1. Avenes
(Kā arī citas melnās un sarkanās ogas) satur skābes, un krāsojošus pigmentus, kas krāso zobu emalju.
2. Žāvēti augļi
Rozīnes un aprikozes var palikt starp zobiem, un zobu emalja tādā veidā ilgi paliek skābē. Tāpat šie produkti rada mehānisku kaitējumu zobiem.
3. Ananāss
Ja pārlieku daudz lieto ananāsu uzturā, zobi vienkārši sāk sairt. Tādu pašu efektu sniedz ananāsu sula. Iemesls – augsts skābuma līmenis.
4. Apelsīni
Tikai retais zin, ka mandarīni spēj ietekmēt zobu emalju, daudz spēcīgāk nekā zobu balinošie līdzekļi. Apelsīnu sula samazina emaljas izturību par 84%, izraisa zobu pūšanu un paaugstina kariesa veidošanos.
5. Marinēti produkti
Skābums (kā likums, etiķis) nepieciešams, lai marinētu produktus. Zobu ārsti apgalvo, ka lietojot marinētus produktus biežāk kā vienu reizi dienā palielina varbūtību, ka jums būs problēmas ar zobiem – 85%.
6. Salātu mērces
Dažādām salātu mērcēm sastāvs satur etiķi. Vai citrona sulu, kas nav ne mazāk bīstams zobu veselībai.
7. Sojas mērce
Sojas mērce krāso zobus ne mazāk kā kafija. Tā kā ar to arī ir jābūt uzmanīgiem.
8. Kečups un tomātu mērces
Visas mērces gatavotas uz tomātu pamata, kas krāso zobus – ne tikai dēļ sava košā pigmenta, bet arī augstā skābju satura.
Avots: www.passion.ru