Uzzini, kas notiek ar pusaudžiem, kuri ir mēģinājuši lietot e-cigaretes

            Eksperti brīdina: vairāki miljoni pusaudžu nopietni riskē ar savu veselību, izmēģinot elektroniskās cigaretes. Pēc pētījumu datiem, katram piektajam tīnim ir piekļuve pie tām un viņš kaut reizi ir mēģinājis ievilkt dūmu. Daudzi tās izmanto, paralēli lietojot alkoholu. Bet 16 % pusaudžu, kas ir izmēģinājuši elektroniskās cigaretes, līdz tam brīdim nekad nav smēķējuši – noskaidroja  Liverpool John Moores University darbinieki.

Pētījuma, kurā piedalījās 16000 skolnieku vecumā no 14 līdz 17 gadiem, vadītājs, profesors Marks Bellis (Mark Bellis), ir nobažījies par ļoti ātru cigarešu iekļūšanu viņu kultūrā. Viņš apgalvo, ka vecākiem ir maksimāli jāierobežo bērnu piekļuve tām.

            Elektroniskās cigaretes pozicionē kā mazāk bīstamu alternatīvu parastajām cigaretēm. Bet pēdējie pētījumi parādīja, ka tās izdala toksiskus garaiņus, kas spēj bojāt plaušas un imūnsistēmu. Tāpat, tās izraisa ātru pierašanu, īpaši 14-17 gadus veciem jauniešiem, jo attiecīgās smadzeņu daļas viņiem tikai vēl attīstās.

            Tā, 16 % pusaudžu, kas izmēģināja elektroniskās cigaretes, nekad līdz tam nav smēķējuši, 23 % mēģināja smēķēt, bet viņiem nepatika, 36 % smēķēja regulāri, 12% smēķēja tikai paralēli lietojot alkoholu, bet 14% bija izbijušie smēķētāji. Pētījumu rezultāti tika publicēti BMC Public Health žurnālā.

Avots: www.passion.ru

Leave a Comment