Bērzu sulas labumi: kas tajā vērtīgs + Bērzu sīrupa un šampanieša receptes

Atspirdzinošā dzēriena piedevas

• Ja sulas ir pietiekami daudz, pēc tecināšanas tā jāpilda uzglabājamos traukos. Agri vai vēlu gan sāks rūgt un garšu mainīt nevarēs, tāpēc, ja ir vēlme pēc neparastākas garšas dzēriena, traukos iepildītajai svaigajai bērzu sulai var pievienot dažādas piedevas – krustnagliņas, rozīnes, piparmētras, upeņu zarus, rupjmaizes garoziņas, citronu. Var arī neko nelikt, tad garša būs dabiska, tiesa gan, ar nelielu ieskābumu. Uzglabāšanai der jebkuri trauki: plastmasas, stikla pudeles, burkas.

• Ja pilda lietotās plastmasas pudelēs, kur bijusi limonāde, krāsvielām bagāts dzēriens, bērzu sula var pieņemt iepriekšējā dzēriena garšu.

• Vīnam, šampanietim, sīrupam, sulas padzērienam vajadzīga svaiga bērzu sula, jo no ieskābušas vairs neko pagatavot nevarēs.

• Jo mazāk gaisa tiek klāt bērzu sulai, jo lēnāk tā saskābst.

• Tikko tecinātu sulu iepilda plastmasas pudelē un liek saldētavā. Tad svaigu, nesarūgušu sulas garšu būs iespējams nobaudīt pat ziemā.

• Lai zinātu, kurai sulai ar piedevām ir vislielākā piekrišana, var eksperimentēt, pievienojot dažādas garšvielas atšķirīgās kombinācijās un daudzumos. To visu pieraksta uz uzlīmēm un piestiprina pie pudeles. Pēcāk degustē un vērtē.

• Svaigu bērzu sulu plaši var izmantot arī kulinārijā. Nogulsnes, kas pēc ilgāka laika radīsies traukā, garšu neietekmē.

Receptes:

Bērzu sīrups

Ja jau no kļavu sulām iegūst sīrupu, tikpat labi to var gatavot arī no bērzu sulas. Lej katlā un vāra līdz sīrupainai, lipīgai, tumšai konsistencei. Tādējādi no viena litra bērzu sulas var iegūt aptuveni vienu ēdamkaroti sīrupa, ko var lietot pie gaļas ēdieniem, salātiem.

Šampanietis gan lieliem, gan maziem

Raudzēšana notiek šampanieša pudelē. Tajā, piemēram, ielej 0,7 litrus svaigu sulu, pievieno kādu garšvielu (ja vēlas) un 2 ēdamkarotes cukura, ja gribas ļoti saldu. Pudeli vienu vai divas dienas atstāj atvērtu. Kad traukā pamanāmi dzirkstoši burbulīši, uzliek korķi un novieto vēsā vietā. Ļauj šampanietim norūgt.

Ja izmanto plastmasas korķi, tas rūpīgi jānosien, lai pudele korķi neizšauj.

Avots:

aLA

Leave a Comment