40 vērtīgākie pašmāju produkti, pēc kuriem no jums muks sirdsSli**bas, infekcijas un citas kaites

Pākšaugi Pupas, zirņi, lēcas ir izcils olbaltumvielu, balastvielu, B grupas vitamīnu un pat antioksidantu avots. Lieliski nodrošina sāta sajūtu, kā arī ilgtermiņā palīdz samazināt holesterīna līmeni.

Avenes Augsts balastvielu daudzums 6g/100g (dienas deva 35g), kā arī lielisks antioksidantu avots.

Tomāti Satur vienu no spēcīgākajiem antioksidantiem likopēnu.

Zivis Taimiņš, reņģes, siļķes, butes, karpas utt. Ieteicams lietot uzturā 1 – 3x nedēļā, priekšroku sniedzot tieši mazajām zivīm, piemēram, reņģēm. Jo mazāka zivs, jo mazāks piesārņojuma risks.

Dilles To sastāvā ir spēcīgas ēteriskās eļļas, kā arī augsts C vitamīna daudzums. Dilles veicina gremošanas procesus un novērš pastiprinātu gāzu veidošanos.

Mellenes To sastāvā ir gana daudz antocionīni, kas piešķir šo tik raksturīgo violeti apetelīgo toni un novērš brīvo radikāļu, radītos bojājumus šūnu līmeni, kas rodas neveselīga dzīvesveida, stresa, dažādu medikamentu un citu faktoru ietekmē.

Bišu produkti Ziedputekšņi, bišu maize, medus. Lielisks dabas veidots uztura bagātinātājs, kuru sastāvā esošie fermenti, neaizstājamās aminoskābes, minerālvielas un vitamīni būtiski uzlabo cilvēka pašsajūtu.

Meža sēnes Augu olbaltumvielu avots ar augstu balastvielu daudzumu. Lieliska alternatīva tik ierastajai gaļai.

Augu pumpuri Priežu, bērzu un citu augu pumpuri ir izcils spēka un vitamīnu lādiņš pavasarī.

Bērzu un kļavu sulas Bagātīgi satur kāliju, kas nepieciešams ogļhidrātu vielmaiņas procesiem un nervu impulsu pārvadei. Pavasarī lieliski papildina šķidruma, vitamīnu un minerālvielu rezerves organismā.

Ķiploki To sastāvā esošās ēteriskās eļļas, enzīmi, sēru saturoši savienojumi, kā arī citi enzimātisku reakciju rezultātā izveidojušies savienojumi spēj būtiski ietekmēt cilvēka veselību. Tiem piemīt antibakteriāla, kā arī antisklerotiska iedarbība. Tos plaši izmanto tautas medicīnā imunitātes stiprināšanai.

Lasi arī: Ja atrodi savu vecāku vai vecvecāku mājās šīs PSRS monētas, tad uzskati, ka esi tikpat kā laimējis loterijā!

Nezāles – gārsa, nātres u.c. Lielisks C vitamīna un dabas enerģijas avots!

Topinambūri jeb Jeruzalemes artišoki Bagātīgi satur šķīstošās balastvielas, kas pozitīvi ietekmē gremošanas traktu un kardiovaskulāro veselību.

Bietes 100g biešu satur aptuveni 40 kcal, C, B grupas vitamīnus, folskābi, fosforu, kāliju, magniju un bagātīgi arī dzelzi. Bietes ir lielisks antioksidantu avots. Toties biešu lapas, kas satur pat vairāk C vitamīna kā sakne ir izmantojamas gatavojot svaigos salātus.

Sīpoli, loki Sastāvā esošās ēteriskās eļļas, sēru saturošie savienojumi, fitoncīdi, C un B grupas vitamīni labvēlīgi ietekmē gan gremošanas trakta darbību, kā arī piemīt antibakteriāla ietekme. Plaši izmanto ārstniecībā.

Medījumu gaļa Brieža, aļņa, mežacūkas un citu medījumu gaļa ir lielisks neaizvietojamo olbaltumvielu avots, kas bagātīgi satur dzelzi, kā arī polinepiesātinātās taukskābes, kā, piemēram, omega 3. Tā ir liesa un viegli sagremojama.

Rudzu maize Augsts balastvielu daudzums vidēji 4g/100g, kā arī citas bioloģiski aktīvas vielas, kā, piemēram, lignāni, kas pozitīvi ietekmē gan sieviešu, gan vīriešu veselību

Kaņepes Pašmāju superaugs, jo to var realizēt 100% gan būvēt mājas no tām, gan lietot uzturā – kaņepju sēklas, kaņepju olbaltumvielu pulveris. kaņepju eļļa u.c. To sastāvā ir visas neaizvietojamās aminoskābes, kā arī augsts mono (omega9) un polinepiesātināto taukskābju (omega3 un 6) saturs, taukos šķīstšais vitamīns E un cita veida bioloģiski aktīvie savienojumi.

Lazdu rieksti Tikai 100 grami šo riekstu dienā pilnībā apmierina cilvēka organisma prasības pēc augstvērtīgām olbaltumvielām. To sastāvā ir arī ”labie tauki”, kas uzlabo holesterīna maiņu organismā. B grupas vitamīni, jods, mangāns, varš, dzelzs u.c. vērtīgi savienojumi.

Griķi Griķi reti kad izraisa kāda veida alerģiskas vai paaugstinātas jutības reakcijas organismā, tie ir vērtīgs B grupas vitamīnu un atsevišķu minerālvielu, kā magnija, vara avots.

Kefīrs, paniņas, jogurts Bez liekām piedevām (industriāli jau pievienotās garšas) ir lielisks labo probiotisko baktēriju avots. Vesels gremošanas trakts – vesels cilvēks.

Valrieksti Enerģētiski vieni no bagātākajiem riekstiem, kuru sastāvā ir augsts olbaltumvielu un polinepiesātināto taukskābju saturs.

Tēja Piparmētru, liepziedu, kumelīšu, salvijas un tā šo sarakstu varētu turpināt ilgi un gari. Šīs tējas nesatur kofeīnu. Tās visbiežāk lieto, lai stimulētu imunitāti un citādi uzlabotu pašsajūtu.

Skābētie produkti Skābēti gurķi, kāposti u.c. labs probiotisko baktēriju avots. Taču arī papildus sāls avots. Tāpēc ar mēru!

Smiltsērkšķi Antioksidantiem, B grupas, C, E vitamīniem, kā arī ar magniju, dzelzi, kalciju u.c. bioloģiski aktīviem savienojumiem bagāts produkts. Veicina organismu spēju atvairīt infekcijas, Sli**bas un citas nevēlamas izmaiņas organismā.

Žāvēti augļi Plūmes, āboli, cidonijas, aprikozes utt. ir minerālvielu bagātīgs koncentrāts. To sastāvā ir gana daudz, gan kālijs, kas nozīmīgs cilvēkiem ar augstu As**spiedienu, gan arī augsts dzelzs daudzums, kas būtiski veģetāriešiem, grūtniecēm u.c.

Ķimenes Viens no senākajiem garšaugiem, kura sastāvā esošās ēteriskās eļļas mazina vēdera pūšanos. Plaši izmanto kulinārijā, kā arī farmācijā. Valda uzskats. ka ķimenes veicina piena sekrēciju.

Mārrutki Labs C vitamīna un atsevišķu ēterisko eļļu avots uzturā aukstajā gada laikā. Veicina gremošanas procesus.

Lasi arī: Ja atrodi savu vecāku vai vecvecāku mājās šīs PSRS monētas, tad uzskati, ka esi tikpat kā laimējis loterijā!

Brūklenes Gardas ir gan pašas ogas, gan arī brūkleņu mētra. Lieliski noder pie saaukstēšanās.

Rāceņi, kolrābji, kāļi Ļoti laba alternatīva tik ierastajam kartupelim un garda uzkoda svaigajās dārzeņu platēs.

Zemenes Viens no gardākajiem balastvielu un dzelzs avotiem uzturā.

Kressalāti Iespējams izaudzēt arī ziemas periodā sev uz palodzes. Bagātīgi satur B grupas, C, K vitamīnus, fosforu, dzelzi, kāliju, magniju un sēra savienojumu fenilizotiocianātu. Uzlabo gremošanas procesus, kā arī piemīt izteikta antibakterāla iedarbība.

Pīlādži Spēcīgu antioksidantu avots. To sastāvā tokoferoli, karotenoīdi, dažādi fenoli, askorbīnskābe u.c. vērtīgi savienojumi, kas būtiski spēcina organismu.

Kāposti Baltie galviņkāposti, lapu kāposts ”kale”, ziedkāposti , briseles kāposti utt..

Lielisks balastvielu avots, kas veicinās sāta sajūtu, uzlabos gremošanas procesus, kā arī bagātīgs olbaltumvielu avots vidēji 1.5g/100g. Tautas medicīnā kāpostus lieto pret iekaisumu un tūsku.

Cidonijas Tās ir lielisks organisko skābju, pektīnvielu, fenolu, tanīnu un citu bioloģiski aktīvo savienojumu avots. Palīdz normalizēt holesterīna maiņu organismā, veicina gremošanas orgānu sistēmas darbību, kā arī novērš brīvo radikāļu radītos bojājumus šūnu līmenī.

Upenes Bagātīgi satur C vitamīnu un antioksidantu antocianīnu. 1 sauja vesela C vitamīna dienas deva. Saldējiet, blenderējiet, pievienojiet pie tējas.

Avots:

 

 

 

COMMENTS

Leave a Comment