Lielisks un vienkāršs pusdienu, brokastu vai pat vakariņu variants, kad nav daudz laika vai velēšanās ilgi gatavot. Tos var pagatavot arī no vakardienas pāri palikušajiem vārītajiem kartupeļiem
Vienkārši un garšīgi! Un ekonomiski! Kartupeļu pankūkas mīl gan pieaugušie, gan bērni. Pasniedz ar savu iecienīto mērci! Kartupeļu pankūkas (latviski arī sauktas par kartupeļkūkām vai kartupeļu plācenīšiem) ir tradicionāls ēdiens daudzās Eiropas valstīs, it īpaši Centrālajā un Austrumeiropā.
Kartupeļu pankūkas tiek saistītas ar vācu, poļu, lietuviešu, baltkrievu un ebreju virtuvi. Kartupeļu pankūkas Latvijā ir iecienīts ēdiens kopš laikiem, kad kartupeļi kļuva par plaši izplatītu kultūru Baltijā (18. gs.). Baltkrievijā tās sauc par “драники”, Polijā par “placki ziemniaczane”, bet ebreju virtuvē tās pazīstamas kā “latkes”, īpaši saistītas ar Hanuku. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.
Pagatavošanas metode:
Vāra kartupeļus, līdz tie ir gatavi sālītā ūdenī. Bet ka jau minēju, tos var pagatavot arī no iepriekš pāri palikušajiem kartupeļiem. Sīpolu sadaliet gaišās un tumšās daļās. Tas ir sīpola galvu un lociņus atsevišķi. Ja uz palodzes diedzējat lociņus, tad jāsaprot, ka apakšējā daļa te nederēs.
Smalki sakapā, gaišo daļu apcep augu eļļā. Nolejiet vārīšanas ūdeni, sasmalciniet kartupeļus, pievienojiet apceptos sīpolus un samaisiet. Ļaujiet atdzist. Tad pievieno 1 olu, miltus un atlikušo sīpolu. Visu kārtīgi samaisa. Darba virsmu pārkaisa ar miltiem, izklāj mīklu un veido desu. Sagrieziet desu 2 cm biezos gabaliņos. Kartupeļu pankūkas apcep nelielā eļļas daudzumā uz vidējas uguns no abām pusēm.
Lasi vēl: TOP 7 garšīgākie un maigākie korejiešu virtuves ēdieni
Klasiski kartupeļu pankūkas tiek pasniegtas ar skābo krējumu vai dzērveņu mērci. Var pievienot sālītu lasi, sēņu mērci vai pat ābolu biezeni, kā tas ir Vācijā un Polijā.
Ja vēlies bez glutēna recepti vai vegānu, tad milti tiek aizstāti ar rīsu vai griķu miltiem, olas aizvieto ar linsēklām vai citiem alternatīvām saistvielām. Viss ir tik vienkārši un ļoti ātri, bet tā garša….iesaku nedaudz apgrauzdēt, tad tā kļūs vēl izteiksmīgāka. Lai labi garšo!