Vai esat kādreiz pamanījuši, ka katlu un pannu vākiem bieži ir neliels caurums? Tas nav ražošanas defekts vai dizaina kaprīze. Patiesībā šis caurums veic vairākas svarīgas funkcijas, par kurām ikvienam būtu jāzina.
Tvaika kontrole
Pats pirmais iemesls caurumam vākā ir tas, ka tas ļauj izplūst tvaikam. Kad trauks sakarst, ūdens pārvēršas gāzē un rada spiedienu trauka iekšpusē. Bez cauruma tvaiks trāpītu vākam, izraisot tā grabēšanu, “lēkāšanu” vai pat nokrišanu. Caurums ļauj tvaikam pakāpeniski un droši izplūst.
Aizsardzība pret šķidruma “noplūdi”
Ja kādreiz esat gatavojis zupu vai makaronus, jūs zināt, kā šķidrums var pēkšņi “aizplūst” pāri malai. Caurums vākā samazina spiedienu iekšpusē un novērš vārīšanos “nekurienē”.
Drošāka uzglabāšana
Dažiem vākiem ir caurums, lai atdzesēšanas laikā neveidotos vakuums. Ievietojot karstu katlu ledusskapī, vāks bez cauruma var cieši “iesūkties”. Ar caurumu tas nenotiks.
Lasi vēl: Šis viens zieds var pasargāt dārzu no laputīm
Vāka caurums ir maza detaļa, kas nodrošina lielu ērtību: sākot no pārvārīšanās novēršanas līdz drošai pārtikas uzglabāšanai. Tāpēc nākamreiz, kad gatavojat boršču vai plovu, atcerieties, ka dažreiz viens mazs caurums glābj visu procesu.