Zaļie aksesuāri interjerā

Dažādas telpas – atšķirīgi augi

Augi nav tikai skaisti paši par sevi – tie ir arī lieliski aksesuāri, kas palīdz radīt telpā noskaņu un piešķir tai izteiksmību un dekorativitāti. Tomēr katram augam ir savs raksturs un uzturēšanas prasības, ko vērts ņemt vērā, lai tie ar savu klātbūtni mūs priecētu ilgus gadus. Jebkurā gadījumā jādomā ne tikai par to, kas patīk un kas ne, bet arī par augu īpatnībām, tiem nepieciešamajiem augšanas apstākļiem. Augi, kam nav nepieciešama bieža laistīšana, labi jutīsies arī priekšnamā vai kādā tumšākā telpā.

Pirms augu izvēles vēlams arī painteresēties, cik viegli tos kopt, cik lieli tie augs, vai tie neizraisa alerģijas cilvēkiem un dzīvniekiem. Tāpat jāpadomā, kādos traukos telpaugi tiks stādīti, cik viegli un ērti tos būs pārstādīt un pārvietot, vai izvēlētie podi piestāvēs esošajam interjeram utt.

Gan skaisti, gan funkcionāli

Var, protams, turēt jau ierastus augus un priecāties par tiem tikai kā par augiem, bet iespējams tos izmantot arī netradicionālāk, piemēram, no vīteņaugiem izveidot zaļu aizkaru pie loga, uz galda virtuvē novietot vāzi ar vitamīnu pušķi, ko ikdienas maltītē arī nobaudīt.

“Zaļie augi, līdzīgi kā mājdzīvnieki, rada mājās omulību un saskari ar dabu. Interesantāko un dekoratīvāko efektu var panākt, ja ar augu palīdzību nodala dažādas telpas zonas. Pēdējos gados nopērkami speciāli šim nolūkam domāti statīvi, plaukti, pat īpašas augu kabatas (caurspīdīgi plastmasas maisiņi ar dzirdināšanas kabatām, kuros stāda augus), ko iespējams piekārt pie griestiem vai stiprināt pie sienas vai statīva,” stāsta dizainere Silvija Kaca. “Tikai jāņem vērā, ka jebkuram augam nepieciešams dabiskās gaismas avots, lai tas varētu pilnvērtīgi attīstīties.”

Atpūtai, aizsegam un zonēšanai

Ja platība ļauj, dzīvoklī vai mājā var izveidot ziemas dārzu vai vismaz nelielu zaļo stūrīti, kurā līdzās augiem novietot atpūtas krēslu ar kafijas galdiņu. Turklāt tam nav nepieciešams vesels mežs ar augiem – pietiks ar trim četriem dažāda izmēra augiem kašpo podos, ko novieto uz dažāda augstuma paliktņiem, statīviem, dažus augus var iekārt arī pie griestiem.

Ja skats aiz loga nav īpaši pievilcīgs, uz palodzes var novietot liela izmēra augus – palmiņas, fikusus, kas veidos savdabīgu zaļu sienu un samazinās nevēlamo kontrastu starp iekštelpu un ārtelpu. Tad aizkari nemaz nebūs nepieciešami.

Istabas augi lieliski noder arī dažādu funkcionālo zonu nodalīšanai. Šim nolūkam var izmantot gan atsevišķus liela izmēra augus dekoratīvos podos, gan augu grupas, kas kārtotas speciālās kastēs vai statīvos. Iespējams veidot arī zaļo augu sienas – atvērtos plauktos kārtojot neliela izmēra istab­augus podiņos. Īpaši efektīgi izskatās ziedoši augi.

Mitrās telpās – vannas istabās, pirts priekštelpās, pie baseina – ļoti dekoratīvi izskatās augi ar biezām lapām. Līdz ar zaļumiem šīs telpas iegūst papildu plašuma sajūtu, svaigumu un tādu kā dabiskās āra telpas klātbūtni.

Avots: 

aLA

Leave a Comment