Četri mīti un patiesība par veselīgām brokastīm

1. Ļoti sātīgas brokastis

Daudzi cilvēki maldīgi uzskata, ka no rīta ir sātīgi jāpaēd. Taču visiem tāpat ir zināms, ka, kārtīgi pieēdoties, cilvēks kļūst miegains. Turklāt liels ēdiena daudzums rada smaguma sajūtu kuņģī, kas izraisa lielu diskomfortu, tāpēc brokastīs nevajadzētu ēst gaļu, baltmaizi ar sviestu un uzdzert virsū nesaldinātu kafiju vai tēju.
Padoms: brokastīm jābūt sabalansētām. Rītu var sākt ar zema tauku satura skābpiena produktiem. Piemēram, biezpiens ar medu un žāvētiem augļiem, svaigi augļi un dārzeņi, jebkāda pilngraudu biezputra.

2. Brokastīs – tikai augļi

Nav īpaši ieteicams sākt rītu tikai ar svaigiem augļiem. Augļi un dārzeņi nesatur daudz kaloriju, tāpēc vieni paši nespēj piesātināt mūsu organismu ar nepieciešamo enerģiju, turklāt daži no tiem var, gluži pretēji, izraisīt vilka apetīti, piemēram, ābols, apelsīns, ananāss un greipfrūts.
Padoms: glāze svaigi spiestas sulas brokastīs palīdzēs organismam pamosties, taču pēc tās izdzeršanas ir pilnvērtīgi jāpaēd.

3. Vispirms kafija, pēc tam pamatēdiens

Daudzi nespēj iedomāties savu rītu bez tasītes aromātiskas kafijas. Taču, izdzerot kafiju tukšā dūšā, palielinās skābes daudzums kuņģī, kas vēlāk var izraisīt gastrītu, dedzināšanu, problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, aknām un pat veicināt kuņģa čūlas rašanos.
Padoms: ieteicams kafiju dzert pēc brokastīm, vislabāk to aizstājot ar kakao. Ja savu paradumu ir grūti mainīt, vēlams dzert kafiju ar pienu, kas nedaudz mazinās kafijas slikto ietekmi uz tukšu kuņģi.

4. Žāvēti augļi un medus ir veselīgi jebkurā daudzumā

Daudzi uzskata, ka, cukuru aizstājot ar medu un šokolādi vai ar žāvētiem augļiem, brokastis kļūst veselīgas. Neapšaubāmi tā arī ir, tikai visu ēdot ar mēru. Medus un žāvēti augļi ir ļoti bagāti ar kalorijām, apmēram 350 kkal uz 100 g produkta.
Padoms: rīta kafijai vai tējai pilnīgi pietiek vienas karotītes medus. Tāds daudzums pietiekami saldinās dzērienu un neatstās iespaidu uz mūsu ķermeni. Savukārt 20 g dažādu žāvēto augļu pievienošana auzu pārslu biezputrai bagātinās to ar patīkamu garšu un tikai 60 kkal.

la.lv

 

Leave a Comment