Bergmanis Norvēģijā uzsver sabiedrības noturības stiprināšanas nozīmi cīņā ar dezinformāciju

Šodien, 14. novembrī, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Oslo, Norvēģijā piedalījās Ziemeļu grupas dalībvalstu sanāksmē, kurā ministri pārrunāja sadarbību stratēģiskās komunikācijas un militārās pārvietošanās jomās.

Kā sanāksmē atzina R. Bergmanis, kopš Krimas aneksijas 2014. gadā pret Latvijas aizsardzības nozari regulāri tiek vērstas Krievijas dezinformācijas kampaņas, izplatot naidīgus vēstījumus un dezinformāciju, viltus ziņas un arī īstenojot informācijas operācijas.

Propagandas un dezinformācijas mērķis ir mazināt uzticamību aizsardzības nozarei, Latvijas un sabiedroto karavīriem, manipulējot ar daļēji reāliem faktiem un mēģinot ietekmēt cilvēku prātus.

Kā skaidroja R. Bergmanis, Latvijas atbilde uz propagandu ir sabiedrības noturības stiprināšana un kritiskās domāšanas veicināšana, tai skaistā, valsts aizsardzības mācības priekšmeta ieviešana skolās.

R. Bergmanis arī uzsvēra, ka ir būtiski apvienot sabiedroto valstu centienus cīņā ar dezinformāciju un veicinot sabiedrības izpratni par dažādām dezinformācijas kampaņām.

Ziemeļu grupas aizsardzības ministru sanāksmes ietvaros R. Bergmanis arī piedalījās militārās mobilitātes vingrinājuma scenārija izspēlē.

Diskusijā par militāro pārvietošanos aizsardzības ministrs informēja, ka Latvija kā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas uzņemošā valsts jau šobrīd ir veikusi grozījumus vairākos tiesību aktos, precizējot NATO un Eiropas Savienības militārā personāla statusu un tiesības, atvieglojot Latvijas robežas šķērsošanu tehnikai, attiecinot to uz visu Latvijas teritoriju – sauszemi, gaisu un jūru.

Lai atvieglotu sabiedroto spēku pārvietošanos, ir noteikts īsāks laiks atļauju izsniegšanai un ar to saistītajām saskaņošanas procedūrām, tai skaitā diplomātisko atļauju izsniegšanai sabiedroto karakuģu un gaisa kuģu ienākšanai Latvijas Republikas teritorijā, kā arī vienkāršotas muitas procedūras. Tāpat ir ieviesti jauni nosacījumi, kā NATO un Eiropas Savienības militārpersonas un tehnika sniedz atbalstu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, ja tas nepieciešams, norādīja Latvijas aizsardzības ministrs.

Ziemeļu grupa ir neformāls sadarbības forums, kurā ietilpst Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Vācija, Polija, Nīderlande un Lielbritānija. Grupas dalībvalstis vieno mērķis attīstīt kopīgus sadarbības projektus aizsardzības jomā.

Leave a Comment