Ar vilcienu nokļūt mājup pēc svētku salūta vēlējās arī Rīgas mikrorajonu iedzīvotāji

AS “Pasažieru vilciens” pēc valsts svētku salūta piedzīvoja negaidīti lielu pasažieru pieplūdumu, kas atkārtoti apliecina, ka vilciens ir neaizstājams transporta veids liela cilvēku daudzuma pārvadāšanai gan ikdienā, gan arī vērienīgu pasākumu ietvaros.

Pēdējos gados pēc svētku uguņošanas 18. novembrī “Pasažieru vilciena” pakalpojumus izmantojuši ap 1500 – 3000 pasažieru. Ņemot vērā vērienīgos valsts simtgades svinību plānus, šogad “Pasažieru vilciens” bija gatavs apkalpot uz pusi lielāku pasažieru skaitu, bija nodrošināta iespēja komfortabli nokļūt mājās gandrīz 6000 pasažieru. Ierasto 35 vagonu vietā 18. novembra vakara reisos tika norīkoti 62 vagoni.

Tā kā satiksme, tai skaitā sabiedriskā transporta kustība, bija paralizēta pat vairākas stundas pēc salūta, pieļaujam, ka vilciens šajā brīdī bija vienīgais transports, kas spēja svētku apmeklētājus izvest no Rīgas centra. Tādēļ to izvēlējās ne tikai pasažieri, kuriem bija jānokļūst ārpus Rīgas, bet arī tie Rīgas iedzīvotāji, kuri mājup ilgstoši nevarēja nokļūt ne ar “Rīgas satiksmes” transportu, ne privātajām automašīnām. Svētku apmeklētāji izmantoja iespēju nokļūt uz galvaspilsētas mikrorajoniem ar vilcienu. Pēc plkst. 18:00 iegādāto biļešu skaits no Rīgas visos maršrutos ir pieaudzis par 121% salīdzinājumā ar 2017. gada 18. novembra vakaru. Turklāt šogad no Rīgas par 139% vairāk ir iegādātas biļetes tieši braucieniem A zonā (Rīgas robežās). Pēc mūsu aprēķiniem uz vilcieniem pēc salūta bija nolēmuši doties vairāk nekā 10 000 cilvēku, un šādu pasažieru pieplūdumu patiešām nebijām paredzējuši.

Jāuzsver, ka “Pasažieru vilciens” ir transporta pakalpojuma sniedzējs, tas nav ticis iesaistīts svētku norises plānošanā, svētku apmeklētāju plūsmas koordinēšanā vai drošības jautājumu risināšanā. “Pasažieru vilciens” pilda valsts pasūtījumu, tai skaitā reisi tiek plānoti, saskaņoti un izpildīti pēc pieprasījuma, bet īpaši reisi tiek norīkoti pēc konkrēta pasākuma organizatora lūguma. Tā kā šajā reizē svētku organizators nelūdza nodrošināt papildu kapacitāti vilcieniem, pēc “Pasažieru vilciena” iniciatīvas tika nolemts visiem 18. novembra vakarā paredzētajiem regulārajiem vilcieniem pievienot papildu vagonus lielākai to ietilpībai, kā arī mainīt vilciena Rīga–Sigulda atiešanas laiku, lai pēc svētku salūta nodrošinātu nokļūšanu mājup iedzīvotājiem šajā virzienā. Šie lēmumi tika pieņemti, balstoties iepriekšējā pieredzē ar līdzīga rakstura pasākumu norisi un paredzamo pasažieru skaita pieaugumu.

Tomēr pēc šiem svētkiem daudzi pasažieri piedzīvoja nepatīkamu situāciju Rīgas dzelzceļa stacijā un pēc valsts svētku uguņošanas nevarēja iekļūt vilcienā, lai nokļūtu mājās ar vilcienu, kā bija iecerējuši. Tādēļ reaģējot uz lielo cilvēku skaitu, pēc plkst. 23.00 operatīvi tika norīkoti vēl divi reisi Ogres un Slokas virzienā. “Pasažieru vilciena” rīcībā nav neierobežotas transporta tehnikas vienības, kuras iespējams operatīvi norīkot reisos, kā arī dzelzceļa sliežu izmantošana ir iepriekš jāsaskaņo ar infrastruktūras uzturētāju.

Atvainojamies pasažieriem par piedzīvotajām neērtībām un ceram, ka arī turpmāk izvēlēsieties visērtāko pārvietošanās veidu – vilcienu!

Par PV

Uzņēmums ir dibināts 2001. gada 2. novembrī. Akciju sabiedrība Pasažieru vilciens ir vienīgais iekšzemes sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs, kas pārvadā pasažierus pa dzelzceļu visā Latvijas teritorijā. AS Pasažieru vilciens ir patstāvīgs valsts īpašumā esošs uzņēmums.

Leave a Comment