Bankas brīdina, ka pieaugošās procentu likmes un inflācija var radīt nepatikšanas 5-7% hipotekāro kredītu ņēmēju.

Speciālisti lēš, ka aptuveni 5-7% hipotekāro kredītu ņēmēju var saskarties ar maksājumu grūtībām pieaugošo procentu likmju un inflācijas rezultātā. No vienas puses, komercbanku pārstāvji saka, ka šī ziema kredītņēmējiem būs grūta, taču joprojām ir optimistiski noskaņoti, sakot, ka Latvijas sabiedrība ir spēcīga un spēj pārciest grūtus laikus. Bankām var rasties problēmas ar procentu likmju pieaugumu un inflāciju.

Var būt daži aizņēmēji, kuriem ir grūtības veikt maksājumus, pieaugot inflācijai un procentu likmēm. Par kredītu un risku kontroli atbildīgais Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, “SEB bankas” valdes loceklis Kārlis Danevičs uzskata, ka sliktākajā gadījumā 5-7% hipotekāro kredītu ņēmēju varētu būt maksājumu problēmas šoziem.

Var gadīties, ka daži cilvēki pēdējā laikā ir daudz aizņēmušies un nav spējuši sekot līdzi inflācijai un procentu likmēm, kas pēdējā laikā pieaug. Ja kāds aizņemtos pirms trim, četriem, pieciem, sešiem un vairāk gadiem, maz ticams, ka rastos kādas problēmas vai pat nepieciešamība vērsties bankā ar lūgumu pārskatīt maksājumu grafiku, sacīja Danevičs. Pagaidām liela daļa kredītņēmēju nevēršas komercbankās ar lūgumu pēc palīdzības aizdevuma nosacījumu pārskatīšanā, taču jāņem vērā fakts, ka ne visiem jau ir tiesības uz paaugstinātajām procentu likmēm un ne visi jau ir saņēmuši pirmais rēķins par siltumu.

No vienas puses, komercbanku pārstāvji prognozēja, ka šī ziema kredītņēmējiem būs grūta, bet, no otras puses, ir optimistiski, ka lielākā daļa kredītņēmēju to pārdzīvos. Latvijas sabiedrība nekad nav bijusi finansiāli tik labi nodrošināta un ir gatava jebkuriem izaicinājumiem. Protams, var rasties individuālas grūtības ar finansiālajām iespējām un spējām, taču pēdējo divpadsmit gadu laikā šajā jomā ir vērojama pozitīva tendence. Mājsaimniecību un uzņēmumu ienākumi pēdējo 12 gadu laikā auguši straujāk nekā kredītu apjoms,” sacīja bankas pārstāve. Krīze nav pilnībā atturējusi iedzīvotājus interesēties par mājokļa kredītiem.

Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, “Swedbank” hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainārs Balcers uzsvēra, ka pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem kļuvis piesardzīgāks. Cilvēki ļoti uzmanīgi aizņemas mājokļa iegādei, jo īpaši ņemot vērā tirgus augstās izmaksas. Vēlamies jūs informēt, ka plānojam palielināt jūsu likmi par un arī tad, kad inflācija sāks pieaugt. Tas, ko mēs redzam trešajā ceturksnī, ir tas, ka mājokļu kredītu skaits nav pieaudzis tik strauji, kā mēs cerējām. Tas drīzāk palicis iepriekšējo mēnešu ceturkšņu līmenī, bet kreditēšanas apjoms turpinājis augt,» sacīja Balcers. Šis aizdevuma summas pieaugums notiek uz nekustamā īpašuma cenu pieauguma rēķina. Taču kredītņēmēju prātus nodarbina tas, kā “Euribor” un procentu likmes attīstīsies turpmāk, jo tas tiešā veidā ietekmēs kredītņēmēju maciņus, sacīja bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš. Šobrīd tirgus sagaida, ka bāzes procentu likmes un līdz pat 3% Euribor likmes varētu pārsniegt š.g.

Skaidrs, ka ir daudz neskaidrību. Pirms gada tirgus procentu likmju kāpumu nemaz negaidīja. Procentu likmes pieaugs, ja inflācija turpinās pieaugt. Vēsturiski Eiropa ir piedzīvojusi īsus periodus, kad likmes ir 4 un 5 procenti. apjomā. Tas, ko mēs šobrīd gaidām – jā, īstermiņā Euribor likmes var iet augstākas, bet ilgtermiņā esam pie salīdzinoši zemām procentu likmēm,» skaidroja Āboliņš.Viņš arī uzsvēra, ka procentu likmes ir vienas no zemākajām eirozonā. Procentu likmes var ietekmēt to, cik liels parāds tiek apkalpots.Parāds kļūst dārgāks, bet procentu likmes, pēc Dr. Āboliņš, ir vienīgais veids, kā kontrolēt augošo inflāciju. Turklāt labā ziņa ir tā, ka Latvijas parāda līmenis ir viens no zemākajiem Eiropā un mūsu iekšējā ekonomika ir sabalansēta, ar zemu parāda līmeni.

Leave a Comment