmās darbojas stingrs skūpstīšanās aizliegums.

3. Papua – Jaungvineja

Trobriāna salās Papua – Jaungvinejā iemīlējies pārītis droši var grauzt viens otram skropstu galus. Skropstas Klusā okeāna Dienvidos izpaužas kā statusa simbols. 1929.gadā antropologs Broņislavs Malinovskis devās uz šo salu grupu, lai pierakstītu iezemiešu seksuālos paradumus un viņš nenovēroja tikai aizrautīgas skropstu košanas, bet arī lūpu sūkšanu un košanu tajās, kas varēja ilgt tik ilgi, līdz sāk tecēt As**is.

4. Austrija

“Ļaujiet man noskūpstīt jūsu princeses roku!” Tomēr mūsdienās pat tādā pilsētā kā Vīne, kas vienmēr izcēlusies ar savu majestātiskumu, jūs šo skaisto ieradumu redzēsiet aizvien retāk un retāk. Žēl, jo ar skūpstu uz rokas var izrādīt novērtējumu un apbrīnu tāpat kā pielūgsmi. Starp citu: rokas Austrijā skūpsta tikai precētām sievietēm vai atraitnēm, bet neprecētu sieviešu rociņas partneris tās apbrīno ar maigu dvašu. Vai šajā paražā nav smeldze, ka vienkārši brīnišķais ir nostaļģisks?

5. Itālija

Skūpstīšanās ne vienmēr ir kas pozitīvs, tāpēc, ka tā saucamais “Mafijas skūpsts” neparedz neko labu. Mafijas krusttēvs atkritušo un uzticību zaudējošo mafijas biedru noskūpsta uz pieres, un tā ir zīme par ne tikai drīzu, bet arī diemžēl patiešām nedabisku nāvi.

6. Arktika

Noteikti esat dzirdējuši kādreiz par inuītu skūpstu, kura laikā abi skūpstītāji berzē viens otra degunus. Vai zinājāt, ka šeit mazāk ir runa par deguntiņiem, bet gan par smaržu. Inuītu skūpsts pieder pie tā saucamajiem “smaržas skūpstiem”, kuru laikā iemīļotie, cieši draugi vai ģimenes locekļi augšlūpu un degunu uzliek uz pieres vai vaiga un tad lēni ieelpo. Biežāk tiek uzskatīts, ka šāda prakse neaizvieto tradicionālo skūpstīšanos, bet ir vairāk kā sveiciens, nekā romantisks žests. Līdzīgas “ošanas” prakses tiek piekoptas arī Polinēzijā, pie lapiem, maoriem Jaunzēlandē un arī Borneo salā.

7. Grieķija

“Esmu dzēris skūpstu no sārtajām lūpām. Skūpsts bija nektārs: tajā ieelpoju dievietes Ambrozijas mutes smaržu,” jau Senajā Grieķijā sajūsminājās filosofs Platons. Līdz pat mūsdienām skūpstīšanās grieķiem ieņem īpašu statusu. Tās lielā nozīme parādās arī valodā: “skūpstīties” un “mīlēt” grieķu valodā apzīmē tas pats vārds.

Avots: 

aLA

Leave a Comment