Svešinieci grozā neliec! Ātrās palīdzības ABC, ja saindējies ar sēnēm

la31

Sēņošanas laiks ir pašā plaukumā, bet kā zināt, ko likt grozā un ko nē, un ko darīt, ja paķerta kāda indīgā sēne un apēsta…

Ikviens uzskata, ka viss sliktais var notikt ar kādu citu, nevis viņu pašu. Katrs zina, ka pie sarkanās gaismas nedrīkst šķērsot ielu, tomēr nereti to dara. Parasti viss ir labi, kamēr pēkšņi misējas un notriec auto. “Daudzi lasa sēnes, ko īsti nepazīst, cerot, ka nekas slikts nenotiks tāpat kā līdz šim. Taču, ja radušās kaut mazākās šaubas par to derīgumu, riskēt nevajadzētu,” brīdina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Slim**cas Toksikoloģijas un sepses kl**ikas ārsts Roberts Stašinskis.

Skandināvi sēņojot atpūšas, taču, iznākot no meža, savu guvumu atstāj, bet paši pērk veikalā pārbaudītu preci. Īpaši bieži ar sēnēm saindējas Krievijā un citās bijušajās padomju valstīs, kā arī Itālijā. Šogad mūsu valstī reģistrēts viens saindēšanās gadījums ar halucinogēnajām sēnēm, kas ievestas no ārzemēm, bet trim cilvēkiem radušās problēmas pēc parasto bisīšu ēšanas. Ja tās nav pareizi apstrādātas, ir indīgas un mēdz izraisīt nopietnus Vese***as traucējumus, pat nāvi.

Šķir nākamo lapu, lai uzzinātu kā sēņot droši, grozā ielikt pareizās sēnes, un ko darīt, ja nu tomēr sanācis paķert un apest kādu indīgo!

Leave a Comment