8 frāzes, kuras nekad nevajag teikt savam bērnam! īpaši #6

pexels-photo-94338-1024x682

1.”Nedari man kaunu!” – bērns nedrīkst justies kā iespējamais apkaunojums. Bērns visdrīzāk sāks meklēt vainu sevī un sabiedrībā noslēgsies.

2.”Kad es biju tavā vecumā…” – nekad nesalīdzini bērnu ar sevi tajā vecumā, jūs esat dažādi cilvēki. Vecākiem ir jāatbalsta sava bērna unikalitāte nevis tā jāapspiež. Kā tu jūties, kad, piemēram, tava mamma tevi salīdzina ar sevi tajā vecumā?

3.”Kāpēc citi bērni var un tu nevari?” – bērni augot jau tā izjūt lielu sāncensību un nepieciešamību iekļauties vienaudžu starpā. Tā tu tikai panāksi, ka viņš jutīsies mazāk vērtīgs kā pārējie bērni un pārdzīvos. Labāk iedrošini viņu panākumiem un piedāvā kādu risinājumu.

4.”Ja neizēdīsi šķīvi, tad neizaugsi liels un vesels!” – bērnam ēdienu nedrīkst uzspiest, to pat apgalvos katrs ārsts. Ja bērns jūt sāta sajūtu, tātad viņš ir apēdis tik daudz cik viņa kuņģis tajā brīdī var uzņemt. Bērns grib izaugt liels un vesels, tāpēc visdrīzāk mēģinās apēst kaut kumosu vairāk, taču viņa Vese***ai tas nudien nenāks par labu.

Lasi vēl: Pētījums atklāj, no kā bērns gūst inteliģenci – noteikti tā arī domāji!

5.”Tu esi tieši tāds pats kā tavs tētis (vai mamma)!” – šo teikt ir īpaši nežēlīgi pret bērnu, jo bērnam nav jāuzņemas atbildība par to, ko dara viņa tēvs vai māte, kas ir pieauguši cilvēki. Ja ievēro kādas negatīvas iezīmes, ko var novērot vienā vai otrā vecākā, tātad šim vecākam būtu jāpiedomā, lai bērns konkrēto uzvedību neredzētu.

6.”Lai es nedzirdētu vairs nevienu pīkstienu no tevis!” – bērns pauž savu neapmierinātību kā prot. Ja tas tevi neapmierina, tad pārrunā ar savu bērnu kā viņam aktualizēt kādu savu problēmu tā, lai tas neizvestu tevi no pacietības. Komunikācija šeit ir galvenā. Nekad neliec savam bērnam justies tā, it kā viņa problēmas nebūtu nozīmīgas.

7.”Ja tu šo izdarīsi priekš manis, es mīlēšu tevi mūžam!” – bērnam ir jāzina, ka tava mīlestība ir beznosacījuma nevis, ka viņam tā ir jānopelna. Punkts.

Avots: lifehack.org

Leave a Comment