7 pārsteidzošas pieredzes, kas parādīs, cik maz jūs zināt par sevi. Es par to pat neiedomājos

Jūs neesat tik uzmanīgs, kā jūs domājat.

Novērošana ir cilvēka vājā puse. Tas ir pierādīts ar vienkāršu eksperimentu. Aktieris piegāja pie gājēja, lai pajautātu ceļu. Kamēr garāmgājējs iedziļinājās skaidrojumos, starp sarunu biedriem staigāja strādnieki. Lielās durvis vairākas sekundes bloķēja aktieri un dalībnieku vienu no otra.

Tad aktieris tika nomainīts un garāmgājēja priekšā parādījās pavisam cits cilvēks – viņš atšķīrās no pirmā aktiera pēc izskata, bija cita auguma, citās drēbēs un runāja savādāk. Un kas? Lielākā daļa cilvēku nepamanīja atšķirību!

Tas, cik tev veiksies, ir atkarīgs no tava gribasspēka.

Ikviens zina par “Marshmallow Test” – kad bērni tiek lūgti palikt ar saldumiem istabā un neņemt tos. Daži bērni spēj pretoties kārdinājumam, bet citi nav pietiekami spēcīgi, lai pretotos saldumiem.

Līdzīgs eksperiments tika veikts ar pieaugušiem šī slavenā eksperimenta dalībniekiem, kuri tagad ir vecāki par 40 gadiem. Izrādījās, ka gribasspēka rādītāji šajā laikā nemainījās!

Zinātnieki gan uzsver, ka dažkārt tieši baudas noraidīšana kaitē konkrēta cilvēka būtībai. Gribasspēka trūkums nenozīmē intelekta nepietiekamu attīstību! Šādi cilvēki vienkārši ir emocionālāki, viņi ir lieliski ceļotāji un radošo profesiju cilvēki.

Jūs esat nežēlīgs pēc dabas.

Ja ir iespēja būt cietsirdīgam nesodīti, daudzi cilvēki to arī dara. Plašu publicitāti guvis eksperiments, kurā piedalījās Stenfordas universitātes studenti.

Ēkas pagrabs bija aprīkots kā cietums, un 24 studentu grupa tika sadalīta “ieslodzītajos” un “sargos”. Visi dalībnieki no abām grupām saņēma vienādu atalgojumu. Eksperimentam vajadzēja ilgt mēnesi.

Ieslodzītajiem tika iedots cietuma apģērbs un piešķirti numuri, noņemot vārdus. Apsargi bija ietērpti īstā cietumsargu formā, viņiem iedeva stekus un maskas. Viņiem bija viens uzdevums – bez spēka pielietošanas novērot “ieslodzītos”.

Otrajā dienā ieslodzītie sacēlās. Lai apturētu nemierus, kārtības sargi izmantoja ugunsdzēšamos aparātus. Drīz vien apsargi piespieda savus ieslodzītos gulēt kailiem uz betona, un dušu un tualetes izmantošana kļuva par privilēģiju.

Katrs trešais aizsargs izrādīja nežēlību! Eksperiments bija jāpārtrauc pirms grafika …

Autoritātes ietekme uzvar jūsu morāli.

Saņemot norādījumus no autoritatīvas personas, jūs nevarat adekvāti novērtēt, cik tie ir pareizi.

Jēlas universitātes eksperimentā “studentam” bija jāveic uzdevumi, un “skolotājam” viņš par katru kļūdu jāpārbauda un ar šoku jāsoda. Students bija aktieris un tikai izlikās, ka saņem elektriskās strāvas triecienu.

“Skolotājs” iegāja citā telpā, kur atradās ģenerators ar svirām, uz kurām bija rakstīts spriegums, proti, viņš apzinājās strāvas bīstamību studentam. Sākot no 15 V, “skolotājam” bija jāpalielina spriegums ar katru jaunu kļūdu un tā tālāk līdz 450 V. Kad runa bija par spēcīgāko sitienu, eksperimentētājs pieprasīja, lai “skolotājs” turpina izmantot pēdējo slēdzi.

Ja “skolotājam” radās šaubas, tad eksperimenta kurators lūdza eksperimentu turpināt, katru reizi sniedzot arvien spēcīgākus argumentus. Turklāt “skolotāji” apliecināja, ka “studentam” šāda stipruma strāvas izlādes ir pilnīgi drošas.

Lasi arī: Man šķita, ka šo daudzkrāsaino kūku pagatavot būs ļoti grūti. Bet patiesībā tas ir pavisam vienkārši!

Lasi arī: Nost ar nogurumu! Šie 8 slepenie produkti sniegs jums neticamu enerģijas lādiņu.

Rezultāti parādīja, ka lielākā daļa “skolotāju” (26 no 40) apzinīgi turpināja izmantot maksimālo spriegumu (450 V), līdz pētnieks deva rīkojumu beigt eksperimentu. Lai iepriecinātu autoritatīvu cilvēku, mēs esam spējīgi uz daudz ko.

Uzskati veido pasaules priekšstatu.

Katrs no mums realitāti pielāgo tam, kā viņš par to domāja.

Elektrotehnikas profesors Artūrs Elisons saviem studentiem nāca klajā ar interesantu pieredzi. Viņš palūdza cilvēku grupai paskatīties uz dzelzs ziedu vāzi uz galda. Kādā brīdī Artūrs izmantoja magnētu, lai paceltu vāzi no galda. Viņš stāstīja studentiem, ka kontrolē vāzi ar sava prāta spēku.

Daži cilvēki piekrita, ka ir redzējuši lidojošu vāzi, bet otra daļa pilnībā noraidīja faktu, ka vāze kustas. Atbilstoši saviem priekšstatiem par pasauli, katrs redz notiekošo savādāk.

Apsveriet šos interesantos novērojumus. Uzmanība ir ļoti svarīga īpašība, kas palīdzēs objektīvāk novērtēt pasauli. Lai zināšanas par šīm cilvēka domāšanas iezīmēm jums noder.

Pastāstiet saviem draugiem par šo apbrīnojamo rakstu!