Vienkāršs vingrinājums, kas efektīvi trenē uzmanības noturēšanu

Nesen amerikāņu pasniedzēji kādā no universitātēm, pētot studentus, secināja – viņi žēlojas, ka fiziski nespēj izlasīt vairāk nekā piecas lappuses pēc kārtas – sāk griezties galva, kļūst slikta dūša…

Atšķirībā no saviem priekšgājējiem, kas auga bez Facebook, Instagram un Twitter, mūsdienu studenti ir pieraduši, ka uzmanība jāpārslēdz ik pēc 3-5 minūtēm un jebkura koncentrēšanās viņiem ir neierasta, tādēļ rada nogurumu un pārslodzi.

Pētījumā, kas tika veikts Kalifornijas Domingezhillas universitātē (California State University-Domingez Hills), izvirzīja hipotēzi, ka vidēji studenti nespēj koncentrēties uz vienu uzdevumu pat 15 minūtes – jau pēc 5-10 minūtēm viņi novēršas uz telefona īsziņām vai kādiem no sociālajiem tīkliem. Desmitgadīgs amerikāņu bērns savu statusu sociālajos tīklos pārbauda vidēji ik pēc 7 minūtēm.

Šis vingrinājums nepadarīs jūs par izcilniekiem meditācijā, bet palīdzēs kļūt vērīgākiem, noturēt uzmanību ikdienas dzīvē – mājās, darbā, attiecībās. Vingrinājums prasa vien piecas minūtes.

Koncentrējieties uz to, kas ir jūsu priekšā

Apsēdieties atslābināti ar taisnu muguru: rokas guļ uz kājām, pleci nolaisti, skatiens uz priekšu, it kā uz no acīm vestu pavediens. Nolieciet savā priekšā jebkādu priekšmetu, uz kuru fokusēt uzmanību. Jūs vienkārši skatāties uz to, nenovēršoties.

Ļoti drīz jūs pamanīsiet, ka jūsu domas – tostarp par šo objektu – novērš jūs no uzmanības koncentrēšanas. Tad atkal atgrieziet uzmanību pie tā, nevērtējot, neanalizējot. Jūs vienkārši fokusējat savu uzmanību.

Tagad nedaudz palieliniet fokusēšanās laukumu. Atļaujiet nokļūt tajā ne tikai izvēlētajam priekšmetam, bet arī tā apkārtnei.

Un tad atkal koncentrējieties tikai uz objektu.

Šo vingrinājumu trenējot, mūsu prāts uzreiz iemācās vairākas lietas:

* turpināt koncentrēties;

* pamanīt, kad uzmanība ir novērsta un atsaukt to;

* pēc paša vēlēšanās mainīt uzmanības koncentrēšanos uz kaut ko.

 

Avots:

30-interesanti-fakti-2-7

 

Leave a Comment