Viss par zilumiem, no kā tie rodas?

Kas ir zilums?

Zilums (vai, medicīnas valodā sakot, hematoma) – ierobežota As**s sakrāšanās slēgtajos savainojumos, kad As**is no mazajiem As**svadiem ieplūst piegulošajos mīkstajos audos. Laika gaitā hematoma maina savu krāsu (kā sekas hemoglobīna sabrukšanai asinīs) un iziet cauri stadijām no sarkanā līdz gaiši dzeltenam, caur lillā, purpura, zilu līdz dzelteni-zaļam.

Tātad, zilumu uzrašanās pēc traumām, pavisam skaidri un saprotami. Šajā gadījumā var nedaudz bēdāties un izdomāt, kāds apģērbs palīdzēs noslēpt nesmukos plankumus vislabāk. Bet pavisam cita lieta, ja zilumi uzrodas pēkšņi, patstāvīgi. Šajā gadījumā ir vērts aizdomāties, jo tas var liecināt par nopietnām saslimšanām.

Zilumi bez iemesla

Ja uz ķermeņa pēkšņi sāk parādīties zili plankumi, vērts vērsties pie ārsta pēc konsultācijas.  Nav vērts celt paniku, tomēr arī vilkt laiku garumā nevajadzētu.  Tiksim skaidrībā kādēļ uzrodas un ar ko saistīti negaidītie zilumi.

  1. Iemesls: Paaugstināta As**svadu sienas caurlaidība

Tas kļūst iespējams, ja organismā trūkst C,K un P vitamīni, tad notiek kolagēna sintēzes traucējumi, kas atbild par As**svadu sienas izturību un elastību. Bieži šādas parādības blakus cēlonis ir cukura diabēts: As**svadi kļūst trausli, bet As**sizplūdumi- bieža parādība.

  1. Iemesls: Hormonāli traucējumi

Neatkarīgi no cukura diabēta, As**svadu patoloģijas iemesli var būt arī citas hormonālas nobīdes organismā.

  1. Iemesls: Aknu pataloģija, kas noved pie As**s sarecēšanas procesa traucējumiem

Aknas pārstāj izstrādāt normālā apjomā vielas, minētos As**s sarecēšanas faktorus, tādēļ lokālie As**s izplūdumi mīkstajos audos tiek uzskatīti par vienu no pirmajiem diagnozes kritērijiem. Zīmīgi, ka šādas “aknu” izcelsmes zilumi mēdz ilgi nepazust, sasniedz lielus izmērus, uzrasties var no jebkuras, pat vismaigākās  pieskaršanās.

  1. Iemesls: Ilgstoša antikoagulantu preparātu vai citu As**s šķidrinātāju lietošana

Pie tiem tiek uzskaitīti pret astmatiskie preparāti, antidepresanti, aspirīns, kurantīls u.c. Ir situācijas, kad As**s blīvums krietni paaugstinās , kas var novest pie trombu izveidošanās riska. Par cik šāds stāvoklis apdraud cilvēka dzīvību, antikoagulantu lietošana noteikti nepieciešama, pat neskatoties uz to, ka blakus efekti saistīti ar biežiem As**sizplūdumiem mīkstajos audos.

  1. Iemesls : Varikoze

Daudziem pazīstama kaite,  kurā tuvu ādai novietotie As**svadi  izsīkst un pavājinās, tādēļ jebkuras iekšējas traumas iedarbībā, tie ir spējīgi asiņot.

6.Iemesls : Vaskulīts, kam raksturīga paaugstināta As**svadu lūšana

Šeit vainīga imūnsistēma: tās izstrādātās antivielas spējīgas sagraut As**svadu sienas izturību, ar to pašu provocējot pēkšņos As**sizplūdumus.

  1. Iemesls: Pārlieku liela fiziskā slodze

Par cik iemeslu, kas izsauc pēkšņu hematomu uzrašanos ir pietiekami, tad adekvātai ārstēšanai nepieciešama nopietna diagnostika. Viennozīmīgi, vizīte pie pieredzējuša ārsta ir neizbēgama. Pašu spēkiem atbrīvoties no zilumiem var tikai tajos gadījumos, kad pavisam acīmredzama to traumatiskā izcelsme. Kādi tad ir paņēmieni  ātrākai hematomu novēršanai?

Tautas medicīnas receptes pret zilumiem

  • Uzreiz pēc traumas savainotajai vietai jāpieliek klāt ledus, tas sašaurinās As**svadus un As**sizplūdums apstāsies. Nākošajā dienā nāksies zilumam likt klāt sildošas kompreses, lai uzkrājušās As**is izsūktos.
  • Kāposta lapu var izrullēt ar mīklas rulli tās mīkstināšanai un pielikt klāt  slimajai vietai.
  • Vates vai marles tamponu, kas piesūcināts ar kliņģerīšu vai margrietiņu uzlējumu, labi likt klāt zilumiem .Mainīt tiklīdz nožuvis. Uzlējumu gatavo šādi: ēdamkaroti izžāvētu zālīšu apliet ar glāzi verdoša ūdens, ļaut ievilkties 20 minūtes un iztecināt caur sietiņu.
  • Labi smērēt zilumus ar augu eļļu maisījumu. Tam nepieciešami daži pilieni mirres, majorāna un kliņģerīšu eļļas.

Kā novērst zilumu uzrašanos

  • Pirmkārt, jācenšas nostiprināt As**svadu sienu, ko ļoti labi veicina vitamīnu lietošana . Protams, var nopirkt sabalansētus vitamīnu kompleksus aptiekā, taču neaizmirstiet ēst vairāk svaigus augļus, īpaši citrusaugļus, upeņu ogas un aronijas, mežrozīšu augļus un pētersīļu lapas.
  • Otrkārt, nepieciešams vairāk kustēties, pastaigāties svaigā gaisā, nodarboties ar sportu, veikt kontrastdušas, kas palīdzēs izvairīties no varikozās vēnu paplašināšanās un samazināt As**sizplūdumu risku.
  • Un, protams, nepieciešams periodiski veikt diagnosticējošus izmeklējumus, veikt aknu funkcijas analīzi, koaluagrammu un trombu testu. Īpaši svarīgi tas ir, ja zilumi jums uzrodas biežāk kā citiem cilvēkiem.

Avots: www.passion.ru

Leave a Comment