Vakcinācija: Komisija aicina stiprināt ES sadarbību cīņā pret slimībām, kuras var novērst

Vakcinācija: Komisija aicina stiprināt ES sadarbību cīņā pret slimībām, kuras var novērst Šodien Komisija nāk klajā ar ieteikumu kopumu par to, kā ES var stiprināt sadarbību cīņā pret slimībām, kuras var novērst ar vakcīnu – vakcīnregulējamām slimībām. Šo rīcību rosinājis Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera aicinājums 2017. gada runā par stāvokli Savienībā rīkoties, lai palielinātu vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaru un lai nodrošinātu, ka ikvienam Eiropas Savienībā ir pieejamas vakcīnas.

Vese***as un pārtikas nekaitīguma komisārs Vītenis Andrjukaitis teica: “Vakcinācija ir viens no efektīvākajiem un rentablākajiem XX gadsimtā izstrādātajiem sabiedrības Vese***as aizsardzības pasākumiem . Man kā ārstam šķiet sirdiplosoši pieredzēt, ka bērni mirst vakcīnu nepietiekamas izmantošanas dēļ, vakcinēšanās vilcināšanās vai vakcīnu trūkuma dēļ. Infekcijas Sli**bas nepazīst valstu robežas. Trūkumi vienas dalībvalsts imunizācijā apdraud iedzīvotāju veselību un drošību visā ES.

Sadarbība šajā jomā ir mūsu visu interesēs. Sargāsim — vakcinēsim – bērnus!” Vakcinācija katru gadu pasaulē glābj no 1 līdz 3 miljoniem cilvēku dzīvību. Saskaņā ar Pasaules

Vese***as organizācijas datiem nākamajos desmit gados vakcīnas izglābs vēl 25 miljonus dzīvību. Un tomēr saskaņā ar ECDC vairākas ES valstis varētu saskarties ar nepieredzētiem masalu saslimšanas uzliesmojumiem un citu vakcīnregulējamu slimību atdzimšanu nepietiekama vakcinēto iedzīvotāju
īpatsvara dēļ; bērni un pieaugušie ES joprojām mirst no šīm slimībām.

Komisijas priekšlikums koncentrējas uz 3 galvenajiem rīcības pīlāriem, proti: 1. Jautājuma risināšana par vilcināšanos vakcinēties un vakcinēto iedzīvotāju īpatsvara palielināšana; 2. Ilgtspējīgas vakcinācijas politika Eiropas Savienībā; un 3. ES koordinācija un ieguldījums globālajā Vese***as aizsardzības jomā.

Priekšlikumā ierosinātas 20 Komisijas un dalībvalstu darbības, tostarp:
valsts un/vai reģionālo vakcinācijas plānu izstrāde un īstenošana līdz 2020. gadam, tostarp
mērķis – sasniegt vismaz 95 % pret masalām vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaru;

regulāru vakcinācijas statusa pārbaužu ieviešana un regulāras iespējas vakcinēties dažādos
dzīves posmos, piemēram, skolās un darba vietās;

– risinājumi vienotai vakcinācijas kartei, kuru var elektroniski kopīgot pāri robežām;
Eiropas vakcinācijas informācijas portāla izveide līdz 2019. gadam, lai nodrošinātu tiešsaistē
objektīvus, pārredzamus un atjauninātus pierādījumus par vakcīnu nekaitīgumu un to sniegtajiem
ieguvumiem;

vakcīnu trūkuma riska mazināšana, izveidojot virtuālu krātuvi – ES datu noliktava – ar
informāciju par vakcīnu krājumiem un vajadzībām pēc tām, lai veicinātu brīvprātīgu informācijas
apmaiņu par būtisku vakcīnu pieejamajiem krājumiem un trūkumu;

visu Vese***as aprūpes darbinieku apmācība, lai viņi spētu kompetenti veikt vakcināciju un
risināt ar vakcināciju saistītas svārstīgas nostājas jautājumu;

Vakcinācijas koalīcijas sasaukšana, lai pulcētu vienkopus Eiropas Vese***as aprūpes darbinieku
asociācijas, kā arī nozares attiecīgās studentu asociācijas nolūkā sniegt sabiedrībai precīzu
informāciju, apkarot mītus un apmainīties ar paraugpraksi;

Eiropas Informācijas apmaiņas sistēmas izveide, lai apkopotu zināšanas un izstrādātu
pamatnostādnes ES pamatvakcinācijas grafikam līdz 2020. gadam, norādot devas un vecumus, par
ko ES dalībvalstis vienojušās kā par kopīgiem visās dalībvalstīs;

– vakcinācijas partnerību un sadarbības stiprināšana ar starptautiskiem partneriem.

Pašreizējais stāvoklis: vakcinācijas iztrūkumi Eiropas Savienībā

Saskaņā ar jaunākajiem Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) apkopotajiem datiem vairākās ES un EEZ valstīs turpina pieaugt saslimstības gadījumi ar masalām. 12 mēnešu laikposmā no 2017. gada 1. marta līdz 2018. gada 28. februārim, izmantojot Eiropas uzraudzības sistēmu, tika ziņots par 14 813 saslimšanas gadījumiem ar masalām. Minētajā situācijā 86 % saslimušo no gadījumiem, kad vakcinācijas statuss bija zināms, nebija vakcinēti. Turklāt pēc ECDC aplēsēm vismaz 40 000 cilvēku katru gadu mirst no gripas, kas daļēji skaidrojams ar nepietiekamu iedzīvotāju vakcinēšanās īpatsvaru.
Turpmākie pasākumi

Komisijas priekšlikumu apspriedīs Padome nolūkā to pieņemt līdz 2018. gada beigām ar tūlītēju stāšanos spēkā. Pēc tam Komisija ik pēc 3 gadiem ziņos par šā ieteikuma īstenošanas gaitu. Turklāt Komisija arī sagatavos ziņojumu “Uzticēšanās vakcīnām ES”, lai uzraudzītu nostāju pret vakcināciju procesa “ Vese***as stāvoklis ES” kontekstā.

Priekšvēsture

2017. gadā runā par stāvokli Savienībā Komisijas priekšsēdētājs Junkers teica: “Savienībā, kurā valda vienlīdzība, nevar būt otrās kategorijas pilsoņu.Ir nepieņemami, ka 2017. gadā bērni joprojām mirst no slimībām, kurām Eiropā jau sen vajadzēja būt izskaustām. (…) Nekādu “ja” un nekādu “bet”. (…)
Eiropā nedrīkst būt Nā*es gadījumu, kurus būtu bijis iespējams novērst.”

Komisijas ieteikumu par vakcīnregulējamām slimībām pamatā ir vairākas esošās ES rīcībpolitikas un projekti vakcinācijas jomā. Tie ietver Padomes 2009. gada Ieteikumu par vakcināciju pret sezonālo gripu, kopīgā iepirkuma nolīgumu, kas paredzēts Lēmumā (1082/2013/ES) par nopietniem pārrobežu
Vese***as apdraudējumiem, un vienotu rīcību vakcinācijas jomā, ko līdzfinansē no Vese***as programmas 2014.-2020. gadam līdzekļiem. Rīcība sāksies tuvākajos mēnešos, cita starpā risinot jautājumu par vilcināšanos vakcinēties.

Sekojiet mums tviterī: @EU_Health, @V_Andriukaitis #vaccineswork un #EUvaccines

COMMENTS

  • <cite class="fn">Svētavota Skolnieciņš</cite>

    Nesteidzīgi tuvojas jaunais 2021./2022. mācību gads. 1. septembris nav aiz kalniem. Par nelaimi, jaunā mācību gada sākumu aizēno Covid-19 pandēmija. Šīs vīruss mūsu Tēvzemē plosās kopš 2020. gada 13. marta. Paldies Dieviem, tagad mūsu valstī ir brīvi pieejamas vakcīnas, kas mums palīdzēs mazināt saslimstību ar Covid-19 vīrusu un ļaus mums atgriezties pie ierastās dzīves. Vakcinācijai var pieteikties elektroniski internet vietnē manavakcina.lv vai telefoniski, zvanot uz bezmaksas tālruni 8989. Būsim apzinīgi pilsoņi un vakcinēsimies! Mīlēsim un cienīsim mūsu Tēvzemi – Latviju. Būsim Latvijas Republikas patrioti ne tikai vārdos, bet arī darbos. Pasargāsim sevi, savus mīļos un tuvos no riebīgā Covid-19 vīrusa! Lūgsim visvarenos Sentēvu Dievus, lai Covid-19 vīruss taptu uzveikts! Lūgsim visvarenos Latvju Dievus, lai sirgstošie taptu dziedināti! Lūgsim Pērkonu – Debesu Tēvu, lai visu cienītais un visu godātais Pērkoņtēvs padzen no mūsu zemes ļauno Covid-19 vīrusu! Lūgsim likteņa Dievieti Laimu, lai visu cienītā un visu mīlētā Dieviete Laima attīra mūsu prātus no dusmām un aizvainojuma! Lūgsim nāves un dzīvības Dievieti Māru, lai visu cienītā un visu mīlētā Dieviete Māra pasargā mūs no pāragras nāves!
    Lai pērkonkrusts sargā Latviju! Lai Laimas skujiņa atvaira no mums nelaimes! Lai Laimas slotiņa aizslauka mūsu raizes, skumjas un bēdas! Lai Māras krusts dāvā mums ilgu mūžu! Lai Māras ūdeņi aizsargā mūs no ļaundariem! Lai Austas koks dāvā mūsu tautai viedumu!
    Svētīgi, Skolnieciņš no svētavota [Latvju Dievu priesteris]
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #Covid-19 #kovid-19 #koronavīruss #kroņvīruss #vakcinācija # drošība #veselība #KolektīvāImunitāte #plecupiepleca #bezvakcīnasnavuzvaras #LatvjuDievi #DievsPērkons #Pērkons #Pērkons–DebesuTēvs #Pērkoņtēvs #Laima #DievieteLaima #Māra #DievieteMāra #NāvesDieviete #DzīvībasDieviete #Māra–VeļuMāte #Māra–ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni #dievturi #ticība #rituāli #buršanās

  • <cite class="fn">Svētavota Skolnieciņš</cite>

    Lēnām un nesteidzīgi tuvojas rudens. Šī vasara bija karsta, saulaina un mierīga. Covid-19 sērga, šķiet, jau bija izgaisusi. Taču nevajag zaudēt modrību, jo nežēlīgais Covid-19 vīruss vel aizvien apdraud mūsu sabiedrību. Lai pārvarētu šo īpatnējo krīzi, mums ir jāpārvar savu personisko egoismu un lepnumu sabiedrības vārdā. Mums ir jāvakcinējas! Vakcinācija ir katra apzinīga pilsoņa pienākums. Būsim atbildīgi gan pret sevi, gan pret saviem tuvākajiem, gan pret savu dzimteni – Latviju. Izmantosim šo lielisko iespēju, kuru mums snieguši Sentēvu Dievi! Būsim pateicīgi Latvju Dieviem par atbalstu šajā krīzē! Vakcinācija ir Dievu dāvana mūsu tautai, tāpēc pieņemsim šo Dievu dāvanu ar lepnumu un drosmi. Neļausim viltīgajam Covid-19 vīrusam iznīcināt mūsu dzīves!
    Uzvilksim kaklā pērkonkrustu. Iedegsim uz galda 7 tumši zilas svecītes par godu visvarenajam sentēvu Dievam Pērkonam. Lūgsim visu cienīto un visu godāto Pērkonu – Debesu Tēvu. Lūgsim visvareno Pērkoņtēvu, lai Pērkoņtēvs dāvā mums savu svētību. Lūgsim Pērkoņtēvu, lai Pērkoņtēvs aizsargā mūsu valsti un tautu. Ziedosim uz svētakmeņa baltmaizes klaipu un kausu alus par godu visvarenajam Pērkonam – Debesu Tēvam. Pērkoņtēvs ar prieku uzklausīs mūsu lūgšanas un dāvās savu svētību ikvienam, kas viņam tic.
    Svētīgi, Skolnieciņš no svētavota [Latvju Dievu priesteris]
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    P.S. Visus pagāniskos rituālus ir jāveic savā privātīpašumā, ievērojot visus ugunsdrošības noteikumus. Svētakmeni ziedojumiem var novietot savā privātmežā vai savā dārzā. Kā svētakmeni izmanto jebkuru plakanu akmeni. Ziedojot baltmaizes klaipu sentēvu Dievam Pērkonam, uz svētakmeņa ar sāli zīmē pērkonkrustu (pietiks ar dažām tējkarotēm sāls). Blakus noliek baltmaizes klaipu un alus kausu, kā arī degošu svecīti trauciņā (derēs jebkura kapu svece bez krustiem vai jebkāda cita veida zīmējuma vai arī svece lukturītī). Alus kausu nākamajā dienā savāc (to var arī turpmāk izmantot mājsaimniecībā), bet alu izlej blakus svētakmenim. Sveci trauciņā, kad tā izdeg, savāc un izmet savā privātajā miskastē. Rituāla veikšanas laikā ir vēlams skaitīt pagāniskās lūgšanas par godu Pērkonam – Debesu Tēvam.
    #Covid-19 #kovid-19 #koronavīruss #kroņvīruss #vakcinācija # drošība #veselība #KolektīvāImunitāte #plecupiepleca #bezvakcīnasnavuzvaras #LatvjuDievi #DievsPērkons #Pērkons #Pērkons–DebesuTēvs #Pērkoņtēvs #Laima #DievieteLaima #Māra #DievieteMāra #NāvesDieviete #DzīvībasDieviete #Māra–VeļuMāte #Māra–ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni #dievturi #ticība #rituāli #buršanās

  • <cite class="fn">Svētavota Skolnieciņš</cite>

    Ir pagājis teju pusotrs gads kopš Covid-19 vīruss ir pārņēmis mūsu valsti. Karstā un saulainā vasara ir aizvadīta ar salīdzinoši zemu saslimstību, taču tuvojas rudens. Līdz ar rudens iestāšanos kāps arī saslimstība ar neganto Covid-19 vīrusu. Naidnieks nekur nav izgaisis, Covid-19 vīruss arī pašlaik mūs apdraud. Vienīgais risinājums, kā apturēt šo nelūgto naidnieku, ir vakcinēšanās pret Covid-19 vīrusu (avots: youtu.be/4Wg4Xn-Ke4g [Divi miljoni iemeslu vakcinēties – YouTube]). Vakcīnas ir spējīgas glābt daudz dzīvību. Vakcīnas ir spējīgas apstādināt Covid-19 sērgas izraisīto ekonomisko krīzi. Nepadosimies panikai, bet saglabāsim sirdī mieru. Uzvilksim kaklā dzintara krelles. Iedegsim uz galda 7 tumši dzeltenas svecītes. Lūgsim visu cienīto un visu mīlēto Dievieti Laimu, lai Dieviete Laima dāvā mums sirdsmieru, laimi un prieku! Aizlūgsim visvareno likteņa Dievieti Laimu pār mūsu mīļoto Latviju! Lūgsim Dievietes Laimas svētību sev un savai dzimtai! Ziedosim uz svētakmeņa medus rausi un glāzi balzama par godu visvarenajai Dievietei Laimai. Dieviete Laima ar prieku uzklausīs mūsu lūgšanas un dāvās savu svētību ikvienam, kas viņai tic.
    Svētīgi, Skolnieciņš no svētavota [Latvju Dievu priesteris]
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    P.S. Visus pagāniskos rituālus ir jāveic savā privātīpašumā, ievērojot visus ugunsdrošības noteikumus. Svētakmeni ziedojumiem var novietot savā privātmežā vai savā dārzā. Kā svētakmeni izmanto jebkuru plakanu akmeni. Ziedojot medus rausi sentēvu Dievietei Laimai, uz svētakmeņa ar sāli zīmē Laimas slotiņu un blakām zīmē Laimas skujiņu (pietiks ar dažām tējkarotēm sāls). Blakus noliek medus rausi un glāzi balzama (izvēlas tādu glāzi, kas stabili un droši var stāvēt ārā), kā arī degošu svecīti trauciņā (derēs jebkura kapu svece bez krustiem vai jebkāda cita veida zīmējuma vai arī svece lukturītī). Balzama glāzi nākamajā dienā savāc (to var arī turpmāk izmantot mājsaimniecībā), bet balzamu izlej blakus svētakmenim. Sveci trauciņā, kad tā izdeg, savāc un izmet savā privātajā miskastē. Rituāla veikšanas laikā ir vēlams skaitīt pagāniskās lūgšanas par godu Dievietei Laimai. Ziedojumam izvēlas jebkuru balzamu, kas pašam garšo. Var arī ziedot kādu citu alkoholisku dzērienu.
    #Covid-19 #kovid-19 #koronavīruss #kroņvīruss #vakcinācija # drošība #veselība #KolektīvāImunitāte #plecupiepleca #bezvakcīnasnavuzvaras #LatvjuDievi #DievsPērkons #Pērkons #Pērkons–DebesuTēvs #Pērkoņtēvs #Laima #DievieteLaima #Māra #DievieteMāra #NāvesDieviete #DzīvībasDieviete #Māra–VeļuMāte #Māra–ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni #dievturi #ticība #rituāli #buršanās

Leave a Comment