Tavs ginekologs vēlētos tev pateikt šo, tomēr bieži to noklusē

Pārāk daudz uztraukties un neieplānot vizīti

Uztraukties ir normāli, bet neļauj tam tevi atturēt no ginekologa apmeklējuma. Ja tev nav sava pastāvīgā ārsta, tad pajautā draudzenēm vai ģimenei, lai kādu iesaka, un piesaki vizīti pie tā, kurš tev šķiet vislabākais. Reproduktīvās medicīnas un zinātnes institūta direktore MD Serēna Čena iesaka vizītes pieteikšanas laikā pateikt, ka esi ļoti uztraukusies, jo tā ir tava pirmā reize. Tad gaidi ārstu reakciju – viņi tevi iedrošinās un nomierinās.

Nerunāšana vizītes laikā

Protams, nav īpaši ērti runāt par savu vagīnu ar kādu, ko satiec vienreiz gadā, taču ņem vērā, ka ginekologs pavisam noteikti nejutīsies neērti par jebko, ko tu pateiksi. Čena uzsver, ka “ir svarīgi būt pilnībā atklātai, kad runā ar ārstu, un jāsaka viss, kas tevi satrauc, nevis jātur jautājumi pie sevis.” Ja ir kas tāds, ko tev ir neērti jautāt, tad uzraksti to uz papīra un iedod ārstam. Ja anatomiskie termini tev uzdzen šermuļus, sauc lietas citos, tev ērtākos vārdos – ginekologs tos noteikti atpazīs.

Uztraukšanās par apmatojumu

Ār*tu pavisam noteikti neuztrauc tas, vai esi pilnībā atbrīvojusies no apmatojuma vai arī ļauj tam vaļu. Daktere Čena stāsta, ka viņas pacientes vienmēr atvainojas par to, ka pirms tam nav noskuvušas apmatojumu, bet tam vispār nav nekādas nozīmes. Ār*ti par to nedomā.

Atbilžu meklējumi internetā

Neraugoties uz to, ka tu vari atrast sev it kā atbilstošu diagnozi par kādiem reti sastopamiem parazītiem, interneta rezultāti nezina tavu medicīnas vēsturi un riska faktorus tik labi kā ārsti (cilvēki). “Dakteris Google var lieliski palīdzēt vispārīgos Vese***as jautājumos, bet īstus medicīniskos jautājumus labāk uzdod ārstam,” iesaka Čena. Ja tomēr izvēlies izmantot internetu, tad meklē informāciju uzticamās vietnēs, piemēram ārstniecības organizāciju un iestāžu mājaslapās.

Izvairīšanās runāt par seksu

Tev var būt neērti jautāt par kontracepciju un izsargāšanos no seksuāli transmisīvajām slimībām un infekcijām, taču atceries, ka ginekologs par to runā katru dienu. Ār*ts tev piedāvās vairākas iespējas un palīdzēs izvēlēties vispiemērotāko. Turklāt, ārsti vēlētos, lai tu tās izmanto pirms stājies intīmās attiecībās. “Vislabāk ir apmeklēt ginekologu pirms seksuālu attiecību uzsākšanas vai pirms jaunas seksuālās pieredzes, lai pārliecinātos, ka esi pasargāta no nevēlamas grūtniecības un STS.” Norāda ārste.

Avots: www.womansday.com

Leave a Comment