Veselīgs uzturs ēdienkarte: pamatprincipi, produkti un padomi kā to ievērot

 Ēd klusā un mierīgā gaisotnē

Tavs organisms nespēj kārtīgi sagremot uzturu, ja maltītes laikā tu esi satraukts vai aktīvi piedalies diskusijā. Ēd klusumā. Tava gremošanas sistēma funkcionēs daudz labāk.

 Neēd, ja esi  garīgi un fiziski savārdzis, noguris

Neēd, ja esi saaukstējies, bēdīgs vai dusmīgs, vai atrodies stresā. Nemeklē mierinājumu ēdienā, jo tas nenovērš pamatcēloni, bet gan piesārņo tevi.

 Fermenti

Fermenti ir nedzīvi augstmolekulārie savienojumi, kuri sašķeļ nedzīvos audus. Kā tikai audos nav enerģijas, fermenti iznīcina mirušos audus. Dara to automātiski pēc programmas. Tie meklē novājinātās šūnas un izšķaida tās. Svaigam termiski  neapstrādātam produktam ir savi fermenti, kuņģa sulas iedarbībā tie atbrīvojas un izdara savu darbu. Ja šādu fermentu nav (nedzīvs uzturs), organisms ir spiests izmantot savus fermentus, tāpēc lieto dzīvu, tas ir termiski neapstrādātu barību – diedzētus graudus, svaigus dārzeņus, augļus, riekstus, sēkliņas, kas satur ļoti daudz vērtīgu fermentu.

Ēdiena gatavošanas procesā tiek iznīcināti daudzi vitamīni un mikroelementi, turklāt karstumā iet bojā visi dzīvie fermenti.  Dzīvi produkti ir pilni ar fermentiem. Tie ir būtiski nepieciešami visās ķīmiskajās reakcijās.

Tie sadala tavu uzturu sīkākās daļiņās. Fermenti organismā ir kā ‘’strādnieki’’, piemēram, noārda gaļu līdz aminoskābēm. Jā jūs gribat izskatīties par 15 gadiem jaunāki, ēdiet tikai termiski neapstrādātu uzturu, par 10 gadiem – atsakieties no gaļas, par 5 gadiem – lietojiet dalīto uzturu (savstarpēji savienojamus produktus), bet ja jūs gribat uzturēt organismu darba kārtībā, tad jums derēs kompromisa variants – uz vienu porciju vārīta uztura – trīs porcijas termiski neapstrādāta augu valsts produktu.

Lasi arī: Pilnvērtīga uztura ēdienkarte vienai nedēļai – smelieties idejas!

Pie 600C temperatūras fermenti aiziet bojā. Kuņģa sula  neko nepārstrādā. Tās iedarbībā tikai šūnu ribosomās atrodošais fermentu maisiņš pārplīst un fermenti tiek atbrīvoti, lai veiktu barības pārstrādi. Tas ir ļoti svarīgi, jo ja fermentu pārtikā nav, organismam barība jāpārstrādā ar saviem aizkuņģa dziedzera izstrādātajiem fermentiem. Savukārt, ja šo fermentu nepietiek, paliek pāri liels daudzums neapstrādātas, neasimilētas un neapgūtas pārtikas paliekas, kas tālāk zarnās veicina pūšanas procesus, veidojas kancerogēnas vielas. Sanāk tā, ka neapgūtā barība apēd to, kurš šo barību nepārstrādā.

Tāpēc vienā reizē jāēd maz, jo kuņģī ietilpst vidēji tikai 300 – 350g ēdiena. Fermentu trūkuma simptomi ir galvassāpes, aizcietējumi, nogurums, gāzu veidošanās vēderā, paātrināta sirdsdarbība, svara palielināšanās, kuņģa un zarnu problēmas, kā arī paātrināta novecošanās.

 Nepārēdies

Lai cik garšīgs un rūpīgi gatavots ēdiens, tam var būt pilnīgi pretēja iedarbība, ja tu pārēdīsies. Ēd vienā reizē tik daudz, cik ietilpst tavās kopā saliktās roku plaukstās. Kas notiek, kad saēdās daudz un ļoti dažādu produktu? Jo mazāk sarežģīts ir barības sajaukums, jo vienkāršāki ir ēdieni, jo efektīvāka ir gremošana. Ja, piemēram, viesībās daudz saēdamies, viss liekais, ko organisms vairs nespēj pārstrādāt, jo trūkst fermentu, sāk pūt un rūgt, asinīs nokļūst daudz nesagremotu barības vielu. As**is kļūst biezas, viskozas.

Tādās asinīs eritrocīti salīp kopā, bet tie ir skābekļa un barības vielu transportētāji organismā. Salipušie eritrocīti nevar iekļūt vismazākajos kapilāros. Un  šūnas ir skābekļa badā. Pirmās cietējas ir galvas smadzeņu šūnas, jo bez skābekļa nevar ražot enerģiju. Tāpēc pārēdušies jūtamies miegaini un apātiski. Tikai 5%no uztura nonāk asinīs, viss pārējais zarnu traktā veido pūstoši rūgstošu masu.

Šo procesu rezultātā veidojas indes: indols, skatols, merkaptāns, kas bojā aizkuņģa dziedzeri. Jūtamies noguruši un sāp galva. As**svadi noveco – to sieniņās veidojas plaisas, kur aizķeras lipīgais zema līmeņa holesterīns. Jo mazāk ēdīsim , jo labāk strādās fermenti. Jo labāk strādās fermenti, jo vairāk aminoskābju tiks uzsūkts. Jo vairāk aminoskābju nonāks asinīs, jo mazāk cilvēks gribēs ēst. Tā izveidojas noslēgtais aplis.

 

Veselīgs uzturs ēdienkarte:  Izvairies ēst pārāk daudz dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas

Kā galveno olbaltumvielu avotu izmanto riekstus un sēkliņas ( arī visos augu valsts produktos ir olbaltumvielas), vasarā ēd zaļos lapu salātus. Vai zināji, ka diedzētie graudi ir daudz lētāks un veselīgāks olbaltumvielu avots nekā gaļa. Pārstrādājot gaļu organisms tērē daudz C vitamīna un kalcija. Neēd gaļu katru dienu. Gaļa nelabvēlīgi ietekmēs tavu veselību.

Palielināsies skābju un toksīnu līmeni asinīs, kas tērēs tavu kalciju. Pārpūlēs nieres un aknas. Veicinās nierakmeņu veidošanos. Pārmērīga gaļas lietošana var izraisīt aknu Sli**bas, iekšējo reproduktīvo orgānu vēzi, artrītu un osteoporozi. Ja tomēr nespēj atteikties no sarkanās gaļas, kombinē to ar dārzeņiem un lapu salātiem, bet ne ar maizi, makaroniem un kartupeļiem. Atceries par tādu vērtīgu olbaltumvielu avotiem, kā spirulīna, zilzaļās jūras aļģes un bišu maize.

No šiem produktiem organisms spēj asimilēt virs 85% olbaltuma, bet no gaļas, ja tā tiek gatavota temperatūrā augstāka par 2000 C – tikai 20%. Turklāt šie produkti satur arī vērtīgas minerālvielas, beta karotīnu un neaizvietojamās aminoskābes.

Veselīgs uzturs ēdienkarte: Pareizi kombinē produktus

Neēd kopā gaļu ar maizi, makaroniem un kartupeļiem. Gaļa veido skābas gremošanas sulas un gremojas lēni. Maize, makaroni un kartupeļi veidosārmainas sulas, gremojas ātri un tiem nepieciešami citādi fermenti nekā gaļai. Ja tu šos produktus ēd kopā, dažādie fermenti un gremošanas sulas tavā kuņģī ‘’karo’’ savā starpā, līdz neitralizē cits citu, rezultātā uzturs nav labi sagremots.

Tas pūst zarnās, veidojot gāzes un atraugas. Pie tam parādās vēdersāpes un enerģijas izsīkums, jo uzturvielas nav sagremotas un asimilētas. Gan gaļu, gan maizi, kartupeļus un makaronus var ēst kopā ar dārzeņiem un lapu salātiem.

 Maltītes beigās neēd augļus

Augļi ir visātrāk sagremojamie produkti un to sagremošanai nepieciešami pavisam citādi fermenti, nekā iepriekš minētiem produktiem, tāpēc augļus vienmēr ēd atsevišķi vismaz 30 minūtes pēc citu grupu produktu uzņemšanas. Piemēram, pēc vistas gaļas ēšanas apēstais ābols drīz vien sāks kuņģī rūgt un veidosies gāzes.

Veselīgs uzturs ēdienkarte: Neveselīgi produkti

Veselīgs uzturs ēdienkarte: Centies nelietot šādus produktus

Kūpināta, vārēta desa. –  Satur kancerogēnas vielas. Kūpināšanas procesā veidojas liels daudzums nitrītu. Tie darbojas graujoši uz imunitāti. Visus produktus, kas satur nātrija glutomātu (E-621) nedrīkst lietot.

Majonēze plastikāta maisiņos

Etiķis izvelk no plastikāta plēves dioksīdu, kas ir kancerogēns.

Kūpināts siers. Kausēts siers

Organismā praktiski nepārstrādājas, kā arī satur nitrītus.

Sausie buljona kubiki, ātri pagatavojamās sausās zupas vai garšvielas, kas satur mononātrija glutomātu

Tas ir garšas pastiprinātājs. Nomāc sāta sajūtu. Veicina neirodeģeneratīvas izmaiņas organismā. Sevišķi nav ieteicams bērnu uzturā.

Zivju ikri, mazsālītās siļķes

Ikri var būt tikai ļoti sālīti vai sasaldēti, siļķes tikai ļoti sālītas. Ne eļļā, ne vīnā šie produkti neuzglabājas. Ir izmantots urotropīns un citronskābe (vai kāds cits nosaukums). Skābā vidē iznākums ir tikai viens – formaldehīds (veidojas spēcīga šūnu inde formalīns ar ko konservē līķus). Piemēram, Kamčatkā, kur ikrus iegūst, tos ēd tikai saldētus.

Krabju nūjiņas

Faktiski tā ir krabju esence sajaukta ar soju.

Konservētie zaļie zirnīši un kukurūza

Izņemot bioloģiskajās saimniecībās audzētos, visticamāk ka tie būs GMO produkti. Lai nepārgatavotos un iegūtu vajadzīgo izskatu (nesačokurotos) tiek veikta gēnu modifikācija.

Marinēti produkti

Satur etiķi, kas bojā nieres, sarkanos As**sķermenīšus. Etiķis iebalzamē. Neaug jaunas šūnas. Ātrāk novecojam.

Čipsi

Satur vielas, kas kaitīgi iedarbojas uz nervu šūnām un ne tikai.

Saldās kukurūzas pārslas

Satur kādu no cukura aizvietotājiem, piemēram, ciklamātu, jo cukurs 1400C temperatūrā, apstrādājot kukurūzas pārslas, deg.

Lasi arī: Pilnvērtīga uztura ēdienkarte vienai nedēļai – smelieties idejas!

Saldās bulciņas

Pēc iespējas mazāk. Baltmaizē nav rupjos šķiedrvielu un organisms nesignalizē par sāta sajūtu. Cukurs kopā ar  raugu garantē sēnīšu  klātbūtni organismā.

Piena produkti, kuri uzglabājas ilgāk par divām nedēļām

Lai to panāktu iespējams ir izmantots antiseptisks iepakojums, pievienots kāds antibiotiķis vai baktērijas-antagonisti, kas spēj producēt pretmikrobu vielas un fermentus, kas nomāc biotu. Ja, piemēram, ja ievietosiet svaigā, dzīvā piena skābproduktā sasmalcinātas ogas vai augļus – notiks sarecēšana, noslāņošanās, rūgšana utt. Lai tas nenotiktu, ir jāpievieno irdinātāji, antioksidanti, stabilizatori. Nav variantu.

Džemi un želejas, kuros peld pēc izskata gandrīz dzīvas ogas

Ar cukuru vien nepietiek. Izmantoti ļoti spēcīgi pārtikas antioksidanti. Nav variantu.

Melnā tēja, šķīstošā kafija, gāzētie saldinātie dzērieni. Sulas tetrapakās

Mūs saskābina un atņem kalciju. Šķīstošā kafija pārveido hormonālos taukus (sevišķi neieteicama vīriešiem). Melnā un zaļā tēja aplieta ar karstu ūdeni, nedrīkst ievilkties ilgāk par 30 sekundēm, jo sāk veidoties kaitīgas vielas.

Tējas sēne

Faktiski tas ir pelējums, kas attīstās zarnās tālāk.

Margarīns

Tas izjauc vielmaiņas procesu šūnās, jo organisms cietos augu taukus nespēj asimilēt. Katras šūnas membrāna sastāv no 3 slāņiem. Vidējais ir olbaltuma slānis, malējie slāņi sastāv no fosfolipīdiem. Ražošanas procesā tiek stipri izmainīta margarīna molekulas konfigurācija. Izmainītās molekulas iekārtojoties starp pārējām šūnu membrānas molekulām fosfolipīdu slānī, tādējādi šajās vietās tiek bloķēta šūnu caurlaidība un šūnās nevar iekļūt vajadzīgās barības vielas. Pieaug risks saslimstībai ar vēzi, diabētu, aptaukošanos). Te jāpieskaita arī sviests ar tauku saturu zemāku par 82%. Parastā veidā nevar iegūt šādu sviestu. To var panākt tikai ar hidrolizāciju. Kāpēc jāēd trans taukskābes? Ēdiet normālu sviestu, bet mazāk.

 

Veselīgs uzturs ēdienkarte: Par eļlām

Cepšanai jāizmānto rafinētās eļļas. Tās var būt visdažādākās, lai tikai neveidotu piegaršas. Ēšanai jālieto tikai nerafinētās eļļas. Tām jābūt pirmā spieduma, nedozodorētām, ar auksto metodi iegūtām. Augu eļļās nav holesterīna. Palmu un kokosriekstu eļļas veido nešķīstošus pleķus asinīs, kas krasi pazemina As**s kvalitāti. To labi var redzēt tumšā redzeslauka mikroskopā.

Tā kā šīs eļļas ir lētas, diemžēl tās plaši izmanto pārtikas rūpniecībā, maskējot ar nosaukumu ‘’augu eļļa’’, tāpēc derētu zināt, kas tās par eļļām. Palmu un kokosriekstu eļļa ir samērā cieta (augsta kušanas temperatūra). Tāpēc, piemēram, konditorijas izstrādājumiem un ne tikai (tortes, konfektes, margarīns utt.) ir ērti veidot dažādas formas.

 

Veselīgs uzturs ēdienkarte: Samazini vārāmā sāls patēriņu

Ja ir paaugstināts As**sspiediens vai kāda sirdsSli**ba, atsakies no tā vispār. Sāls aiztur šķidrumu organismā, atņem kalciju organismam un agresīvi iedarbojas uz gremošanas orgānu gļotādām.

Vārāmā sālī ir tikai divi mikroelementi, hlors un nātrijs. Turpretī jūras sālī to ir 64 un tie visi ir nepieciešami cilvēka organismam. Tādi dārzeņi kā ķiploki, sīpoli,  mārrutki, rutki lieliski papildina visas dabisko sāļu kombinācijas un var aizvietot vārāmo sāli.

 

Veselīgs uzturs ēdienkarte: Lieto vismaz 5 no pret parazitārā uztura produktiem:

Tie ir ķiploki, sīpoli, citroni un ķirbju, ķimeņu, diļļu sēklas. Sarkanie čili pipari, priežu skujas, priežu pumpuri pavasarī, rūgt vielas (vērmeles), alveja, kanēlis, krustnagliņas, kurkuma, mārrutki, sinepes, lauru lapas, dilles, selerijas, organiskās skābes saturošas ogas (jāņogas, mellenes, upenes, dzērvenes utt.) Šie visi produkti nepatīk vīrusiem, baktērijām, sēnītēm un tārpiem.

maija.ucoz.lv

Leave a Comment