Kādēļ suns nekādā gadījumā nedrīkst laizīt maza bērna seju?

Kaut arī daudzi suņi laiza cilvēka seju, tādā veidā izrādot paklausību saimniekam, citi to dara, lai redzētu cilvēku reakciju. Tādā veidā suns cenšas piesaistīt sev uzmanību un izrādīt pārākumu. Daži suņi šādā veidā izrāda arī kontroli pār cilvēku.

Veterinārārsts Dr. Tomass Kass skaidro, ka slapjajām bučām ir jāpieliek punkts divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, lai izvairītos no kaitīgajām baktērijām un, otrkārt, lai suns nemēģinātu nostiprināt savu pārākumu. Daudzi pēdējā laikā baro suņus ar jēlu gaļu, tāpēc pastāv risks saslimt ar salmonellu. Ja suns ar purnu pieskaras cilvēka mutei, tad arī cilvēks var inficēties. Veterinārārsts norāda, ka suņi var pārnēsāt arī tārpus, lai gan tas notiek ļoti reti.

Suņa mēle ir kā tualetes papīrs, jo suņi sevi apmazgā ar mēli. Uz tās  ir ļoti daudz dažāda veida mikrobu, kas var būt kaitīgi, turklāt daudzi no tiem ir rezistenti pret antibiotikām. Pētījumos ir pierādīts, ka kaitīgie mikrobi, nonākot uz bērna mutes, var radīt dažādas mutes un smaganu infekcijas vai pat inficēt visu ķermeni.

Tomēr baktērijas nav vienīgais drauds bērna drošībai. Sunim vajadzētu likt saprast, ka viņš nav mazuļa saimnieks vai bara rotaļu biedrs.  Pediatrs Ašanti V. Vuds (Ashanti W. Woods) skaidro, ka daudziem no mums suņi ir tikpat kā ģimenes locekļi, taču mēs nevēlamies, lai dzīvnieki justos vienlīdzīgi ar mūsu bērniem. Patiesībā suns var pat mēģināt aizsargāt saimniekus un uzbrukt bērnam, kad viņš kliedz vai tikai spēlējas ar vecākiem. Tā kā gan suņi, gan arī bērni ir neprognozējami savā uzvedībā, nevajadzētu ļaut sunim laizīt seju. Nākamreiz, kad mājas mīlulis gribēs to darīt, labāk padot viņam roku un pēc tam to kārtīgi nomazgāt.

Avots: womansday.com

COMMENTS

Leave a Comment