8 mīti, kuriem 1980. gados ticēja bērni. Ļoti interesanti!

Ar ko šis laika periods ir slavens PSRS? Ar šausmīgo Černobiļas ātomelektrostacijas avāriju, ar perestroiku, kad cilvēki sāka beidzot uzzināt, kas notiek arī ārpasaulē…

Vēl tajā laikā skolēnu starpā klīda visdažādākie mīti, kuriem svēti ticēja ne tikai bērni, bet arī pieaugušiem, tāpēc mēs piedāvājam Tev atsaukt atmiņā šos 80. gados tik populāros mītus un baumas, kurus, ja arī Tu esi piedzīvojis šo laiku, noteikti vēl atceries.

Šis raksts Tevi iepazīstinās ar 8 visizplatītākajiem tā laika mītiem. Mēģini atcerēties, vai arī Tu ticēji automobīlim par rubli vai žiletēm košļājamo gumiju iepakojumā?!

Automobīlis par rubli

1965. gadā PSRS tika izlaistas 60 tūkstoši jubilejas rubļu. Skolēnam viens rublis bija vesela bagātība, bet pie tā jaunie fantazētāji neapstājās.

80. gados bērni stāstīja vecākiem, ka jubilejas rublis tika izkalts no metāla, kuru jau izsenis vajāja japāņi un amerikāņi. Metāla nosaukums bija tik noslēpumains, ka neviens tā arī īsti to nezināja. Bet esot organizācija, kas par šādu rubli pretī dodot jaunu automobīli. Tikai organizācijas nosaukumu arī neviens nezināja…

Multfilma

Par šo, šķiet, dzirdējis ir teju katrs. Kad spēlētājs bija savācis nepieciešamo punktu skaitu (visbiežāk tie bija 1000 puntki) labi pazīstamajā spēlē “Nu, pagaidi!” vajadzēja uzrādīties multfilmai, kas pielīdzināma Disneja studijas multfilmām.

Kļūt par karatistu

PSRS laikos karatē bija aizliegts, bet, dažādu filmu iespaidā, sabiedrībā ļoti polulārs. Jebkurš zēns zināja slaveno karatē cīņas pozu un sapņoja ar rokām pārsist ķieģeļu kaudzi. Te arī radās mīts par to, ka šādas karatē spējas iespējams iegūt, ja regulāri smērē elkoni ar grafīta zīmuli.

Nosacījumi bija divi: zīmulim ir jābūt no ķīnas un tā grafīts ir jāiztērē pilnībā. Jaunieši bieži nokļuva Slim**cā ar roku un pirkstu lūzumiem.

NPB (ССД) un Slep**vas rotaļlietas

Šķiet, ka daudzus mītus izgudroja vecāki, lai no kaut kā pasargātu savus bērnus. Baumas vēstīja, ka Padomju savienībā apkārt braukāja melns autobuss (vai arī “Volga”), kurā ievilka bērnus un aizveda nezināmā virzienā. Atpazīt transportlīdzekli varēja pēc numurzīmē esošajiem burtiem NPB. Abriviatūra nozīmēja “Nā*e padomju bērniem!”

Tāpat klīda baumas par kaut kādām mistiskām lellēm, kuras bija atrodamas uz ielas. Ja kādu no tām lellēm atved mājās, tās kaut kādā veidā atdzīvojās, nogalinot ne tikai viņu saimniekus, bet pat ģimenes.

COMMENTS

Leave a Comment