Atsvaidzinām apnikušo interjeru. Idejas sienām, aksesuāriem, telpaugiem, mēbeļu pārbīdīšanai…

Sienas un tekstils

Iztiksim bez liela remonta. Varbūt pietiek, ja vienu sienu pārklāsim ar pārējām sienām pieskaņotu dekoratīvu tapeti? Ja sienas krāsotas, interesantu efektu var panākt, izmantojot krāsotāju līmlenti un nokrāsojot sienu joslās. Vertikālas līnijas piešķirs telpai augstumu, horizontālas – to paplašinās. Cits variants – izmantojot trafaretus un krāsu aerosolus, uzpūšam uz sienas dekoratīvu rakstu (piemēram, ziedus vai tauriņus). Tikai jāatceras, ka visam jāiekļaujas esošā interjera noskaņā, stilā un krāsu gammā.

Tradicionāls, bet aizvien vēl ļoti iedarbīgs paņēmiens ir nomainīt tekstilu. Pārsteidzoši, bet jauni aizkari, pāris citādu spilvendrānu un neierasts gald­auts spēj pārvērst jau apnikušo telpu diezgan pamanāmi. Galvenais – izplānot un saskaņot izvēlētās krāsas un rakstus.

Aksesuāri un apgaismojums

Katrā sezonā mājoklī biežāk lietojam atšķirīgus priekšmetus, bet bieži vien to nemaz nemanām. Rudenī un ziemā prasās vairāk siltuma un gaismas, tāpēc biežāk aizdedzam sveces, izmantojam pledus, segas un tiecamies pēc siltajiem toņiem. Savukārt pavasarī telpās ienāk vairāk ziedu, zaļumu, gaišo toņu, biežāk izmantojam vāzes. Līdz ar pāreju uz vasaras laiku vakari kļūst gaišāki, tāpēc iespējams iztikt bez griestu lustru un lampu gaismas, izmantojot tikai atsevišķu zonu apgaismojumu, tādējādi iekārtojot interjerā omulīgi apgaismotas saliņas.

Spoguļi palīdz ne tikai vizuāli paplašināt telpas robežas, bet padara to arī gaišāku. Bez tam horizontāli un vertikāli ielaidumi spoguļa virsmā palīdz vizuāli izlabot arī nelielas telpas plānojuma kļūdas.

Ieteicams apmeklēt vaļasprieku un rokdarbu piederumu veikalus – tās ir īstas ideju krātuves, kur var iedvesmoties no dažādiem mēbeļu un sienu apdares variantiem un izvēlēties sev piemērotāko iespēju: virsmu vecināšanu, krāsas ar dažādiem efektiem, izšūšanu, dekupāžu, stikla apgleznošanu un vēl daudz ko citu, kas lieliski atsvaidzinās apnikušo interjeru.

Mēbeles citā vietā

Mēbeļu pārkārtošana ir pats laikietilpīgākais un nereti arī dārgākais paņēmiens, kā atsvaidzināt telpu. Dažkārt pietiek tikai ar nelielu mēbeļu grupu variēšanu, bet lielākoties, ķeroties pie pārkārtošanas, jāsecina, ka dažas mēbeles jau savu laiku nokalpojušas, bet citas vairs īsti neiederas iecerētajā interjera gaisotnē. Tāpēc tiek nolemts ne vien kaut ko pārbīdīt, bet iegādāt arī ko jaunu. Būtisks padoms – pirms mēbeļu pārbīdīšanas lietderīgi uzmest kaut nelielu jaunā izvietojuma plānu uz papīra.

Telpaugi un ziedi

Noteikti var izmantot arī sauso ziedu kompozīcijas, kas savāktas vēl pērnajā vasarā. Tomēr līdz ar pirmajām īsti pavasarīgajām dienām telpās lielākoties parādās arī kāds dzīvs augs – pavasara puķes podiņos, diedzēti stādi uz palodzes. Varbūt pienācis laiks arī atjaunot un apkopt jau esošo istabaugu saimi, tos pārstādot, izvēloties jaunus podus un traukus, kā arī veidojot neierastas augu grupas un novietojot tās citās mājokļa vietās, nekā bijis ierasts agrāk.

 

Avots: 

aLA

Leave a Comment