Tu visu šo laiku tēju esi taisījis nepareizi!

Tomēr nav skaidrs, kā tieši to pagatavot, lai uzlabotu veselību. Lai palīdzētu atšifrēt, kā vislabāk saglabāt antioksidantu īpašības, pētnieki pārbaudīja divus baltās, melnās un zaļās tējas zīmolus, pagatavoja aukstu un karstu tēju, mērīja flavonoīdu, polifenolu un “dzelzi samazinošu antioksidantu daudzumu”, kā arī brīvo radikāļu likvidēšanas aktivitāti. Viņi uzskata, ka tieši šie elementi padara tēju tik veselīgu.

Zaļā tēja ir vismazāk pārstrādāta, tāpēc tajā ir visvairāk antioksidantu, bet melnajā tējā savukārt to nav tik daudz. Lai saglabātu pēc iespējas vairāk antioksidantu, piedāvājam iepazīties ar visefektīvākajiem tējas pagatavošanas veidiem.

Zaļā tēja

Šīs tējas pagatavošanā ir svarīgi ievērot gan pareizo tējas ievilkšanās ilgumu, gan arī ūdens temperatūru. Flavonoīdu daudzums paliek nemainīgs, ja tēja ievelkas piecas minūtes vai divas stundas, taču, ja tā tiek gatavota ar aukstu ūdeni un ievelkas divas stundas, tajā saglabājas visvairāk antioksidantu.

Visvairāk ieguvumu zaļās tējas paraugos tika konstatēti šādā secībā: tēja tiek pagatavota aukstā ūdenī un ievelkas divas stundas, karstā ūdenī un ievelkas piecas minūtes, karstā ūdenī un ievelkas divas stundas, aukstā ūdenī un ievelkas piecas minūtes. Lai iegūtu vislabāko rezultātu, pagatavo zaļo tēju aukstā ūdenī.

Baltā tēja

Šo tēju visvairāk ietekmē laiks, nevis ūdens temperatūra. Tējā saglabājas visvairāk antioksidantu, ja tai pievieno karstu ūdeni un atstāj ievilkties pēc iespējas ilgāk vai arī uz divām stundām. Citiem vārdiem, jo ilgāk tā ievelkas, jo vairāk antioksidantu.

Melnā tēja

Pretēji baltajai tējai, melnā tēja ar laiku zaudē antioksidantus. Pagatavo to ar karstu ūdeni un neatstāj ievilkties pārāk ilgi.

Avots: mensjournal.com

Leave a Comment