Vai naktsmaiņu darbs apdraud Tavu veselību?

Katrs astotais darbinieks strādā, kamēr pārējie iedzīvotāji guļ, pētījumi parādījuši, ka ārkārtīgi liels skaits sieviešu arī strādā šajās grūtajās darba stundās.

Pētījumi pierādījuši, ka starp strādāšanu naktī un Vese***as problēmām, pastāv sakarība – paaugstinās risks saslimt ar vēzi, sirds slimībām, diabētu, aptaukošanos un depresiju.

Šis pētījums aicina nakts maiņās strādājošajiem piešķirt īpašas tiesības un pasargāt viņus no ekspluatācijas, kas varētu traumēt viņu garīgo un fizisko veselību.

Šo pētījumu publicēja īsi pirms Londonas pazemes strādnieku streika, kurā viņi protestēja par pāriešanu uz pilnām nakts maiņām, pazemes metro apkalpošanā. Dzelzceļa apvienības darbinieku sūdzības galvenokārt sastāda darba ietekme uz viņu dzīvi.

Pagājušajā gadā, 14,9% vīriešu un 9,7% sieviešu strādāja naktīs, savukārt, šobrīd šis skaits izlīdzinās. Turklāt, sieviešu vidū, lielākais skaits naktīs strādājošo sastāv no medicīnas māsām un vecmātēm.

Vese***as dienests atklāja, ka strādāšana naktīs negatīvi ietekmē darbinieka sociālo un ģimenes dzīvi, uzliek slogu attiecībām ar partneriem un bērniem. Darbinieki apgalvojuši, ka situācija uzlabotos, ja viņi varētu brīvi izvēlēties, kad strādāt. Uz to Vese***as dienests atbildējis, ka nevienam darbiniekam nedrīkst uzspiest strādāt naktīs un, ka darba grafiks jāapstiprina apvienībām un darba devējiem.

Ieteikts arī mainīt darba samaksu, izmaksājot bērnu kopšanas kompensācijas tiem, kas strādā antisociālajās stundās.

Vese***as dienesta ģenerālsekretāre, Frencisa O’Greidija paziņoja: “Mēs visi augstu vērtējam naktīs strādājošos, neatkarīgi no tā, vai viņi tīra mūsu birojus, gādā par mūsu slimo tuvinieku, vai brauc naktī, lai piegādātu veikalam svaigu pārtiku. Tomēr, jāsaprot, ka darbs naktīs ir smags un tas atrauj darbiniekus no ģimenes dzīves, tādēļ, mums jāparāda, ka novērtējam šo ziedošanos, nodrošinot to, ka viņiem ir tiesības un viņi ir aizsargāti.”

Pētījums: “Man patīk strādāt nakts maiņās”

33 gadus vecā, Klāra Linča, strādā Braitonas zvanu centrā

Es jau septiņus gadus strādāju nakts maiņās. Sākotnēji es strādāju, jo biju studente un bija ērti darbu saskaņot ar mācībām. Es šobrīd strādāju slīdošajā grafikā, divas dienas strādāju, trīs man ir brīvas. Katra maiņa sākas plkst. 19:00 un beidzas 7:00.

Nav tik traki strādāt nakts maiņās, ja esi viens pats, bet, ja tev ir attiecības vai ģimene, tas var būt ārkārtīgi gūti, jo dažas dienas tu ģimeni redzi tikai pāris stundas.

Man nekad nav bijušas Vese***as problēmas. Dažkārt tikai rodas problēmas ar vēderu, jo es ēdu naktī.

Man patīk strādāt maiņās. Viena no priekšrocībām ir tā, ka naktīs strādājot, tev ir lielāka brīvība, lielākoties tu pats nosaki, ko tu dari.

Avots: independent.co.uk

Leave a Comment