Vai “5 sekunžu likums” patiesībā darbojas?!

5 sekunžu likums nav ļāvis gulēt mierīgi pārtikas zinātniekiem. Nu ir pienācis viņu laiks, teikt skaļo patiesības vārdu par šo “likumu”.

Kāda aptauja 2003. gadā noskaidroja, ka vismaz 70% sieviešu un 56% vīriešu zina par šī likuma eksistenci, kas ļauj ēst pārtiku pēc tam, kad tā ir nonākusi uz zemes, bet atradusies uz tās ne ilgāk kā 5 sekundes.

2007. gada pētījums atklāja, ka nav nozīmes tam, vai ēdiens ir bijis uz netīras virsmas 5, 30 vai 60 sekundes- baktēriju skaits uz nokritušā ēdiena gabala ir vienāds. Galvenā atšķirība baktēriju skaitā ir tieši tā uz kādas virsmas tu nomet savu ēdienu.

Kā izrādās, labākais segums, uz kura nomest savu ēdienu ir paklājs. Pētnieki inficēja paklāju ar salmonellas baktēriju, bet tikai 1% no tām nonāca uz pārtikas. Kad ēdiens nonāca uz koka vai flīžu seguma, tad uz tā nonāca aptuveni 47- 70% no salmonellas baktērijām.

Bet būtiskākais jautājums tomēr ir- vai to vajadzētu ēst, kad tas ir nokritis zemē?

Ja zonā, kurā tev nokrīt sviestmaize, ir miljoniem baktēriju, tad pietiek pat ar 0,1%, lai tu saslimtu. Viss nav tik drūmi, kā varētu šķist, jo tikai noteikti baktēriju tipi var tevi inficēt un ir ļoti zema iespējamība, ka tieši šīs baktērijas būs uz tās konkrētās virsmas, kur nokrita tava sviestmaize. Ja tomēr, baktērija ir uz virsmas, tad tā noteikti būs arī uz tava ēdiena.

Tā ir tīrākā laimes spēle, tāpēc rūpējies par savu virsmu tīrību un neturi sviestmaizi drebošās rokās.

Avots: i100.independent.co.uk

Leave a Comment